početak DRUŠTVO Ордење последње жене народног хероја дато ужичком музеју

Ордење последње жене народног хероја дато ужичком музеју

od nedelja
669 pregleda

Породица недавно преминуле последње жене народног хероја Данице Дане Милосављевић предала је њено ордење Народном музеју Ужице. Музејски фонд ордења, који броји око 500 комада, биће употпуњен и новом збирком од 17 Даниних ордења и са око 20 других признања и похвала, међу којима су Данин Орден народног хероја, Југословенска застава са медаљом и многа највиша одликовања из времена рата и после рата.
Александар Лале Милосављевић, Даничин брат, каже да је веома узбуђен и поносан, и да другачије није могло бити, но да се ордење преда музеју на чување.
– Дана је преминула пре месец дана и она је била последњи живи жена народни херој. А народни херој није била случајно. Мој ујак Милорад, пешадијски потпуковник из Првог светског рата, био је херој тога рата. Од 36 одликовања, колико је краљевска канцеларија установила, тај Милорад са Златибора, мој ујка, имао је 26. Из исте породице је било више њих одликованих, да стану један поред другог, све Жуков до Жукова са ордењем. И Дана није могла бити ништа друго, него посвећена идеалима. Дана није имала породицу, а у породици Милосављевић је била и трећи родитељ – рекао је брат о својој сестри приликом предаје ордења коме су присуствовали Лалетова ћерка Даница и унуци Игњат и Милош Милићевић.


Лале је своју сестру описао као човека доброте.
– Она је била човек доброте. Ничији проблем није успутно примила. Умела је да уђе у душу човеку. Њена природа и личност биле су неуморне. И у овим најпознијим годинама није могао да прође некакав битан догађај, а да не реагује, и у новинама, и СУБНОР-у. И са 93 године била је активна, а покретач су јој били идеали – рекао је брат и додао да је она ретко када издвајала неку битку и говорила себи као јунаку.


Ипак, препричавала се прича, када је командујући једном јединицом у бици на Ибру, са још једним другом, прво уништила бункер, а потом омогућила продор своје јединице.
Никола Гогић, директор Народног музеја, захвалио се на овој дивној збирци ордења и најавио да је у плану музеја да се отвори Спомен соба посвећена ужичким народним херојима којих има преко десет, а међу којима ће бити изложено Данино ордење, Слободана Пенезића Крцуна, ордење Николе Љубичића, Наде Матић, Алексе Дејовића, Желимира Жеље Ђурића и других. План је, између осталог, да се посетиоцима емитује и филм Ужичка република и Валтер брани Сарајево.


– Када смо радили поставку “Ужичка република” тражили смо од ње савет, а она је рекла да ће нам дати савет када будемо вратили бисту Јосипа Броза Тита на трг. Говорила је да је остала поражена, не у борби против антифашизма, него када су партизане изједначили са четницима. Још неке предмете смо тражили од ње да поклони музеју, само је одговорила да када ње више не буде, да се онда договоримо са породицом – рекао је Гогић и додао да ће се ордење за сада чувати у депоима музеја.
Даница Дана Милосављевић је са 16 година ступила у НОБ и учествовала је у многим биткама, почевши од Ужица, преко Босне, Београда до Сремског фронта. У рату је постала прва жена официр и зарадила је чин потпоручника, а демобилисана је са чином капетана.

Звездана Глигоријевић

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.