početak NAJNOVIJE Kada će stići novac?

Kada će stići novac?

od nedelja
688 pregleda

COVID-19 u SAD – Dan dvanaesti
U sredu se volšebno, dok nam se svet i bukvalno menjao pred očima, fokus sa pandemije skoro potpuno premestio na ekonomsku situaciju, u iščekivanju konačnog usvajanja zakona o hitnoj ekonomskoj pomoći. Na žalost, senatori se još uvek nisu dogovorili oko konačnog teksta 883 strana dugačkog dokumenta (zanima me koliko ih je tekst zaista i pročitalo), posebno se svađajući oko toga da li zaposleni treba da ima veća primanja ako ne radi, te da li smo došli u istorijski trenutak da radnicima dajemo veće nadoknade kao nezaposlenima, nego dok su na svojim radnim mestima. Klauzula u zakonu o beneficijama za nezaposlene (dodatnih 600 dolara mesečno) ponovo je podelila Senat, kome će trebati 60 glasova da zakon bude usvojen. Republikanci kažu da se radi o nadoknadama na steroidima i odlučno se zalažu za izmene u tekstu predloga. Nesuglasice postoje i oko visine iznosa pomoći za svakog pojedinca i familije koje zarađuju manje od $75.000 godišnje, jer, recimo u Njujorku, mnoge porodice novac zbog tih ograničenja neće ni dobiti, a ni pomenuti iznos nema istu vrednost u Njujorku ili, recimo, u Indijani. U međuvremenu, senatori građane drže kao taoce, bez sigurnog obećanja da će konačni tekst zakona biti usvojen u četvrtak.


U međuvremenu su zvaničnici potvrdili da se u paketu vrednom 2 triliona dolara nalaze značajna sredstva za pomoć bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, pojedincima, malim preduzećima i velikim korporacijama pogođenim krizom. Kako obećavaju, mala preduzeća ce najkasnije do sledećeg petka moći da podignu bespovratne kredite za plate zaposlenih (8 plaćenih nedelja), koje u međuvremenu ne smeju optuštati, a pojedincima će na račune garantovani iznosi stići najkasnije za 3 nedelje. U zakonsku odredbu, osim povelike liste konačno ispunjenih želja Demokrata (novac za Kenedi centar, PBS radio stanicu, nove energije…), koja nema ama baš nikakve veze sa pandemijom i krizom koju je zaraza izazvala, našla i klauzula da finansijska pomoć ne sme biti upućena ni jednoj kompaniji sa kojom je povezan predsednik Tramp ili članovi njegove porodice, kao ni firme kongresmena, senatora, članova kabineta. Građani sa nestrpljenjem iščekuju konačni dogovor i uplatu sredstava, svesni da ovo nije stimulativni ekonomski paket, nego jednostavno hitna ekonomska pomoć. Svakom je normalnom čoveku jasno da je perfekcija neprijatelj napretka, i da ne postoji taj zakon kojim će i levi i desni biti potpuno zadovoljni, ali neodgovorno ponašanje senatora je u ovom trenutku nedopustivo.
Broj obolelih u Americi u sredu se povećao na više od 66.000, broj mrtvih prešao je hiljadu, krivulja i dalje raste, uz ukupno 432.000 urađenih testova. U Njujorku je i dalje epicentar, ali se nešto smirila situacija sa dostavom federalne pomoći, obezbeđivanjem ventilatora i kreveta na intenzivnoj nezi tamošnjih bolnica.

U Ilinoisu je u sredu broj obolelih došao na 1.900, sa 19 umrlih. Prilično toplo vreme izmamilo je Čikažane na plaže jezera Mičigen, uprkos zabranama, pa je gradonačelnica zapretila skorim zatvaranjem svih plaža, parkova i drugih javnih površina. U Los Anđelesu, recimo, neke firme ne poštuju odluku o prestanku rada, pa je tamošnji gradonačelnik najavio isključivanje vode i struje, kako bi ih primorao da ostanu kod kuće. Iz zatvora u San Francisku, Los Anđelosu, Njujorku, Sent Luisu i Čikagu već su počeli sa otpuštanjem bezopasnih zatvorenika, kako bi sprečili širenje zaraze. Kamere širom Amerike beleže nerede i krađe u radnjama, naročito posle najava zvaničnika da neće hapsiti dilere droge i sitne kriminalce. U jednoj prodavnici hrane u Nju Džersiju jedan muškarac je pljunuo kasirku, cereći joj se u lice i govoreći da ima coronavirus, a neki tinejdžeri na Floridi su pravili Coronavirus Party, na kojoj su se lizali, ujedali, pljuvali, kašljali jedni drugima u lice, u pokušaju da dokažu da im niko ne može ništa. Sada su mnogi od njih u bolničkim krevetima.
U međuvremenu se mnogo privatnih kompanija i neprofitnih organizacija uključilo u organizovanu pomoć, pa će na mnoga krizna žarišta uskoro krenuti značajne količine respiratora, maski, anestezioloških maski, zaštitne opreme za zdravsteno osoblje i drugog neophodnog materijala.
Već nekoliko dana poznati muzičari, čije su turneje naravno otkazane, drže virtualne koncerte na socijalnim mrežama, a Elton Džon će u nedelju u 9 sati uveče na Fox TV mreži biti domaćin Koncerta iz dnevne sobe, na kome će, takođe iz svojih dnevnih soba, nastupiti Ališa Kis, Maraja Keri, Bili Elis, Bili Džo Amstrong i drugi poznati muzičari, u nastojanju da osnaže duh Amerikanaca. Gledaoci će moći da doniraju sredstva fondaciji “Nahranimo Ameriku.”
Krizni štab predsednika Trampa i dalje nas podseća da se pridržavamo petnaestodnevnog uputstva o ponašanju, koje će možda četrnaestog dana produžiti. Svesni smo da postoje stvari koje možemo da kontrolišemo, i one na koje možemo da utičemo, ali mi se čini da u ovim danima, dok se krećemo kroz zonu sumraka, nismo u stanju da kontrolišemo ni sopstvene ruke, koje sve češće nesvesno kreću ka ustima i očima. Možda će sutra biti drugačije.

Iz Čikaga za Užičku nedelju piše Mila Filipović

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.