početak GRADSKAINFO IZ NOVOG BROJA NEDELJE

IZ NOVOG BROJA NEDELJE

od nedelja
790 pregleda

DSC_1210 Na otvaranju

ПОВОДОМ ПРОСЛАВЕ ЈУБИЛЕЈА

БИВШИ ЂАЦИ С ЉУБАВЉУ

Јавности, чак и оној стручној, је недовољно познато да је Прва основна јединствена и по чињеници да је изнедрила изненађујуће велики број академских сликара. У понедељак, 22. децембра, поводом прославе 130 година од оснивања Прве основне школе краља Петра II у Јокановића кући је отворена је изложба ликовних радова бивших ученика под називом „Бивши ђаци с љубављу“. Изложбу је отворио директор Градске галерије Зоран Цветић, такође бивши ђак школе и један од учесника изложбе. У свом обраћању Цветић нас је подсетио на доба док смо били ђаци. Низала су се имена старих учитеља и наставника који су на његово стваралаштво оставили јак утисак. Подсетили смо се стваралаштва „сјајних деведесетих“ као и на светле тренутке ликовне колоније у Качеру, издвојеног одељења школе. И данас, Прва основна са пијететом чува дела уметника која су настала на поменутој колонији. Ликовној поставци у Јокановића кући је присуствовао велики број наставника, учитеља и заинтересованих суграђана. Била је то јединствена прилика да у неформалном разговору са излагачима сазнамо нешто више о животу и раду наших реномираних уметника. 

Ucenici na izlozbi4

Поред Зорана Цветића своје радове су изложили Владан Терзић, Милован Даговић, Марина Сарван, Наташа Жилић, Владан Савић, Јелена Тијанић Савић, Даница Пецовић, Ивана Радуловић и Ана Лазић. Постављени су разноврсни уметнички радови који представљају сегмент њиховог стваралаштва. Уочљиво је да сваки од представљених уметникa има различит стваралачки приступ и начин размишљања. Поред слика, радови су настали у различитим техникама- стрип, графички дизајн, вајарство и керамика. На овом месту можемо видети представe из више уметничких области, као и стваралаштво више генерација. 

Vajarske tehnike

Јавности, чак и оној стручној, недовољно је познато да је Прва основна школа јединствена и по чињеници да је изнедрила изненађујуће велики број академских сликара. Само у „класи“ наставника ликовне културе Васа Ђуричића стасало је око 15 академских сликара из нашег краја. Општи утисак присутних је био да мало школа, посебно основних, има да приреди једну овакву изложбу.
Захваљујемо се Народном музеју у Ужицу на уступљеном простору и логистичкој подршци без које не би било могуће реализовати наш пројекат.

Ана Лазић, професор ликовне културе, академски сликар

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.