početak NAJNOVIJE U Americi najviše obolelih

U Americi najviše obolelih

od nedelja
552 pregleda

COVID-19 u SAD – Dan trinaesti
U četvrtak je Amerika stigla na neslavno prvo mesto po broju obolelih od coronavirusa. Do kraja dana bilo ih je 86.000 uz 1.209 umrlih. A dan je počeo sa 69.197 obolelih i 1.046 preminulih Amerikanaca.
U istom danu Senat je jednoglasno usvojio 2,2 triliona dolara vredan paket ekonomskih mera, koji sredstva upućuje pojedincima, zdravstvenim ustanovama, malim preduzećima i velikim korporacijama, uz obećanje da će Kongres o paketu glasati u petak. Takođe juče su stigli podaci i sa berze rada, na kojoj se prošle nedelje prijavilo još 3,3 miliona Amerikanaca, rekordni broj još od oktobra 1982. godine, kada je u jednoj sedmici bez posla ostalo 692.000 ljudi.
Vesti o neslavnim rekordima preticale su i druge u haotičnom stanju pandemije, koja potvrđuje da je evidentan manjak ventilatora u bolnicama, na kojima su teški pacijenti izmedju 11 i 20 dana, a čini se da ni nedostatak zaštitne opreme u mnogim zdravstvenim ustanovama još uvek nije razrešen. Na internetu je osvanula fotografija medicinskih sestara iz jedne bolnice u Nju Orleansu, ogrnutih crnim kesama za đubre, jer nisu imale zaštitne mantile. U međuvremenu je i broj obolelih naglo porastao u Nju Orleansu, koji će biti sledeće veliko žarište, kao i cela država Luizijana.
U Čikagu su juče zatvorene sve gradske plaže i parkovi, ali i šetalište pored reke Čikago. Odluku je donela gradonačelnica, nakon nečuvenih slika sa plaža u sredu, kada je sunce izmamilo biikliste, šetače, džogere, fudbalere i druge, koji nisu poštovali preporuku o ostanku u kućama. Gradonačelnica je najavila da će čikaška policija kontrolisati i po potrebi hapsiti prekršioce nove odredbe.
Na brodu “T.R. Ruzvelt” Američke ratne mornarice zaraženo je 24 mornara, koji su sada u karantinu, a vojska će obezbediti rapidno testiranje svih članova posade. U petak će i brod “Mercy” stici u Los Andjeles, moći će da primi 1.000 pacijenata koji nisu zaraženi coronavirusom, kako bi se oslobodili bolnički kapaciteti za zaražene.
Krizni štab Bele kuće uskoro će uputiti dodatna uputstva svim guvernerima, sa preporukama za dalju izolaciju, na osnovu situacije u različitim okruzima. Tako će se odrediti okruzi sa visokim, srednjim i malim rizikom, a guverneri će preporuku poštovati ili odbiti, u zavisnosti od svojih izveštaja sa terena. Kako je potpredsednik Amerike Pens danas rekao, čitav plan borbe protiv pandemije je primenjiv lokalno, uz menadžment svake države posebno, i uz podršku saveznih vlasti. Naravno, među okruge sa velikim rizikom spadaju velike metro erije, među njima i Okrug Cook u Čikagu, a Čikago je takođe proglasio deklaraciju o katastrofi.


U jednoj njujorškoj bolnici juče je umrlo 13 ljudi (ukupno od coronavirusa preminulo 38), a i guverner i gradonačelnik kritikuju administraciju zbog neizdvajanja sredstava za svaku državu za nadoknadu gubitaka u poslovanju, izazvanih virusom. Njihova upozorenja govore da će čak 4 miliona Njujorčana uskoro biti zaražena virusom, mada podaci sa terena po različitim modelima ne dolaze do tog broja. U još jednom gradu koji nikada ne spava, Majamiju, od sutra u 10h uveče biće uveden policijski čas.
Četvrtak je bio i odavno najavljeni dan nove bejzbol sezone, koji je za Čikažane sve do ove godine bio pravi praznik. Sezona je odgođena na neodređeno, kao i sve druge manifestacije, ali je predsednik i danas ponovio da će zemlja uskoro početi da radi, možda po segmentima i u fazama, ali svakako uskoro, jer ima erija sa veoma malim brojem obolelih.
U međuvremenu naučnici ubrzano rade na izradi vakcine, koja bi mogla pomoći da se zaustavi eventualni novi talas virusa ili u slučaju da on postane sezonski. Uskoro će biti dostupni i kućni testovi na coronavirus, ali i testovi koji ce moći da se urade u lekarskim ordinacijama, sa vrlo kratkim rokom za čitanje rezultata. Rade se i poznati eksperimentalni tretmani ubrizgavanja plazme pacijenata koji su izlečeni u tela obolelih, ali samo u izuzetno teškim slucajevima.
Juče je predsednik razgovarao i sa liderima G-20 i predsednikom Kine. Ne znam detalje razgovora, ali ozbiljno primećujem da nigde ovih dana nisam čula ništa iz organizacije UN. Čemu li ona sada služi? A zaraza hara u 151 zemlji ovoga sveta.
Na kraju smo druge nedelje izolacije, u strahu od sekundarnih epidemija mentalnih bolesti, strahova, velikih socijalnih promena, ekonomske krize. Danas još uvek nisu tu, a sutra će nam biti kako nam bude.

Iz Čikaga za Užičku nedelju piše Mila Filipović

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.