početak GRADSKAHRONIKACRNA HRONIKA Комеморација Игору Богосављевићу

Комеморација Игору Богосављевићу

od nedelja
1,2K pregleda

ТРАГЕДИЈА
У уторак је одржана комеморација, а потом и сахрана Игора Богосављевића (38) из Ужица, који је преминуо у петак на ВМА, након шест дана од утапања у Градском базену. На комеморативној седници, која је одржана у ужичкој болници, где је Игор радио у болничкој апотеци, опростили су се мајка, очух, родбина, пријатељи и колеге.
Његове колеге су говориле о Игору као човеку из кога је зрачила доброта, коме никад ништа није било тешко, ни да скува кафу, ни да оде по доручак, ни да замени колегу, помогне…
Поводом његове смрти поведена је истрага, која треба да утврди околности под којим се несрећа догодила и одговорност спасилаца на овом базену, али и других одговорних у ЈП „Велики парк“, у чијем се саставу налази Градски базен.


Игор Богосављевић се лечио од епилепсије, а његови пријатељи кажу да епилептични напад није имао одавно. Редовно је долазио на базен, као и у недељу, 14. октобра.
Колеге, пријатељи и комшије огорчени су понашањем руководства базена и радом спасилаца, који нису били на месту.


Један од пријатеља, Лука, нада се да се више никада овако нешто неће десити на базену, али да би требало утврдити чија је одговорност.
– Не знам шта да кажем, нека остане један Игор, да се ово не деси још некоме. Надам се да ће неко одговарати за то, али ипак мислим да неће, јер у овој држави нико низашта не одговара. Отишао је млад човек и нека се на томе заврши. Велика је грешка направљена, која не може да се исправи.
Исто тако мисли Игоров комшија и колега.


– Тешко ми је, јер ми је Игор био и комшија и колега. Имао је моје велико поштовање. Био је диван човек. Да ли је неко одговаран? Нека иде на савест саме те организације базена и начина рада те спасилачке службе. Нисам званичан орган који би хтео да даје неки суд о томе. Али, ваљда код тих људи у тој установи постоји нека савест и одговорност. Игор је волео да плива, бавио се спортским активностима, на базену је био стално. Надам се да ће морал победити и нека се погледају у очи и нека кажу шта је био пропуст. Постоји, ваљда, и неки надлежни органи који ће то утврдити. Изјаве да је он крив што је болестан долазио на базен је тенденциозна прича. Надам се да ће неко утврдити ко је одговоран.


Старији господин, који је био на сахрани, каже:
– Немам речи, свако треба да одговора за свој посао.
У понедељак, после осам дана од несреће и трећи дан од смрти Игора Богосављевића, огласио се Бранко Богићевић, директор ЈП „Велики парк“, у чијем саставу се налази градски базен. Он је рекао да су на базену тада била два спасиоца, Бранко Анђић и Иван Даниловић, али који нису били на својим позицијама. Један је био у амбуланти, а други на доручку. Није се изјаснио колико је времена Игор био под водом, мада незванично сазнајемо да је био најмање 4 минута. Када су га извукли спасиоци, који су у том моменту држали своју школу пливања, али како Богићевић каже, ван радног времена, извршена је реанимација, успостављено је дисање и срчане радње, а потом колима хитне помоћи одвежен у ужичку болницу. На пријему у болници, према речима лекара, Игор је био у јако лошем стању и одмах је прикачен на апарате. После два дана је пребачен на ВМА, где је преминуо.
Игор је сахрањен на Градском гробљу Сарића осоје, а јавност у граду очекује какве ће се мере предузети против спасилаца и осталих одговорних у ЈП “Велики парк”, али и да се утврди одговорност градског руководства, пошто је опште познато да се на базен запошљава искључиво преко политичких веза, а зна се ко у граду има моћ да запошљава.
Више о овом трагичном догађају у сутрашњем броју Ужичке недеље.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.