početak GRADSKA Изложба мозаика у Јокановића кући

Изложба мозаика у Јокановића кући

od Užička Nedelja
777 pregleda

duel kockicama 7

Народни музеј
У Јокановића кући, данас је отворена изложба мозаика, под називом „Дуел коцкицама“, у организацији Народног музеја Ужице. У питању су изванредно лепи мозаици у камену, супротних техника, две ауторке, колегинице и пријатељице, Драгане Кнежевић и Милене Белензаде.

duel kockicama 13
Драгана Кнежевић је рођена у Београду, а на Факултету ликовних уметности дипломирала 93. године. Магистрирала три године касније, а као стипендиста владе Француске, неколико месеци се школовала у Паризу, у класи професора Владе Величковића, једног од наших највећих живих сликара, док је Милена Белензада рођена у Гламочу, дипломирала на Факултету политичких наука 88, а 93. на Факултету ликовне уметности у Београду. Магистрирала је 2009. године.
Како је рекао професор Градимир Рајковић, приликом отварања изложбе, „ове уметнице су кроз дуел каменим коцкицама, желеле да направе параболу светског дуела, али на духовном плану“.

duel kockicama 2

duel kockicama 3

– Постоје сви атрибути за дуел, две потпуно различите ауторке, чији је ово најраскошнији део живота, а који сачињавају ови радови које данас излажу.
Ауторке су се захвалиле свим Ужичанима који су дошли на отварање изложбе и били ту да их подрже, али и позвале остале да дођу у Јокановића кућу и погледају ову, према оцени професора Рајковића, изванредну изложбу мозаика.

Љ.К.

duel kockicama 4 duel kockicama 5 duel kockicama 6 duel kockicama 8 duel kockicama 9 duel kockicama 10 duel kockicama 11 duel kockicama 12 duel kockicama 14 duel kockicama

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.