početak DRUŠTVO Ужице ће бити модернији град

Ужице ће бити модернији град

od nedelja
1,2K pregleda

АРХИТЕКТА ПРОФЕСОР ВЛАДИМИР ЛОЈАНИЦА
У оквиру прославе Дана града, 9. октобра у свечаној сали Скупштини града архитекта професор Владимир Лојаница одржао је предавање на тему „Нови слој градског индетитета – моделација и ремоделација отворених јавних простора“.
Према речима архитекте Владимира Лојанице у Ужицу има места за уређење и модернизацију јавног простора. Под модернизацијом мисли на примењене технологије, најпре спољне расвете, и информативну технологију, која је доступна за јавна коришћења на јавним површинама. Он поједине делове јавне површине у граду посматра као једну целину у коју би требало бити везани. То су међу првима плато испред зграде Скупштине града, који је већ реконструисан, затим мостови који воде са Ибарске магистрале у град, при чему се ради кружни ток, а затим долазе на ред Мали парк, трг Светог Саве и Градски трг.


– Ми идемо на обликовање мостова, односно реобликовање мостова, на интезивирање друге рекреативне обале Ђетиње, на трг Светог Саве, који ће послужити као неко едукативно-академско средиште, Трг Партизана, који има своју амбијенталну урбанистичку и архитектонску вредност и уз врло опрезним планираним интервенцијама планирамо да му подигнемо кондицију и још више истакнемо значај. Мали парк је први у низу промена. То су ти пунктови од Народног музеја до пешачког моста изнад рекреативне зоне. Ти пунктови по граду су некакви просторни џепови, неке нише, које су проистекле из некакве урбане матрице и остале су изоловане. Тема је да се интегришу у једну општу мрежу тих јавних простора – рекао је професор Лојаница.


Он је додао да кружни ток на уласку у град би требало да добије некакву врсту обележја, који има симболичку вредност, али уједно да представља и савремени мотив. А о мостовима каже:
– Мостови Ужица су за сада инфраструктурни објекти, који су поприлично девластирани и по изгледу запуштени. Имамо намеру да их тематизујемо посебним темама, које би у ствари требало да представљају причу као спона између централног градског острва и друге обале Ђетиње, која има тенденцију да се развија као нова рекреативна површина. За сада мислим на постојеће мостове – рекао је архитекта.
Што се тиче Малог парка он каже да је та површина део тог система.
– Ниједна од ових интервенција које се дешавају нису парцијална, мада оне могу да остану парцијалне, али оне свој дубљи смисао добијају као део ширег система. Организација Малог парка је део тог система. У Малом парку је предвиђена једна врста културно-инфромативног средишта, једна врста повећања простора испред зграде Скупштине града, која би била у функцији туристичке понуде, у функцији окупљања грађана, у функцији директне везе нових посетилаца. С друге стране, Мали парк представља неку жижну тачку са која се може доћи и до Трга Светог Саве, који је опет едукативно-академско средиште. Ако посматрамо све те тематске мотиве, они имају виши смисао, а у складу с тим иде и обликовање. Дакле обликовање не иде само за себе, него прати ту тему, тако да ће бити различитих партивних површина, које ће назначивати тежиште и фокус тог парка, уз елементе модерног моделијара и опреме, који крећу од сервисних клупа класичног типа и светиљки, па до евентуално мало модернијих, у смислу информативних тач панела, динамичне лед расвете итд – објаснио је професор Лојаница.
На питање да ли ће Град имати новца за све то, он је рекао да је то питање за руководиоце Града и додао да би ове идеје требало да буду рационално решење, да не буду превелике фантазије, које ће остати на папиру.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

2 više komentara

Fantom.slobode 11. октобра 2017. - 15:36

Bolje ne dirajte nista. Sta god da je “modernizovano” u proteklih 15 godina, to je ustvari poseljaceno i pretvorenu najdebilniji moguci kic. Uz neizostavno pranje para.

ponovi
stranacki ateista 25. октобра 2017. - 22:17

Bilo bi interesantno, pricu gospodina Lojanice,videti kao idejnu skicu ili pak na nekom sajtu.da prosudimo kao gradjani, jel to vredi.Sto se tice uzickih arhitekata,saobracajnih ,gradjevinskih strucnjaka itd. vecinu mozemo “zaboraviti”.Dela su im na “stalnoj izlozbi” od kojih ljudska dusa i oci propadaju.Urbanisti i Planeri su posebna prica!
Bilo bi interesantno i saznati, ko je od gore navedenih “strucnjaka” prisustvovao predavanju
gos.Lojanice,da nisu bili kojim slucajem,samo gospoda bliska lokalnim vodjama,”dvorski arhi-tekti,urbanisti……….”.

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.