početak EKONOMIJA Козе и ужички козји сир

Козе и ужички козји сир

od nedelja
837 pregleda

užička koza

ПОЉОПРИВРЕДА
Град Ужице у сарадњи са фондацијом „Ана и Владе Дивац“ од 8 до 28. јула отвориo је конкурс за пријаву за доделу уматичених грла алпских коза. За развој козарства у ужичком крају издвојено је 3,7 милиона динара, од чега град Ужице три милиона динара, а поменута фондација милион динара, од чега ће 300.000 динара бити утрошено за администрацију.
Сања Јанковић, чланица Градског већа задужена за пољопривреду, рекла је да ће овим пројектом бити покривено 17 пољопривредних произвођача.
– Помоћ није у новцу, већ донатори додељују по шест уматичених коза алпске расе, старости од десет до тринаест месеци. Потенцијални корисници дужни су да купе још две уматичене козе из истог гајилишта што је укупно 104 уматичене козе. Пољопривредници који добију донацију морају на стању 2018. године имати 16 женских коза, а то је сасвим могуће, јер се ове козе јаре два пута годишње. Основни услов је да је пољопривредни произвођач са територије града и да има услове за гајење коза. Предност приликом добијања коза ће имати млади пољопривредни произвођачи, пожељно је да се учесници конкурса већ баве козарством, а основни критеријум јесте регистровано пољопривредно домаћинство – рекла је Јанковићка и позвала све заинтересоване пољопривредне произвођаче да се пријаве на конкурс.
Она је додала да је крајњи циљ ове акције удруживање произвођача коза у задругу, производња козјег сира и брендирање, јер је ова производња јако профитабилна, а цена килограма сира је 700-800 динара.
Пријаве се могу преузети са сајта Града Ужица и сајта Фондације “Ана и Владе Дивац”.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.