početak AKTUELNO Легенда фотографије града Ужица

Легенда фотографије града Ужица

od nedelja
624 pregleda

изложба баје вујовића

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА РАДОВАНА ВУЈОВИЋА БАЈЕ
Пре почетка 20. Југословенског позоришног фестивала у холу Народног позоришта отворена је изложба фотографија Радована Вујовића – Баје, познатог ужичког фотографа, дугогодишњег сарадника Народног позоришта из Ужица. Изложбу је отворио графички дизајнер Иван Кркаш, који је студирао фотографију и тај предмет предаје у Љубљани и Сарајеву. Он је том приликом казао:
– Прво бих се захвалио Немањи Ранковићу који ме је позвао, и велико ми је задовољство да могу да отворим изложбу господина Радована Вујовића Баје. Као фотограф и педагог, велики дио свог времена посвећујем трагању и истраживању аутентичности приказа свакодневнице у фотографији кроз формални и креативан приступ. И увек бих се вратио на цитат амерчког фотографа Ансела Адамса који каже: „Фотограф не ствара фотографије само са фотоапаратом. Он у креирање фотографије уноси све фотографије које је видио, књиге које је прочитао, музику коју је слушао, људе које је волио…“ И ту управо добијем одговор о аутентичности рукописа сваког фотографа, а нарочито оног који већину времена дјелује у позоришту и којем се често приписује да не креира, него формално документује акте и представу.

IMG_8106

У позоришној фотографији је интересантан и начин на који фотограф проматра представу кроз свој окулар и како дефрагментира тако комплексан чин дјелом. Пред њим је, ипак, велики задатак који, можда, изгледа једноставан. Али зашто је баш тај фрагмент представе за њега толико битан, те сматра да ће он најбоље окарактерисати и представити суштину представе. Како приказати публици, која није видела представу, кроз одабране фотографије шта се у њој догађало, а онима који јесу, приказати нешто што, можда, нијесу приметили. Боро Драшковић је рекао да „фотограф позоришне представе треба да покуша да открије и следи траг, да сачека, сними управо те скупоцене секунде“. Он не прави стрип представе, већ од стотину снимака бира једва неколико и оне постају документ живота на позорници. Тако је и аутор ових фотографија Радован Баја Вујовић вјешто одбрао 14 фотографија, по двије фотографије из сваке представе, да илуструје све ово о чему сам малопре говорио. Он се поиграва, користећи изражајне могућности фотографског медија и тако представља свој доживљај различитих представа и покушава нам приближити динамику њихове негативности. Хвала вам велика и овим званично отварам изложбу. – закључио је Иван Кркаш.

Милан Ђокић

изложба фотографија баје вујовића

Погледајте изложене фотографије:

Четрнаеста

Четрнаеста

Четрнаеста
Четрнаеста
Др Нушић
Др Нушић
Др Нушић
Др Нушић
Filomena Marturano
Filomena Marturano
Filomena Marturano
Filomena Marturano
Госпођа министарка
Госпођа министарка
Госпођа министарка
Госпођа министарка
Три сестре
Три сестре
Три сестре
Три сестре
Трпеле
Трпеле
Трпеле
Трпеле
Уносно место
Уносно место
Уносно место
Уносно место

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.