početak EKONOMIJA Крупним корацима напред

Крупним корацима напред

od nedelja
629 pregleda

ДАН И СЛАВА ВАЉАОНИЦЕ БАКРА
Ваљаоница бакра Севојно је 5. јуна, на друге Тројице, прославила своју славу и Дан предузећа са бројним пословним партнерима, сарадницима и радницима. Том приликом директор ВБС-а Милија Божовић је рекао да Ваљаоница бакра Севојно слави пуних 67 година свог постојања.
– Ваљаоница бакра сигурним корацима корача ка бољим резултатима, ка бољој будућности и даљој стабилизацији производно-финансијских резултата. Већ четири године за редом правимо позитиван резултат. Пословањем у прва четири месеца ове године имамо одличан резултат и омогућава нам да сервисирамо све обавезе према банкама, добављачима, пословним партнерима, обавезе према држави и јавним предузећима и другима – рекао је Божовић.


Директор Ваљаонице бакра каже да су успели преструктурирају производњу ка индустријским асортиманама, тако да већ 83 посто од укупне производње раде профитабилне производе, а свега 17 посто раде грађевинску траку и инсталационе цеви.
– Важимо за сигурног и поузданог партнера. Благовремено испоручујемо робу и сервисирамо обавезе, имамо закључен уговор са РТБ Бором као главним добављачем сирове сировине на годишњем нивоу. Такође и са партнерима у секундарним сировинама и са најважнијим партнерима у продаји имамо закључене годишње уговоре – рекао је Божовић.
Ваљаоница бакра данас броји око 1.200 радника и просечна плата се приближава на 50.000 динара. Милија Божовић каже да се и све друге обавезе према запосленим из Колективног уговора извршавају, укључујући топли оброк, регрес, јубилеје и награде, као и редовну исплату зарада сваког 5. и 20. у месецу. Ове године из фабрике одлази 59 радника у редовну пензију, али ће се поновити пракса занављања кадра пријемом 30 радника преко Националне службе за запошљавање.


– Они који за шест месеци покажу да су заинтересовани за ову фабрику и имају мотив да стварају будућност овде, ми ћемо их примити у стални радни однос. Ово је већ трећа година за редом како примамо по 30 људи. Међутим, имамо недостатак кадра, пре свега металуршких инжењера, електроинжињера и машинских инжењера. Ове године смо примили двојицу стипендиста. Водимо рачуна да стипендисти буду из Ужица и овог краја, јер имамо искуство да људи из других крајева траже друга решења да наставе каријеру, а не у Ваљаоници бакра – рекао је Божовић.
Ове године је у овој фабрици пуштена линија чанчета и управо се ради на пуштању у производњу линија капиларних цеви, чиме би се заокружила производња цеви, од капиларних, до великих индустријских цеви. Опрема за ту линију је купљена пре четири године.


– Претходна 2016. година је била година стабилизације и успешног пословања друштва. Остварен је резултат од 5 милиона евра оперативног профита и то је најбољи финансијски резултат у последњих седам година. Успевамо да се на светском тржишту, и поред јаке конкуренције, изборимо за своје место, задржимо најважније партнере и започенмо сарадњу са новим. У првом кварталу ове године остварен је профит од 1,7 милиона евра, што је за 60 посто више од планираног – изјавио је Божовић и додао да ће Ваљаоница бакра ускоро постати једна стабилно и јако предузеће.
Небојша Ћирић поздравио је све присутне у име већинског власника Ваљаонице бакра Севојно „Ист поинта“.
– Ово је моја трећа прослава Дана фабрике, а као да је 33. То само показује како је лако осетити се делом ове фабрике, овог тима и људи који овде раде. Све оно што смо 2014. године поставили као стратешке циљеве за реструктуирање Ваљаонице бакра Севојно полако и сигурно се остварује – рекао је Ћирићи захвалио се партнерима и клијентима, добављачима и банкарима, који су имали вере у ВБС.


– Захваљујући томе сада смањујемо дугове и имамо обртни капитал за нова средства за финансирање и за повећање производње, као и за друге потребе. Имамо три репрезентативна синдиката са којима није лако преговарати, али оно што је веома важно јесте што им је интерес фабрике на првом месту – рекао је Ћирић и искористио прилику да се захвали тиму који управља ВБС-ом на челу са Милијом Божовићем и свим осталим директорима сектора.
Он је још додао да оно што су постигли за две и по године није мало и да сваке године као власници постављају све амбициозније планове, који се испуњавају.
– План за ову годину је још амбициознији и подразумева ниво профита који ће бити на ниво од 7 милиона евра, као и даље смањивање задужености фабрике. Резултати у првих пет месеци показује да је ситуација јако добра – закључио је Ћирић.
Пре свечаног ручка, руководство је положило венце на споменике испред фабрике бивших директора Душана Зарића и Влајка Брковића, као и на споменик Слободана Пенезића Крцуна.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.