IZLOŽBA

od nedelja
526 pregleda

skleroza3

Удружење мултипле склерозе

Изложба фотографија „Око живота“

Драга Петковић, секретар Удружења мултипле склерозе Златиборског округа, поводом отварања изложбе фотографија у холу Народног позоришта, рекла је да се изложбом под називом „Око живота“, обележава међународни дан оболелих од мултипле склерозе, и да је ова изложба посвећена свим оболелим од ове болести у нашој земљи.
На фотографијама су забележене личности оболеле од мултипле склерозе у својим животним активностима. Болест није ни мало безазлена, иако се са њом живи, истакла је Петковић и додала да је циљ удружења да ове особе живе што квалитетније. Аутор изложбе, која се у Ужицу може видети до 15. маја, је Друштво мултипле склерозе Србије. Удружење Златиборског округа броји 117 чланова, а процена је да на територији града живи много већи број оболелих. На територији округа та цифра се креће око 600 оболелих. Један од најважнијих циљева удружења, како је истакла Петковић, је да оболеле особе што лакше прихвате да болују од мултипле склерозе, што се у пракси показује као врло тешко.
Начелница неурологије Опште болнице Ужице др Мира Кезић Гаврић, која је отворила изложбу, тим поводом је истакла да од мултипле склероза болест од које болује 7.000 људи у Србији, а да се лечи њих свега 10%.
– Реч је о хроничном запаљенском стању централног нервног система, односно мозга и кичмене мождине, које се јавља најчешће у животном добу од 20 до 40 године. Такође, реч је о највећем броју инвалидних лица у млађем животном добу и зато овом изложбом фотографија настојимо да сугеришемо колико је битно лечење оболелих од мултипле склерозе, иако је то неизлечива болест као и већина других популационих болести, истакла је др Кезић и додала – Лековима се може доста утицати на ток болести, успорити и зауставити прогресија болести, и тиме побољшати функционисање оболелих. Код мултипле склерозе могу се јавити сви симптоми карактеристични за неуролошка обољења попут замућења вида, вртоглавице, трњења руку, ногу, слабости, парализе и нестабилности у ходу. Број оболелих је сваке године све већи, а сада се ради о 65 оболелих на 100.000 становника. У односу на епидемиолошке податке пре петнаест година, тај број је данас већи за 20 до 30 %. Узрок ове болести није познат, једино су евидентирани неки фактори средине попут пушења, недостатка витамина Б12 и стреса, који није доказан као узрок, али свакако утиче на погоршање болести.

Љ.К.

skleroza1

skleroza5

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.