početak GRADSKA Апотекарство дуже од једног века

Апотекарство дуже од једног века

od nedelja
742 pregleda

апотекарска установа ужице 2

Изложба Апотекарске установе Ужице
Поводом 135 година апотекарстава у Ужицу и 20 година постојања Апотекарске установе Ужице, у холу Народног позоришта у Ужицу отворена је изложба експоната ове установе.
Директор Апотекарске установе Ужице, Радојица Нишавић, је приликом отварања изложбе рекао да су ова два јубилеја „не мали разлог да се организује једна оваква изложба“ и посебну захвалност за помоћи при организацији изложбе упутио Народном позоришту и Народном музеју Ужице.
– Апотека је на почетку двадесетог века била установа у коју се долазило по лек који се ручно израђивао, а пре свега се долазило по савет. Ово је императив Апотеке Ужице и данас. Обзиром да је Фармацеутски факултет прославио 70 година постојања и 76 година студирања фармације у Србији, јасно је да су наши први апотекари стицали знање и звање у иностранству и уједно доносили и ширили своја сазнања из апотекарске културе у нашем крају. Због тога је посебно задовољство да се у овој установи културе у нашем граду, каква је Народно позориште, ова изложба преклапа са важном манифестацијом за наш град и наше позориште, позоришним фестивалом који управо траје- рекао је Нишавић.

apotekarsa ustanova užice izložba
Он је искористио прилику да се захвалим свим запосленима „који су уткали свој професионални живот у Апотеку и који то чине и даље, а нарочито пензионерима“.
– Наша обавеза је данас већа него икада да ту традицију и то наслеђе подржимо и унапредимо, како би наших преко 200 људи са својим знањем и професиoнализмом у раду, у 27 апотека широм Златиборског округа, доприносило, и сада и у будуће, здрављу наших суграђана- додао је директор Апотекарске установе Ужице.

apotekarska ustanova užice

Специјалиста фармацеутске технологије Ивана Стаменковић је о самој изложби рекла да су у оквиру ње представљени експонати који чине прибор, опрему и књиге које су се користиле и представљају део инвентара који се употребљавао у нашем крају, а који данас служи апотекарима да се упознају са фармацеутском професијом и њеним историјатом.
– Приказане су посуде које су се користиле за неке једноставније токсиколошке анализе за израду лекова, јер су се некада углавном у апотекама израђивали лекови, и посуде су рађене за сваког апотекара појединачно. Чиниле су њихов заштитни знак и по томе су се апотеке и препознавале. С друге стране, апотеке су крајем деветнаестог и почетком двадесетог века, када је почео историјат апотекарстава у нашем крају, углавном биле установе које су се бавиле заштитом здравља грађана, а, са друге стране, биле су једина места где су пацијенти могли да узму лек и савет. За разлику од тадашњих апотека, данашње апотеке се углавном баве саветодавном улогом, с обзиром на присуство великог броја лекова који су фабрички произведени. У нашим апотекама се лекови и даље израђују и углавном је улога фармацеута у том смислу значајна из тог разлога што постоје фармацеутски облици који не постоје на тржишту и који у себи садрже активне супстанце у малим дозама, а намењене су за децу или одрасле. У том смислу израђујемо лекове за појединачну терапију и ту смо наставили традицију дугу више од сто година, у циљу очувања здравља становништва- истакла је Стаменковић.

Љ.К.

apotekarska ustanova užice

apotekarsa ustanova užice izložba

DSCN1575

DSCN1576

apotekarsa ustanova užice izložba

DSCN1581

apotekarsa ustanova užice izložba

DSCN1582

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.