početak GRADSKA Обележeно 160 година од рођења Николе Тесле

Обележeно 160 година од рођења Николе Тесле

od nedelja
520 pregleda

dragan filipović

МАНИФЕСТАЦИЈА КОД СТАРЕ ХИДРОЦЕНТРАЛЕ
Град Ужице, Удружење Ужичана у Београду и Српски кривак организатори су обележавања 160 година од рођења Николе Тесле. Према речима Петра Благојевића, члана Градског већа, и Драгана Филиповића, члана организационог одбора, ова манифестација ће почети у суботу, 9. јула у 19 часова, у сали Скупштине града, где ће професор др Милић Стојић, пореклом Ужичанин и професор Електротехничког факултета у Београду у пензији, одржати предавње – Живот и дело Николе Тесле.
За понедељак, 11. јула у 21 час, на градској плажи код хидроцентрале „Под градом“, биће приређен мултимедијални програм са културним, едукативним и музичким садржајима. Гости ће бити проф.др Даница Грујичић и други, биће приказани кратки филмови, а у музичком програму ужички музичари Младен Пецовић и Марија Лазић.
Посетиоци ће у току ове манифестације, након дуго година, у Старој хидроцентрали моћи да виде и Теслино јаје, поред Теслиног трансформатора, најзначајније откиће.
Петар Благојевић се осврнуо и на скулптуру Николе Тесле у Малом парку у Ужицу.
– Прошле године, када је обележавана 159. годишњица Теслиног рођења, захваљујући Удружењу Ужичана у Београду, вајар проф. др Драган Раденовић је привремено уступио граду скулптуру Николе Тесле. Локлана власт је, у сарадњи с привредницима и грађанима намерава да откупи „Лебдећег Теслу“, али до данас још није постигнут договор – рекао је Благојевић.

З. Г.

tesla bista užice

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.