početak AKTUELNO Изазови родитељства (Марш у собу!)

Изазови родитељства (Марш у собу!)

od nedelja
710 pregleda

Пише: проф. др Биља Грујичић
Нисам ја хтела да ова колумна звучи научно, нисам хтела да има ни ту педагошку ноту. Иако кажу да је просечан број читалаца сваког објављеног научног дела 0,6 особа, иако је педагогија нешто за шта се сви, најчешће декларативно, залажемо, а онда врло често уследи оно: ,,Иди у своју собу!” (под условом да ваш миљеник има своју собу, али то је већ прича за неку другу колумну) хтела сам нешто друго. Наиме, у подели на генерације Зоран Миливојевић издваја најновију генерацију младих људи као оне који се најпријатније, најзаштићеније и шта све још нај…осећају у својој кући. А шта се догоди кад наши миљеници одшкрину врата и изађу напоље? Ја имам ту срећу да кроз посао упознајем фине, драге и лепо васпитане младе људе. Шта се дешава кад сви прохтеви тих финих младих људи не буду задовољени? Ко онда буде крив? Ко је заказао? Породица, школа, друштво?
Хајде сада искрено, драги моји, колико новца сте дали вашем мезимцу за прославу Нове године на нашој чувеној планинској лепотици? Јесте ли могли да одбијете? Колико сте ви потрошили? Извињавам се што знатижељно завирујем у ваш новчаник. Оставићу вас да се процентуално изјасните у односу на остатак фамилије. Да ли вам је вређала интелигенцију цена чаја у локалим чувене планинске лепотице? Где сте ви били? Очигледно да новац не представља никакво ограничење када је наш вољени мезимац у питању. Родитељи у кућној атмосфери са прскалицама, а деца у зимовалиштима. Каква је порука? Доручкуј ти, а ја ћу покупити мрвице испод стола. Слажете ли се са тим? Куда то води?
Молитва је оно што нам као родитељима преостаје. Да сте довољно урадили и да ће вам се то вратити. Боже, Биљана, баш си наивна, ти хоћеш нешто заузврат? Да, ја нећу да будем та која подразумевано даје. Најновија психолошка истраживања, после разних теорија и проба, закључила су да се принцип зека и шаргарепе високо котира. Па ви сада одредите колико ћете далеко да забаците шаргарепу! Или уживајте у илузији и слици коју сте сами о вашем малишану, па био он и од 40 година, створили. Све док ваш малишан не научи да се људи дочекују према одећи, а испраћају према знању, док научи разлику између „слободе говора“ и „вербалног насиља“ и низ других ствари.
Свет се окреће даље, отишао је Предраг Луцић, Опра Винфри је прва Афро-американка која је добила награду за животно дело, неки су се играли дугмићима, алге су поново процветале, дисали смо до прве кише и тако даље. Волела бих да вам на крају пожелим добро обављен родитељски посао, али знам да се он никад не завршава! Воли вас Ваша Биља!

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.