početak NAJNOVIJE Predsednik Tramp nema Corona virus

Predsednik Tramp nema Corona virus

od nedelja
892 pregleda

COVID-2 in USA – Dnevni bilten
U subotu uveče je, posle urađenog testa, potvrđeno da predsednik Amerike, Donald Tramp, nema Coronavirus. Nakon insistiranja medija da uradi test, a posle susreta sa jednim od donatora, koji je 8. marta imao na svom imanju u Floridi, predsednik se podvrgao testu, čiji je rezultat negativan. Od subote su i u Beloj kući, kao meru predostrožnosti, uveli merenje temperatura za osoblje i novinare.
Ipak, to nije najvažnija vest prethodnog dana, u kome su se kovitlale informacije u vezi sa širenjem zaraze. Od ponedeljka uveče biće zabranjeni svi letovi iz Velike Britanije i Irske, a predsednik i njegov tim ozbiljno razmatraju opciju za zaustavljanje letova u domaćem saobracaju. Prema zvaničnoj statistici zaraženo je 2020 ljudi, 50 osoba je umrlo, u 47 država je uvedeno vanredno stanje, 1000 gardista je upućeno u države Njujork i Vašington, škole su zatvorene u većini američkih država, bolnice na svojim parkinzima postavljaju šatore za testiranje obolelih i pozivaju penzionisane doktore da se priključe timu stručnjaka u borbi protiv pandemije. Slično kao u slučajevima katastrofalnih vremenskih nepogoda, predloženo je da buduće medicinske sestre po skraćenoj proceduri dobiju licence za rad, a da lekarsko osoblje dobije mogućnost da radi u svim američkim državama, a ne samo u onima za koje imaju licence.
U subotu sam išla u dve radnje, ni sama ne znajući šta da kupim (osnovne potrepštine imam, a gomilanje ne volim) i naišla na prazne rafove i bolnu sliku koja podseća na naša pređašnja iskustva, ali u mnogo većim razmerama. Policija je obezbeđivala redove ispred velemarketa “Costco”, u kome, kao ni u mnogim drugim, i dalje nema toalet paprira, papirnih ubrusa i sanitajzera. Moj frízer je danas sa razlogom izrazio strahovanje da će uskoro biti zatvorene sve radnje, osim apoteka i prehrambenih, i da će i Amerika uskoro slediti primer Italije, Španije i Francuske. Apple i Patagonia su već zatvorile svoje radnje do kraja marta. Bolest je stigla i u moj komšiluk – Na Nortvestern Univerzitetu u Evanstonu oboleo je jedan zaposleni u Školi biznisa.
Predsednik je izdao naredbu za povećanje nacionalnih rezervi naftnih derivata. Iz sata u sat se povećavaju brojevi obolelih i umrlih, ponovo uz upozorenje da je najveći strah od onih koji nemaju simptome, a u prilici su da šire i prenose virus.
Bela kuća ce od ponedeljka aktivirati COVED-19 web-portal, na kome će biti sve važne informacije, mada kod skoro svakog Amerikanca već sada postoji sumnja u statističke podatke, uz veliki strah od mnogo većeg broja obolelih. Još veću zabrinutost izaziva činjenica da tako dugo nisu postojali adekvatni i precizni testovi za potvrđivanje bolesti, pa se čak i na rezultat predsednikovog nalaza čekalo nekoliko sati.

Za Užičku nedelju iz Čikaga – Mila Filipović

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.