početak NAJNOVIJE Kineska verzija Černobila?

Kineska verzija Černobila?

od Mila Filipović
844 pregleda

COVID-19 u SAD – Dan trideset treći
I juče su mediji uglavnom govorili o lažima kojima su kineski zvaničnici kamuflirali početak i tok pandemije, u kojoj je do danas zaraženo skoro 2.250.000 ljudi, a živote izgubilo 154.000. Da li je ovo kineska verzija Černobila, hoće li, kada i kako komunistički režim odgovarati pred sudom svetske zajednice, zašto pokušavaju da se iskupe isporukama zaštitne opreme koju ne poklanjaju, nego najčešće naplaćuju, kada ćemo saznati tačan broj preminulih Kineza u pandemiji? Kinezi su priznali da je broj preminulih za 50 odsto veći od prikazanog (i dalje prikazuju 4.636), pa je sada jasnije da žele da prikriju činjenicu da je zaraza izašla iz njihove laboratorije; mediji objavljuju i podatak da je 2015. godine administracija tadašnjeg predsednika Baraka Obame bio-laboratoriji u Vuhanu donirala 3.7 miliona dolara. Nema pouzdanih odgovora ni na ova, ni na mnoga druga pitnja.


Na brifingu Kriznog štaba Bele Kuce, koji je i u petak održan, tim lekara, je nakon legitimnih pitanja novinara o tome da li je bezbedno otvoriti određene delove zemlje pre nego što se obezbede dovoljne količine testova za masovno testiranje, objasnio zašto ni masovno testiranje ne bi bila dovoljno dobra odbrambena mera.
“Postoje dve vrste testova – test na infekciju, kojim se utvrđuje da li je pacijent zaražen virusom i test na antitela, kojim se utvrđuje da li je neko u sebi imao coronavirus, a nije imao simptome bolesti, pa je na taj način zaštićen. Oba testa su senzitivna i tačna, ali oba imaju i svoje negativne strane. U prvom slučaju, negativni rezultati testa danas ne garantuje da nećeš biti zaražen sutra, ukoliko si izložen infekciji na bilo koji način. A kod testova za antitela još uvek ne znamo koliko dugo zapravo možeš biti zaštićen. Testiranje je samo jedna iz kompleksa procedura koje se moraju preduzimati na širokoj populaciji, ali nije jedina i nije dovoljna. Masovno testiranje građana problem ne bi razrešilo. Kako onda da znamo da bi problem moglo razrešiti nošenje maski, na koje nas sada obavezuju?


Ipak, i dalje se nastavlja prepucavanje između savezne administracije i guvernera pojedinih država, naročito je glasan guverner države Njujok, Endrju Kuomo, tražeži da se iz saveznih sredstava obezbede testovi i omoguće uslovi za povratak u normalnost i oporavak ekonomije. Administracija odgovara da je odgovornost na guvernerima, koje će podržati savetima i opremom.
Da li će u 4. fazi ekonomskog stimulansa biti i sredstva namenjena lokalnim vlastima ostaje da se vidi, ali je jasno da više nema novca za isplatu bespovratnih kredita malim i srednjim preduzećima, dok se zakonodavci i dalje nagađaju i preganjaju. Nensi Pelosi je izgleda na odmoru. I dalje postoje problemi sa direktnim uplatama na račune poreskih obveznika, ministar finansija naložio je IRS-u da ispravi propuste. Web stranica na kojoj svaki poreski obveznik može proveriti status uplate i dalje se, zbog velikog broja posetilaca, suočava sa problemima, podaci se azžuriraju jednom dnevno, ali očigledno još uvek nisu precizni. Do petka novac je uplaćen za oko 80 miliona građana.


Farmerima će iz saveznih fondova biti namenjeno 19 milijardi dolara, a već su počele polemike oko pomoći namenjenoj avio industriji. Podsećamo, oni će dobiti 25 milijardi dolara, uz mogućnost da apliciraju za još 25 milijardi kredita, ali zakonodavci upozoravaju da avio prevoznici drže i velku količinu keša, kojim su putnici unapred kupili svoje avio karte, a još uvek nisu dobili refund zbog otkazanih letova.
I dalje se lome koplja oko postepenog otvaranja države. Ekonomisti kažu da će, ako se to ne desi uskoro, američka ekonomija potpuno kolapsirati, što će značiti i kolaps svetske ekonomije, a građani se plaše vraćanja na posao, ulaska u javni prenos, korišćenja zajedničkih prostorija, bez dovoljno detaljnih uputstava i naročito ideje o tome kako će se njihova primena kontrolisati. U isto vreme predsednik Tramp na Twiteru traži “oslobađanje Minesote, Micčigena, Kentakija, Ohaja i Teksasa, pridružujući se demonstrantima koji se žale na striktne mere zabrane kretanja i okupljanja, a koliko juče je govorio da odluku o povratku u novu realnost prepušta guvernerima i lokalnim vlastima.


U Americi je u petak broj zaraženih prešao 700.000, umrlo je 36.822 ljudi. Prognoze kažu da će broj mrtvih možda doći do 60.000. Totalnoj konfuziji pridružuje se i stanje na berzi, koja je u usponu, uprkos novim podacima o stopi nezaposlenosti i straha od ekonomskog kolapsa. Ne znam kako vi, ali ja više ne znam ni kome, ni čemu da verujem. Možda ću znati sutra, kada će nam biti kako nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.