početak NAJNOVIJE Kraj normalnog života ili nova normalnost

Kraj normalnog života ili nova normalnost

od nedelja
834 pregleda

U Americi proglašeno vanredno stanje zbog Coronavirusa
Predsednik Amerike, Donald Tramp, juče je usvojio Deklaraciju o proglašenju naionalnog vanrednog stanja, kako bi se, zajedno sa državnim aparatom, privatnim sektorom i predstavnicima svih političkih grupacija, uhvatio u koštac sa prevencijom širenja aktuelnog Coronavirusa. Za borbu protiv zaraze biće izdvojeno 50 milijardi dolara, a Kongres je sinoć usvojio i zakonski akt kojim se omogućava besplatno testiranje na virus, kao i dvonedeljno plaćeno bolovanje za obolele. U Senatu će ovaj zakon na usvajanju biti u ponedeljak. Velike firme Walmart, Target i Walgreens ustupiće svoje parkinge za mobilne laboratorije za testiranje.
Odluka o vanrednom stanju instantno je izazvala i vanredno stanje među stanovništvom; u početnoj fazi panike ispraznili su rafove prodavnica, uključujući i prodavnice hrane, uprkos apelima da ne gomilaju zalihe, jer nestašice hrane nisu neminovne. Evidentna je i nestašica toalet papira, sredstava za higijenu i posebno sanitajzera.
U Ilinoisu su od utorka zatvorene sve državne škole (privatne su za zatvaranjem počele već ove nedelje), otkazani svi veliki skupovi i sportski događaji, zatvorena većina institucija, a i velike privatne korporacije donele su odluku da svi zaposleni, kojima to posao omogućava, od ponedeljka rade od kuće.


“Pre nego što bude bolje, biće gore” – govore zvaničnici i medicinski stručnjaci, od kojih mnogi tvrde da su sve ove važne mere došle ipak kasno, da je virus i na ovom tlu uzeo maha, da se broj obolelih duplo uvećava svakih 6 dana, i da su brojke koje nam saopštavaju daleko od istine. Već sada je broj obolelih i zaraženih virusom bez simptoma veći nego što to statistike pokazuju. Guverner države Ohajo tvrdi da je samo u toj državi više od 100.000 ljudi zaraženo virusom, ali da se ta brojka nigde ne spominje. U Ohaju nema testova na virus, niti odgovarajućih sakupljenih podataka, pa se prvi čovek ove države ozbiljno plaši teških posledica i brzog širenja bolesti.
Takođe se postavlja pitanje da li su američke bolnice, posebno odeljenja intenzivne nege, spremne za veliki broj obolelih, ima li dovoljno respiratora, da li su obezbeđene dovoljne rezerve sanitetskog materijala. Odlukom o vanrednom stanju svaka američka država i svaka bolnica u njoj primeniće svoj plan za vanredne okolnosti i aktivirati krizne štabove, a procene kažu da će uskoro biti neophodno 200.000 kreveta na odeljenjima intenzivne nege.
Poseban problem u velikim američkim gradovima kao sto su Njujork, Seatle i San Francisco je pitanje beskućnika i način na koji se širenje zaraze moze sprečiti među njima. Sa jedne strane, stručnjaci apeluju da ne bude panike, a sa druge iznose zapanjujuće podatke o nestašici materijala, neadekvatnim testovima i smanjenim sposobnostima laboratorija za čitanje rezultata.
Prazni avioni, prazni vozovi, prazne prodavnice, uglavnom prazne ulice – to je trenutna slika Amerike, a prave ekonomske posledice ove zaraze biće vidljive tek kroz nekoliko meseci, kada ćemo moći da se suočimo sa surovom istinom uništene ekonomije u svim segmentima i svim sektorima u celoj zemlji. Pandemija je ugasila svetla na Brodveju, zaustavila teniske, košarkaske, fudbalske, bejzbol i golf lopte, zamračila bioskope, ispraznila korporacije, opelješila berzu… Zato smo sigurni da će biti gore, pre nego što bude bolje, i da se ovde još dugo neće začuti pesma sa terasa, kao što ovih dana gledamo an snimcima iz Italije.

Mila Filipović uživo iz Čikaga

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.