početak GRADSKA Обележeно 160 година од рођења Николе Тесле

Обележeно 160 година од рођења Николе Тесле

od Užička Nedelja
446 pregleda

dragan filipović

МАНИФЕСТАЦИЈА КОД СТАРЕ ХИДРОЦЕНТРАЛЕ
Град Ужице, Удружење Ужичана у Београду и Српски кривак организатори су обележавања 160 година од рођења Николе Тесле. Према речима Петра Благојевића, члана Градског већа, и Драгана Филиповића, члана организационог одбора, ова манифестација ће почети у суботу, 9. јула у 19 часова, у сали Скупштине града, где ће професор др Милић Стојић, пореклом Ужичанин и професор Електротехничког факултета у Београду у пензији, одржати предавње – Живот и дело Николе Тесле.
За понедељак, 11. јула у 21 час, на градској плажи код хидроцентрале „Под градом“, биће приређен мултимедијални програм са културним, едукативним и музичким садржајима. Гости ће бити проф.др Даница Грујичић и други, биће приказани кратки филмови, а у музичком програму ужички музичари Младен Пецовић и Марија Лазић.
Посетиоци ће у току ове манифестације, након дуго година, у Старој хидроцентрали моћи да виде и Теслино јаје, поред Теслиног трансформатора, најзначајније откиће.
Петар Благојевић се осврнуо и на скулптуру Николе Тесле у Малом парку у Ужицу.
– Прошле године, када је обележавана 159. годишњица Теслиног рођења, захваљујући Удружењу Ужичана у Београду, вајар проф. др Драган Раденовић је привремено уступио граду скулптуру Николе Тесле. Локлана власт је, у сарадњи с привредницима и грађанима намерава да откупи „Лебдећег Теслу“, али до данас још није постигнут договор – рекао је Благојевић.

З. Г.

tesla bista užice

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.