početak DRUŠTVO И даље свирам јер волим музику

И даље свирам јер волим музику

od nedelja
801 pregleda

ЛЕГЕНДАРНИ БУБЊАР – СЛОБОДАН СТОЈАНОВИЋ КЕПА
Слободан Стојановић, Кепа, легендарни бубњар „Смака“ и чланови бенда „Фри спиритс“ – Михаел Стојановић – Фафа, Ана Поповић, Јован Јовановић – Змај – снимају албум у Севојну. На питање откуд да у Ужицу, у Севојну, снимају албум и како је дошло до спајања са групом „Фри Спиритс“, Кепа је испричао заминљиву причу.
– У животу ништа није случајно. После великих концерата „Смака“ на Ушћу и у „Арени“, умро је наш певач, мој добар друг Борис. Он се жртвовао за тај последњи концерт на Ушћу. Тешко ми је пао његов одлазак. Према мом мишљењу „Смак“ не би требало више да функцинише, без певача који је доносио боју групе, а и на крају, стигле су неке године. И после Борисове смрти једино је остала музика. Имам и ја доста година, али волим и даље да свирам. И тако налетим на гитаристу Михаила, кога познајем од раније, свирао је са мојим сином. Стално ме је питао када ћемо почети да свирамо заједно и једном приликом када смо се видели кажем му дође код мене, па ћемо се договорити. Он је дете које је одрасло уз „Смак“ и зна све те песме – каже Кепа.
Кепа је подсетио да је крајем 2011. године имао тешку операцију кичме, па због тога сада има отежан ход.
– После операције нису ми екстремитети радили као некада. Седнем за бубањ да свирам. Није то то, али се нешто дешава. Дешњак сам, али због физичких недостатака, пребацим све на леву страну. Пребацити све на леву страну је Сизифов посао, и ту ми се отворило ново поље музике, од кога сада не могу да се одвојим. Фафа је дошао код мене и почео да свира „Смакове“ песме у својој обради. Мени се то јако свидело, а са тим се уклопило и моје ново свирање. И тако смо кренули са инструменталом, фузијом рока и попа. Његов брат свира бас, па смо и њега укључили. Лепо је то почело и имали смо прву свирку у Вршцу, у једном клубу. Ту смо свирали инструментално све песме од „Смака“, а публика пева. И то нас је подстакло да нађемо певача. Кога сада да нађемо, јер ако нађемо мушкарца, тај сигурно не може да замени Бориса, јер је он незамењив, ма макар то био и Том Џонс. Сетили смо се Ане, која је сарађивала са „Смаком“ као бек вокал на концертима. Зовнемо је, а она прво што је рекла:“Како ћу ја да певам Бориса?“ Рекао сам јој да не пева Бориса, већ себе. После треће пробе испоставило се да је она прави бисер од певача. У међувремену, морали смо да заменимо басисту, јер Фафин брат није могао да свира због других обавеза. Кренули смо да свирамо по фестивалима – рекао је Кепа.
На позив Милоша Милојевића, познатијег као Шоми бој, Кепа и његови пријатељи су се одазвали на позив да буду гости фестивала у Ужицу.
– Радо смо дошли и стварно смо добро свирали. Саша, који је био на миксу, снимио је концерт. Послао нам је диск са снимком и када смо га преслушали чули смо невероватан звук и свирку. Тако смо одлучили да следеће снимање радимо са Сашом – каже наш саговорник.
За 2016. годину каже да је била јако успешна.
– Први концерт нам је био у позоришту у Крагујевцу. Имао сам идеју да свирамо у позоришту због добре акустике, а и видеа. Поново смо позвали Сашу и све је испало како треба. Е, сада, снимамо свој CD у његовом студију. Има доста посла око тог снимања, али смо на путу да то реализујемо – додао је Кепа.


На том албуму ће се наћи „Смакове“ песме, а Кепа каже да на тај начин жели да заокружи ту причу са „Смаком“ и да те песме живе.
– Албум ће се звати „Завештање“, као завештање за будућа покољења, за младе музичаре који желе да се баве музике и да им то буде платформа да нешто створе. Уједно то су и моје песме, јер и ја сам учествовао у њиховом стварању. То је изазов зато што су обрађене на један нови и добар начин, што су добиле неко ново рухо. Публика је изненађена и многи који су их чули имају само речи хвале. Нама се то свиђа и ако радимо то што се нама свиђа, сигурно је онда да ће се свидети публици. Знам да смо на добром путу. То ће бити дупли албум са 16 песама. После тога ћемо да радимо ауторске песме. Имамо и сада ауторске песме, али нећемо да спајамо са „Смаковим“ песмама. Надам се да ће албум изаћи до маја или јуна. Нисам оптерећен, само желим да буде добро одрађен. Снимљен је и видео, а можда снимимо и целу емисију о целом догађају – каже Кепа.
Кепа, иако у годинама, не одустаје од музике, јер, како каже, не може без музике и најлепши му је осећај када се попне на бину. Три млада члана бенда дају му снагу.
– То је најлепши тренутак. Схватио сам, имам породицу, унуке и много волим музику којом се још увек бавим, и зато сматрам да сам испуњен човек. Ипак, у музици нема краја и у музиици има увек нешто ново. Сада сам нашао три бисера – певачицу Ану, Михаила на гитари и басисту Змаја. Јако се добро слажемо, да сам их тражио преко огласа не бих овакве нашао. Имам мотив више, они ме инспиришу, а вероватно и ја њих. Морају да ме трпе (шала), ја сам најстарији. Добри су то дечаци. Велика је разлика у годинама, постоји поштовање и види се колики сам ентузијаста. Рекао сам им да ако наиђемо на неке препреке, ако ја у овим годинама, који сам све прошао што један музичар пожели још у старој Југославији, и даље имам ензтузијазам, онда они морају имати дупло већи. Нас је спојило интересовање за ту музику, за ту идеју. Ми имамо идеју, која је много битна у овом послу, и треба је пратити и бити истрајан у томе. Можда и ја не бих свирао да нема идеје. Сада се то све полако, али лепо гради. Прошло је годину дана како радимо заједно и много тога смо урадили за ово време – рекао је Кепа.
Поред тога што успешно ради са новим бендом, Кепа каже да му се прошле године остварила жеља, за коју је мислио да му се никада неће остварити.
– У Истри сам упознао највећег бубњара на свету (Kris Dejv), који је мој узор. То је била моја жеља, нисам се ни надао да ће се остварити. Мени је било довољно само да му стиснем руку. Он је снимио 600 албума. Био сам са њим на ручку и два сата смо причали. То је било моје велико задовољство, остварен сан. Вече пре тога, када сам требао да се сретнем са њим, нисам могао да спавам целу ноћ. Поред тога, прошле године добио сам октобарску награду града Краљева, јер сам из Краљева, и сами су се сетили, па ми је зато јако драго. И таква година се заокружила концертом у Крагујевцу, комплетним репертоаром. Нека 2017. година буде као 2016. година и ја ћу бити презадовољан – каже Кепа.
Наш саговорник се подсетио првих свирки које су биле баш у Ужицу.
– Имао сам 18 година. У моје време се пролазило кроз те неке фазе, као од калфе до мајстора. Моји родитељи су били музичари и рекли ми да почнем да и ја учим. У то време је било доста музичара при удружењу и онда су та удружења слали музичаре где затреба. И тако је требао бубњар у хотелу „Златибор“ у Ужицу, па су мене послали. Био је ту и виолиниста из Београда, клавириста је био однекуд… Знао се репертоар који се свира. Мени је то добро дошло да се стабилизујем и схватим неке ствари. Тада није било других забава, било је рок музике, игранки, а све забаве су се завршавале у кафанама и хотелима. Оно што ми је остало из ужичког хотела је то што када се заврши друга смена, долазили радници у чизмама на порцију хране. Био је то потпуно други свет. Било је пар туча. Ту сам био месец дана и једва сам издржао – сећа се Кепа.
Иначе Кепа и „Фри Спиритс“ прошле године су већ два пута свирали у Ужицу. Нова свирка можда ће бити када буде промоција албума.
– Имамо доста пријатеља у Ужицу који су уз нас. Ужичка публика је љубав на први поглед. Сви воле „Смак“, али када су чили другачије аранжмане свидело им се и прихватили су – рекао је наш славни бубњар.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.