početak GRADSKA „Људи пречи од великих речи“

„Људи пречи од великих речи“

od nedelja
4,K pregleda

natalija vasilć

ОДБОРНИЦИ ГОВОРЕ
Одборница Социјалдемократске партије Србије Расима Љајића у Скупштини града Ужица, Наталија Василић рођена је у Ужицу 1970. године. По струци је дипломирана економисткиња, запослена у Јавном предузећу Пошта Србије. Мајка две ћерке, Александре и Викторије. О томе колико је активна у Скупштини града Ужица она каже:
– Мислим да спадам у оне одборнице које су довољно активне, с обзиром на то да ми је ово већ други мандат у Скупштини. Сматрам да је улога одборника потцењена, с обзиром да је Скупштина највише тело, али се надам да ће се то временом поправити, да се листе морају формирати другачије, да на њима морају бити људи који су од ауторитета, који ће самим тим бити активнији, и да нам се неће више дешавати да у Скупштини седе одборници који се за време мандата не појаве ни једном за говорницом, чак не постављајући ни одборничко питање.

Да ли сте члан неке комисије у градској скупштини?
– Мој рад углавном је и везан за Савет за равноправност полова, где сам и председница, и за то тело са сигурношћу могу рећи да је једно од најактивнијих и најуспешнијих. Ми смо један од ретких градова који је усвојио Повељу ЕУ о родној равноправности на локалном нивоу. Од 21. септембра ове године прорадила је и бесплатна СОС линија за жртве породичног насиља. Такође сам поносна на рад у Женској одборничкој мрежи. Била сам једна од иницијаторки за њено оснивање. То је прва Женска одборничка мрежа у Србији. Мислим да је кључ успеха многих остварених резултата управо добра сарадња Женске одборничке мреже и Савета за равноправност полова, с обзиром да у састав Савета за равноправност полова, поред одборница, улазе и представници цивилног друштва. Нашом заједничком кампањом повећано је учешће жена у раду месних заједница преко сто процената. Учествујем и у раду Комисије за сарадњу са градовима. На мој предлог сада у свакој званичној делегацији града учествују и припадница мање заступљеног пола. У почетку је било проблема, а сада је то постало правило. Такође сам чланица Комисије за буџет, где је сада лакше пратити токове новца, с обзиром да су будући сви буџети програмски. Шта то за грађане значи – да се јасније може пратити кретање новца кроз постигнуте циљеве. Линијски буџети нису имали ову димензију и врло често су подразумевали расподелу и трошење огромних средстава без јасно постављених циљева, дефинисања очекиваних резултата, па смо тако остајали без анализе ефеката које су та средства имала на решавање конкретних проблема и живот грађана. Што се тиче сарадње, издвојила бих велику помоћ коју нам пружа председник Скупштине града.

Колико одборници владајуће коалиције учествују у доношењу одлука?
– Одлуке које се доносе у Скупштини града доносе се у договору са коалиционим партнерима. Већ сам напоменула да постоје одборници који су мање и више активни у свом раду. Одборници СДПС-а активно и конструктивно учествују у расправама на седницама Скупштине. Одборнички клуб СДПС-а се редовно припрема за седнице и договара заузимањем става по одређеним тачкама дневног реда.

Да ли сте задовољни радом локалне власти?
– О раду локалне власти рећи ће грађани на следећим локалним изборима. СДПС учествује у раду локалне власти од августа прошле године. За кратко време дали смо допринос сразмерно снази у владајућој коалицији. Остварена је добра сарадња са Министарством за трговину, туризам и телекомуникације, те смо на тај начин помогли да се реализују пројекти и одобре средства за Спомен обележје Кадињача и доградњу Дечијег одмаралишта Златибор. По коалиционом споразуму припало нам је место директора Историјског архива. За кратко време, по промени директора, организован је низ културних активности. Што се тиче екологије, сматрам да наша већница има веома тежак задатак, али да својом стручношћу и посвећеношћу, даје допринос да се тај проблем полако решава. То је процес који ће дуго да траје, и у који треба да се укључе све политичке партије, грађани и невладине организације. Пре свега мислим на решавање проблема на акумулацији Врутци, фабрици воде, фабрици за пречишћавање отпадних вода, као и великим пробемом са загађеношћу ваздуха које Ужице већ годинама има.

natalija vasilić

Да ли учествујете у раду Месне заједнице Царина?
– Раније сам била чланица Савета Месне заједнице Царина, тако да познајем процедуре у раду Савета и то ми доста помаже у раду у Скупштини. Моја одборничка питања углавном су везана за проблеме у МЗ Царина, што не значи да нисам упозната са проблемима и других месних заједница и да њима не покушавам да помогнем. Сарађујем са председницом МЗ Царина. Очекује се асфалтирање Колубарске улице, где су грађани и сами узели учешће у финансирању. Сређен је и простор око Градског базена. До краја године месна заједница ће се преселити у нови простор у Ратарској улици. Највише ми се обраћају грађани из Улице Жупана Брајана. Сматрам да та улица треба у потпуности да се реконструише и борићу се да у буџету за следећу годину за то буду издвојена средства. Постоје и проблеми са расветом, пешачким стазама, захтеви за лежеће полицајце у појединим улицама. Са председницом МЗ Царина договорила сам се да обиђемо директоре Дома „Петар Радовановић“ и Градског базена и покушамо да за жене из те месне заједнице обезбедимо бесплатну рекреацију.

Каква је сарадња са грађанима. Да ли Вас моле за помоћ и ако моле, какву помоћ траже?
– Сарадња постоји, али увек може бити боља, с обзиром да грађани и грађанке још увек нису упознати са процедурама и начином на који им одборници могу помоћи. Планирам да организујем, заједно са колегама из странке, састанке са грађанима из свих месних заједница у наредном периоду. Такође бих додала да је канцеларија СДПС-а отворена за све грађане и грађанке који имају питања и сугестије.

Да ли се СДПС спрема за локалне и евентуалне парламентарне изборе?
– СДПС у Ужицу је спреман за изборе који ће се одржати у наредном периоду. Активности Градског одбора су усмерене на обилазак месних одбора, разговоре са члановима и симпатизерима, као и припрему будућих одборника и формирање Изборног штаба. У граду постојимо тек три године, али то не значи да смо у подређеном положају у односу на друге странке. СДПС има људе, кадрове, посвећеност граду и суграђанима, и мислим да смо по томе постали препознатљиви као политичка странка.

Како проводите слободно време?
– Трудим се да што више времена проведем са ћеркама и у природи. Ужице је један од ретких градова који у свом окружењу има три планине и неколико језера и то треба искористити.
На крају, Наталија Василић казала је да је разлог њеног политичког ангажмана тај што сматрам да је недовољно учешће жена у политичком животу и један од њених приоритетних задатака у будућности биће да мотивишем што више жена да се укључе у политички живот Србије. Присталица социјалдемократије је зато што су „људи пречи од великих речи“!

Милан Ђокић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.