početak GRADSKAINFO KREMANCI RAZVIJAJU TURIZAM

KREMANCI RAZVIJAJU TURIZAM

od nedelja
1,K pregleda

Kremna_Tarabici3

Povodom teksta “PROJEKTNO FINASIRANJE”, objavljenom u zadnjem broju Užičke nedelje od 26.12.2014 godine, upućujemo otvoreno pismo Vesni Sredić, članu Gradskog veća za turizam i u uvodu pisma postavljamo pitanje :

ZAŠTO   S U    KREMNA     ZAPOSTAVLJENA

Gospodo Sredic, kao clan Gradskog veca Grada Uzica, zaduzenog za turizam, trebalo bi da znate da na prostoru katastarske opstine Kremna, koja pripada Gradu Uzicu, postoje dve turisticke firme koje promovisu Kremna kao TURISTICKU DESTINACIJU, preduzece BRACA SEKULIC, koje u svom sastavu ima na Tari-Kremna hotel SARGAN sa 200 lezaja apartmanskog tipa, restoran sa 200 mesta, salu sa terasom sa 12o mesta za prolazna svracanja, Etno selo “TARABICA KOLIBE”, koje na odvojenom lokalitetu ima 12 etno kuca sa 60 lezaja aparmanskog tipa, etno restoran sa 100 mesta za sedenje, galeriju pokucstva starih srpskih kuca sa ovog prostora, igraliste za mali fudbal, kosarku, odbojku i bazen za kupanje (prilog 1) i Turisticka agencija KREMNATURIST sa sedistem na Tari-Kremna (jedina sa sedistem na selu na prostoru celog Balkanskog poluostrva), koja se bavi promocijom Kremanskog prorocanstva u turisticke svrhe, pa u Etno kompleks KREMANSKO PROROCANSTVO svakodnevno svracaju turisti i znatizeljnici kojima se drze tribine o prorcanstvu i mistici Kremana, sto je jedinstvena vrsta turizma na nasim prostorima i zove se “proročki turizam” (prilog br 2), slike govore kolike su posete – odjednom prisutno 6 autobusa sa turistima).

Pored toga, nekoliko kuca na prostoru Kremana, bave se ogranizovano PLANINSKIM, a ne seoskim turizmom, jer se kremanska kotlina nalaze na idealnoj nadmorskoj visini od 8oo m za bavljenje planinskim turizmom, gde se najbrze stvaraju crvena krvna zrnca i oporavlja organizam.

U fazi izrade su jos dva hotela za prihvat turista, i oko 100 vikendica gradjana koji su kupili placeve u Kremnima i sa radoscu mestana bice im sunarodnici.

Navedene turisticke lokalitete u Kremnima organizovano posecuju djačke i studentske ekskurzije, udruzenja penzionera, sindikalne organizacije sa prostora Srbije, B i H ,Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, a u poslednje vreme iz Rusije, Češke i Poljske, u organizaciji preko 3oo turistickih agencija sa navedenih prostora, sto je valjda za svaku pohvalu i zasluzuje paznju da Kremna, kao “turisticku destinaciju”, pomene clan Gradskog veca zaduzenog za turizam Grada Uzica u svom medijskom obracanju citaocima,,odnosno gradjanima.

Gospodo Sredic, turisticki lokaliteti u Kremnima (stvoreni za sada iskljucivo licnim sredstvima) imaju enormno najvecu posetu turista, posle Mokre Gore (stvorene drzavnim sredstvima) u odnosu na ostale turisticke loklalitete na prostoru Grada Uzica, a koje pominjete a, koji se takođe grade iskljucivo DRŽAVNIM – narodnim sredstvima.

Drugo, nekorektno je sto kazete Mokra Gora sa Šarganskom osmicom jer time sugerisete citaocu da je Šarganska osmica na prostoru katastarske opstine Mokra Gora, sto stvarno nije tako, jer je granica izmedu Kremana i Mokre Gore vrh Šargan planine, sto znaci da je veci deo Šarganskog tunela i Zeleznicka stanoica Sargan-Vitasi na prostoru katastarske opštiine Kremna.

Svo vreme se “neko” trudi, pa sada i vi gospodo Sredic, da prikaze kako je Sarganska osmica na prostoru Mokre Gore, a nama je stalo da se kaze istina da se Sarganska osmica nalazi na prostoru Mokre Gore i Kremana, a posebno zelimo da se otvore polasci voza i iz Sargana-Vitasa (Kremana). Takva medijska promocija ucinila je da preko 90% misli da je ZS Šargan na prostoru Mokre Gore.

Zbog svega izlozenog, a i bogate istorije i proslosti, Kremna su proglasena za najpoznatije selo u Srbiji (prilog br 4) ispred Orsca, Kostunica, a zbog kamena kremena na kome Kremna leze, koji ima blagotvorno biogeno zracenje, Kremna su proglasena za najvecu ENERGETSKU BANJU na Balkanu(prilog 4), a na njenom prostoru pronadena je i cuvena “kosmicka kamena kugla”, tacno precnika 1 m, koja, iako je unistena, u namerno pometnutom pozaru “turisticke mafije” pre 9 godina, jos uvek izaziva paznju turista i znatizeljnika.

2

Vrlo je diskutabilno zasto, ne samo vi gospodo Sredic, vec skoro sve relevatne licnosti zele drzati Kremna po strani, kao da je to samo prasumski prostor za “zdravu pijacu vodu” koja treba da puni Vrućansko jezero i da se preko njih ide samo za Mokru Goru i Taru planinu.

A kad se pogleda u proslost i stvarnost, kaze se da su Kremna, stotinama godina, do XX veka, za vreme vladavine Nemanjica i Istambulskog carsta bila jedina “VAZDUSNA BANJA “ Zapadne Srbije, gde je odmarala Nemanjica vlasetela i Istambulske age i begovi.

Prica se da su se u Kremnima, zbog svih navedenih svijstvava, nekada u davnoj proslosti na njenim prostorima pripremali grcki sportisti za svoje olimpijade i stalno pobedjivali. To saznanje trebalo bi da bude putokaz svim sportskim savezima, pa i FSS kao otici u Francusku.

Za “Carobni prsten” kazete da podrazumeva saradnju svih relaventnih turistickih faktora pa iako u Kremna, posle Mokre Gore, dolazi najvise turista, ponekad je u hotelu Sargan popunjeno svih 200 lezaja, tvorci “carobnog prstena” su, iz “njima” znanog razloga (a i nama), zaobisli Kremna, iako su takoreci u sredistu prostora carobnog prstena.

Valjalo bi da preko medija gradanima objasnite zasto su Kremna zaobidena, a licno ja znam.

Verovatno znate da je posleratna komunisticka vlas Uzica medijski i materijalno pomagala turisticki razvoj Zlatibora, znaci prostora druge opstine, a ne svoj prostor Kremana koji su 1964. godine pripojili sebi, jer je laznom propagandom ugasena kremanska opstina i Kremna nakon toga otisla u sunovrat. Slike govore da su tada te 1964. godine na Zlatiboru, u okolini jezera bile samo dve prizemne kuce, a u Kremnima iz Ćire, koji je tutnjao put Beograda, vide se 4 stambene zgrade.

Danas, posle 50 godina su u Kremnima samo te zgrade i dalje, a na Zlatiboru znate sami.

I od tako zapostavljenih i siromasnih Kremana, Grad Uzice dobija godisnje oko 5.000.000 dinara boravisne takse, uglavnom od hotela Omorika, za koji treba javno reci da je na prostoru Kremana, vec se misli da je na prostoru B.Baste i skoro renoviranog hotela Sargan.

Imajuci u vidu da hotel Omorika postoji oko 35 godina, znaci da su Kremna Gradu Uzicu dala oko 175 miliona dinara ili za lakse pamcenje, to je oko 1,5 miliona eura.

Kao odbornik Uzica u periodu 2000-2004 godine ovo sam obelodanio sa govornice na skupštini, a do tada u narodu je vladalo misljenje da ta taksa ide u B. Bastu.

Molimo da javite koliko je od tih sredstava vraceno u Kremna, ja znam nista, vec se javno skoro svi hvale kako se dobijena sredstva iz Kremana ulazu u Zlakusu. Njima treba nadvoznjak, signalizacija, a Kremnima ne treba nista, njima samo treba uzimati.

Sta fali da u Kremnima bude informativni punkt, kad se zna da u Kremna ulaze i izlaze cetiri putna pravca za Beograd, Podgoricu, Sarajevo i Zagreb,i da skoro svi turisti, iduci ka Mokroj Gori, prolaze preko Kremana.

Zato gospodo Sredic treba uneti jedu posteniju politiku u raspodeli turistickih sredstava za razvoj turizma na prostoru Grada Uzica.

Najlakse je se kaciti za vec razvijene, drzavnim sredstvima, turisticke lokalitete. Njih treba ostaviti na miru neka se dalje sami snalaze, pa ako je grad Uzice majka svim mesnim zajednicama, a trebalo bi da jeste, treba da se bave potencijalnima, a zapostavljenim mestima.

Kao sto je receno, Kremna su samoincijativno, licnim sredstvima uvrscena u turisticku mapu Srbije. Vase je da li ćete da nastavite da taj projekat pomazete.

U Kremnanskom prorcanstvu, koje spada medu tri najveca svetska prorocenstva i koje je proreklo put narodu i drzavi duze od danasnjih dana, jasno se kaze, “kakva Kremna takva i drzava”, da “svi vladari koji vode racuna o Kremnima dugo vladaju” i da “zapostaviti Kremna opasno je po vlast”.

Evidentno je da su mnoge vlasti dosle i nestale, a Kremna i dalje postoje i prkose svojom gordoscu, cekajuci, kako u prorocanstvu pise, tog “PRORECENOG VLADARA IZ NARODA”, koji ce napraviti srecnu i normalnu drzavu, a Kremnima pomoci da zauzme mesto koje je nekad imalo.

7.1.2015 Turi.agencija Kremnaturist Tara-Kremna

Vlasnika Dragan Pjevic, mas.ing

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

vidosav 11. јануар 2015. - 11:15

U Hercegovini je nikao verski objekat koji godisnje poseti par miliona ljudi,izradjeni su hoteli i cela industrija.Nas jos uvek koce ostaci proslog sistema koji to pod kapu sekretara…Dotle Kremna su u mraku..

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.