početak GRADSKAINFO Како финансирати спортске клубове

Како финансирати спортске клубове

od nedelja
584 pregleda

МИНИСТАР СПОРТА И ОМЛАДИНЕ ВАЊА УДОВИЧИЋ
Министар спорта и омладине Вања Удовичић у Ужицу 15. марта је присуствовао округлом столу на тему „Финансирање програма у области спорта у јединицама локалне самоуправе” и говорио о новом Закону о спорту. Министар Вања Удовичић је рекао да је Закон о спорту један од ретких закона који је једногласно донет у Скупштини Републике Србије и подржан од свих спортских савеза и клубова. Циљ је да спортисти више профитирају од јединице локалне самоуправе.


– Наша деца која се баве спортом морају имати један прави пут и, оно што је најважније, спорт не треба да буде привилегија богатих, већ да буде доступан свима. Свесни смо да за то треба један дужи процес, али ово је начин да се ради на томе. Трудимо се да средства која су мала буду потрошена на најбољи начин. Тако данас, након четири године, имамо три пута више освојених медаља од 2012. године када су наши спортисти освојили 12 олимпијских и параолимпијских медаља, а 2016. године 37 медаља. Хоћемо да ојачамо спортски туризам, да буде већи број ноћења у Златиборском округу, да привучемо што већи број спортиста да не одлазе на припреме у иностранство, већ да остану у нашој земљи – рекао је министар.
Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је истакао да Ужице не може да се похвали да се одвајају велика средства за спорт, али се труде да из године у годину тај износ буде виши. За 79 спортских клубова у овој години је из буџета града издвојено 32.650.000 динара, што је за 450.000 динара више него прошле године, али како каже, „захваљујући раду локалне самоуправе претходних низ година и великој подршци Владе, као и надлежних министарстава, имају значајне спортске објекте који могу да пруже оптималне услове младим Ужичанима који баве спортом“.


– Захваљујемо министру Вањи Удовичићу што је успео да издвоји значајан износ додатних средстава за завршетак спортске хале у Крчагову – рекао је Петковић.
Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић рекао је да желе нека стратешка опредељења да преточе у праксу.
– Приручник који смо урадили говори како и на који начин треба приступити финансирању, за које спортске гране треба одвојити средства, како да уједначимо праксу у локалним самоуправама. Морамо водити рачуна да не иде превише финансијских средстава само у једну спортску грану, већ да се орјентишемо и на оне спортове који су свима важни, и на неке базичне спортове, а посебно је важан спорт у школама – рекао је Станичић.


Министар Вања Удовичић је са представницима Министарства посетио и радове на изградњи спортске хале у Крачагову.
– За завршетак спортске хале од министарства ћемо добити додатних 60 милина динара. То ће бити довољно за завршетак грађевинских и машинских радова, увођење електричне струје и грејања, сређивања унутрашњости, а Град ће издвојити 20 милиона динара за партерно уређење. Потпуно нову халу имаћемо, надамо се, или до краја ове или, у најгорем случају, почетком наредне године – рекао је градоначелник.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.