početak EKONOMIJA Нема одговорних за милионску штету?!

Нема одговорних за милионску штету?!

od nedelja
1,K pregleda

GRAD UŽICE DA RODITELJIMA ISPLATI ODŠTETU

САСТАНАК ЗАМЕНИКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА СА РОДИТЕЉИМА
У сали градске скупштине у уторак, 30. августа, одржан је још један састанак градских функционера и руководства Дечијег вртића са родитељима, којима ће из градског буџета морати да се исплати део новца који им је узет у периоду од 1. јуна 2013. до 1. јуна 2015. године на име цене вртића.
Немања Нешић, заменик градоначеника, Петар Благојевић, члан Градског већа задужен за друштвене делатности, Драган Јосиповић, градски јавни правобранилац, Лела Ковачевић, директорка установе Дечије вртић и правница вртића Душица Пенезић, представили су, пред око двадесет до тридесет родитеља, модалитет споразума о вансудском поравњању града и родитеља. Ова презентација углавном је намењена родитељима који су тужили град и Вртић, са намером да им се још једном упути апел да повуку тужбу, јер би то, по неким проценама, градски буџет коштало око милион евра.
Немања Нешић је нагласио да се око 70 посто родитеља изјаснило за споразум о вансудском поравњању (без покретања парнице). Већина присутних родитеља у сали били су они који су поднели тужбу.

ADVOKAT

ADVOKAT

– Родитељима који желе да остваре своја права преко суда, то право нико не може одузети. Ово причамо из чисто финансијских мотива, који би, у великој мери, довели у питање општу ликвидност града. Потенцијална маса новца која би могла оптеретити наш буџет је 100 милиона динара или скоро милион евра, што би сигурно довело у питање функционисање виталних ствари у граду у наредном периоду. Ми, наравно, на вас не упиремо прст, нисте ви криви, него ми, али желим да вам кажем одакле код нас оволика енергија, да је овај други пут бољи, из разлога што желимо да штитимо новац других пореских обвезника, односно да што мање новца дамо за судске трошкове и адвокате. Адвокат који вас представља, само на основу давања пуномоћја за припрему тужбе добиће преко 30.000 евра. Адвокат је то одрадио фантастично и капа њему доле, и претпостављам да сада има свог представника овде, јер је адвокату у интересу да се овај спор одуговлачи, јер свако ново рочиште њему доноси 9.000 динара по предмету, што додатно подразумева додатних 30.000 до 40.000 евра по сваком рочишту. То су цифре које родитеље не треба да оптерећују, али нас, који треба да водимо рачуна о интересима града, морамо бринути. Због тога смо ми ту вечерас, да покушамо да вас убедимо да своје право остварите без даљег посредовање суда – рекао је заменик градоначелника.
Он је рекао да ће град измирити све трошкове везане за улазак у правни спор, као што су трошкови припреме тужбе и судске таксе.
– С обзиром да су, у највећем броју, у припреми тужбе наведени и отац и мајка, то подразумева 9.000 динара за припрему тужбе и зависно од висине тужбеног захтева, отприлике још око 3.700 динара за судску таксу. То је, дакле, по једном детету – око 12.700 динара, а ко има двоје деце – око 25.400 динара. Град ће такође измирити све припадујуће трошкове према оштећеној страни у две једнаке рате. Град неће исплаћивати затезну камату на износ који дугује, док ћете кроз судски спор имати могућност и право да и то наплатите. То су вам, сигуран сам, адвокати већ пренели. На конкретном примеру, на дуг од 20.000 динара, отприлике је затезна камета око 8.000 динара, па ће тако родитељи, који не буду хтели да одустану од судског спора, добити 33.000 динара. Али, оно што вам адвокат није пренео, а ми желимо да кажемо, а то је да ће град Ужице платити додатна три месеца, јун, јул и август за 2013. годину, што суд сигурно неће доделити, јер после три године долази до застаревања. Тако, на пример, ако је неко поднео тужбу у августу, њему неће бити исплаћена та три месеца. Дакле, општи рок застарелости је три године. Новац који би се добио кроз затезну камату, за неких хиљаду до две хиљаде динара, већи је од нашег предлога за ова три месеца – објаснио је Нешић.

GRAD UŽICE DA RODITELJIMA ISPLATI ODŠTETU JOSIPOVIĆ OPŠTINSKI PRAVOBRANILAC

Процедура за оне који се реше да повуку тужбу је следећа: оба родитеља треба да потпишу споразум о вансудском поравњању и потписивање поднеска којим се укида пуномоћје правном заступнику у спору. Та два документа родитељи могу потписати у Дечијем вртићу, а потом однети у суд да се овери.
– Битно је да се на неки начин та процедура за родитеље овде заврши. Можда смо закаснили за 7 до 10 дана са овим састанком, али ми смо тражили начин да ово што више упростимо. Након укидања пуномоћја, најкасније за дан или два, на рачун родитеља ће лећи новац за трошкове који покрива састављање тужбе и судске таксе. То значи углавном 12.700 динара по једном детету. За то имате реч градоначелника и моју реч. Новац ће у том року лећи на ваш рачун, а потом ћете тај новац уплатити адвокату по пријему фактуре од стране адвоката. Неки родитељи, који су отказали, добијали су опомене од адвоката са роком плаћања од три дана, па су ту биле претње тужбама од стране адвоката. Плаћањем износа који је на фактури, све те правне радње се завршавају – рекао је Нешић.
Трећи корак, према Нешићевим речима, подразумева да ће половину дуговања добити најкасније до 20. октобра ове године, а теоретски би могли и пре, јер ће се на наредној седници, која је сутрадан, извршити ребаланс буџета. Друга половина дуговања биће уплаћен најкасније до 20. марта 2017. године.
– Странке које не буду хтеле да одустану од тужбе, које буду желеле да наставе правни спор, са свим процедурама, вештачењима и жалбама, које буду ишле на пресуду, одуговлачиће се до краја идуће године, а можда и дуже, зависно од загушења у суду. У том случају, очекујте ваш новац за неких годину и по дана, наравно, у износу увећан за затезну камату. Причам најискреније, јер мислим да је свима интерес да новац остане у Ужицу, да ви добијете новац који вам се дугује и да не правимо неке додатне трошкове, које ми не желимо – закључио је Нешић.
Одмах након ове презентације, јавио се правни заступник родитеља, адвокат Рајаковић из Чачка и рекао да је само петоро родитеља повукло тужбу. Он је указао да је, на тужбу висине од око 45.000 динара, затезна камата 25.000 динара и зашто то није наведено као пример, већ много мањи износ. Потом је питао зашто је одједном дошло до загушења у суду, те је рочиште померено за касније термине.
Као одговор на прво питање, Нешић је рекао да је то случајно узето као пример, док је за одговор на друго питање упутио адвоката да се обрати Основном суду и да то није тема вечерашњег састанка. Затим је констатовао:
– Очекујем од вас, када добијете овај новац од нас, да део вратите Ужицу бар кроз неко дечије игралиште или неки други поклон, који ћете дати нашим грађанима.
На инсистирање адвоката зашто је суд померио претресе и зашто је правница вртића Душица дуго на боловању, Нешић је рекао да та тема не интересује родитеље.
Родитеље је највише интересовало, уједно је и исказано неповерење према градској власти, да после измирења тих 12.700 динара, неће имати неке накнадне трошкове и правне последице. Немања Нешић је због тога више пута гарантовао својим именом, ауторитетом и интегритетом, да ће новац за састављање тужбе и судске таксе одмах бити уплаћен и да ће бити исплаћен дуг и да родитељи више неће имати никакве трошкове.
Међутим, адвокат Рајаковић је наставио са питањима, на шта је Нешић одговорио да не жели да прави циркус од сале у којој је овај састанак, да су били позвани родитељи, а не и он и замолио га је да седне. Како је адвокат наставио и даље са својом причом, заменик градоначелника га је замолио да напусти салу или ће позвати обезбеђење. Адвокат је напустио салу, а при напуштању сале, Нешић је додао да очекује од њега да направи бар једно игралиште за децу у Ужицу.
– Извињавам се због непријатности, али, сасвим је логично да човек брине и бори се за своје интересе – извинуо се Нешић родитељима.
Родитељи су, у наредних пола сата, наставили да постављају питања у вези са новцем, па, између осталог, и зашто Град са адвокатом не постигне договор.
– Не постоји та могућност, адвокат неће, јер би могао да заради око 80.000 евра, а то му се сигурно не испушта из џепа. То је његово право и то је сасвим легитимно. Ми немамо друге могућности, осим да вас замолимо да разумете нашу грешку и прихватите овај план – рекао је Нешић.
Родитељи су још рекли да им је криво зашто раније нису били обавештени о овоме, него је градска власт ћутала, све док нису дошли адвокати. Нешић је рекао да су чекали одговоре од Касационог суда и да су чекали одлуку суда у Београду, јер се исти спор водио, само са много, много, већим цифрама.
Ко је одговоран?
На крају, када су се родитељи разишли, новинарка Ужичке недеље је питала заменика градоначелника, пошто је неколико пута рекао да је град крив за све ово, да ли ће неко бити одговоран што ће се толики новац потрошити из буџета, неко ко је у то време донео такву одлуку и онај ко је спроводио и ако се знало да је противзаконито?
Нешић није имао коментар и упутио нас је на градског правобраниоца Јосиповића, који је рекао да је такву одлуку донело Градско веће, а да ју је потписао тадашњи градоначелник Саша Милошевић.
– Ипак, можда није кривица и до њега, јер он није правник да тумачи закон, па би одговорност могла да буде и на градским службама које су саставиле такву одлуку – рекао је Јосиповић.
На питање да ли има одговорности и оних који су такву противзакониту одлуку спроводили, Јосиповић каже да су они дужни да спроводе одлуке Градског већа. На наше инсистирање, како је то могуће ако се знало да је та одлука противзаконита, Јосиповић је рекао да директорка можда и није знала да је одлука противзаконита.
– Ја сам ту да браним интересе града, а о свему томе можда је најбоље да одговоре потражити од градоначелника – закључио је Јосиповић.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.