početak GRADSKA Командант Градског штаба саопштава

Командант Градског штаба саопштава

od nedelja
562 pregleda
Tihomir Petković

Tihomir Petković

Градски штаб за ванредне ситуација дана 18.03.2020. године издао је

Н А Р Е Д Б У
О ПРЕДУЗИМАЊУ ПРЕВЕНТИВНИХ МЕРА ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ШИРЕЊА ВИРУСА

1. МЕРЕ ЗА СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ
Налаже се управницима стамбених зграда да обезбеде појачано чишћење и дезинфекцију површина у згради на којима се остварује највећи контакт (улази у зграду, простори испред лифтова, лифтови, степенишни рукохвати, кваке на улазним вратима, улазна врата и др.). Дезинфекцију треба спроводити најмање једном у току дана, а у већим зградама најмање 2 пута дневно.
Препоручује се управницима стамбених зграда да евидентирају станаре старије од 65 година или лица са посебним потребама којима је потребна помоћ у набавци хране и лекова и уколико је то могуће организују помоћ у оквиру зграде.
Препорука је да станари не одржавају састанке и не излазе у ходник у групама. Договоре управника и станара обављати телефоном или електронским путем (е-mail, заједничке групе на друштвеним мрежама). У случају потребе за хитним реаговањем нпр. хаварија, управник комуницира са мајсторима у циљу избегавања гужве на ходницима.

2. ПОВЕРЕНИЦИ ЦЗ
Налаже се повереницима цивилне заштите у сеоским месним заједницама да евидентирају становнике старије од 65 година или лица са посебним потребама којима је потребна помоћ у набавци хране и лекова и организују пружање помоћи. У ове активности потребно је укључити савет месне заједнице.

3. МЕРЕ ЗА ЈАВНИ ПРЕВОЗ
Налаже се јавном превознику да приликом превожења путника обезбеди да возач аутобуса користи маску и рукавице. Предлаже се да кондуктер дозволи улаз путницима само на једна врата (најближа возачу) и да их распореди где да седе. На сваком седишту треба да седи само по један путник а размак између два путника мора да буде најмање један метар. Предлаже се излаз само на једна врата (врата најдаље од возача). Поред тога јавни превозник је дужан да обезбеди дезинфекцију возила у зависности од обима коришћења возила, а најмање једном дневно. Јавни превозник је дужан да након сваке завршене вожње изврши дезинфекцију контактних површина (рукохвати) у аутобусу, проветравање аутобуса, оперу и дезинфикују под аутобуса. После завршеног чишћења потребно је да промене рукавице и ставе нове.

4. МЕРЕ ЗА ТАКСИ ПРЕВОЗ
Налаже се такси превозницима да врше дезинфекцију возила као и да путнике не превозе на предњем седишту у возилу. Након сваке завршене вожње извршити дезинфекцију контактних површина (рукохват и унутрашњи део врата).

5. МЕРЕ ЗА УГОСТИТЕЉСКЕ ОБЈЕКТЕ
Власници угоститељских објеката су у обавези да се строго придржавају правила у вези са бројем лица у угоститељском објекту, као и о минималном растојању између гостију како је то предвиђено одлуком Владе Републике Србије. Такође је потребно да врше дезинфекцију контактних површина у објекту (кваке, улазна врата, површине столова и др.).
Налаже се инспекцијским службама и комуналној полицији да у што је могуће већем обиму врше контролу угоститељских објеката.

Командант Градског штаба за ванредне ситуације
Тихомир Петковић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.