početak EKONOMIJA Има и народа који су пропали

Има и народа који су пропали

od nedelja
602 pregleda

СА ТРИБИНЕ УЖИЧКЕ НЕДЕЉЕ
На трибини „Корупција и јавна предузећа“, коју је у петак, 13. октобра, у великој сали Скупштине града, организовала Ужичка недеља и Пешчаник, говорили су економски новинар Мијат Лакићевић, затим Златко Минић из Транспарентност Србија и професорка права Весна Ракић- Водинелић, а медијаторка је била новинарка „Пешчаника“ Светлана Лукић.


Говорећи о општем стању у земљи, према речима ова три стручњака, јавни сектор у Србији је црна рупа и указали да ми као грађани не би требало да пристанемо на овакво стање.
Златко Минић из Транспарентности Србија говорио је о овогодишњим истраживањима. Истраживања су показала фрапантне и веома забрињавајуће резултате. Прво је говорио о именовањима вршиоца дужности директора, чији се мандати по закону бирају на годину дана, а да у јавном сектору постоје вршиоци дужности који су и по више година. Што се тиче именовања у управним и надзорним одборима, ситуација је много гора, него што изгледа, јер се на те функције, као и у случају вршиоца дужности директора, постављају људи који су припадници владајуће странке и уједно некомпетентни кадрови са карикатуралним биографијама. Навео је многобројне примере.


– Сва јавна и државна предузећа и институције су биле у нокдауну до 2012. године, а онај, који је обећао да ће да их подигне, само их је „оверио“. Ћутање о корупцији и неправди гура Србију у све дубљи понор – рекао је између осталог Минић.


Професорка права Весна Ракић Водинелић рекла је да је правосуђе рак рана нашег друштва.

– Србија је од 49 земаља Савета Европе осма по броју судија на 100.000 становника, али је на 46. месту по њиховој ефикасности. То је последица лоше организације и неспремности судија да се суоче са одговорношћу сопствене професије. Кривични прогони застаревају, али само привилегованој елити, као што су владика, председник скупштине, сину бившег председника Србије, брату председника Србије и сличним. Оне судије које се побуне против такве праксе, отпуштају се. Не смемо допустити да све зависи само од оних који управљају овом државом. Ово није средњи век, нити су они неки наследни витезови, нити имају било какве заслуге за ову земљу… Ако то схватимо, можда задржимо неког младог човека у земљи – рекла је Весна.


Економски новинар Мијат Лакићевић рекао да је Александар Вучић обећао да ће ове године раст БДП-а бити 3 посто, али ће, како је навео Лакићевић, бити добро да раст БДП-а буде и 2 посто. Навео је податак да се у Европи и свету бележи раст већи од 4 посто, а да Србија од 2012. године практично стагнира, јер је њен просечни годишњи раст БДП-а 1,3 посто. Разлог томе је видео у лошим пројектима и организацији.


– Лоша кадровска политика довела је на чело институција партијске људе, који тај посао не знају да раде – рекао је Лакићевић и додао да би приватне инвестиције требало да имају дупло већи удео у БДП-у, од удела јавних инвестиција, што није случај.
Он је, између осталог, рекао да на примеру Савамале не само да не функционише правна држава, већ је на делу правно насиље и корупција, али и примена физичке силе, што је опасно и забрињавајуће.


– Када у друштву имате искључујуће економске институције, које се удруже са искључујућим политичким институцијама, онда се то зове „уклета спирала“. Бојим се да је Србија у тој „уклетој спирали“ и да ћемо се вртети на крају Европе и света наредних сто година. Нису сви народи у историји опстали. Има народа који су пропали – са песимизмом каже Лакићевић.

З. Г. (фото Игор Ђорђевић)

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.