početak GRADSKAINFO Мајстор за сва времена

Мајстор за сва времена

od nedelja
787 pregleda

memorijalni turnir srboljub srbo stamenković sten

србо стаменковићТУРНИР У ЧАСТ СРБОЉУБА СТАМЕНКОВИЋА – СТЕНА
У суботу и недељу, односно 12. и 13. децембра на Градском стадиону, одиграће се Меморијални међудржавни турнир ветерана у част једног од најбољих фудбалера „Слободе“ и играча „Црвене звезде“ Србољуба Срба Стаменковића, у Америци, популарног Стена. Учесници турнира су, сем „Слободе“ , “Партизан“, “Црвена звезда“, „Будућност“ , „Хајдук“ и „Србови пријатељи“.

memorijalni turnir srboljub srbo stamenković sten

О турниру је говорио директор Градског стадиона Зоран Јовичић:
– У Ужице ће током викенда доћи легенде, не српског и југословенског, већ и европског и светског фудбала. Најавили су нам да ће доћи Дејан Савићевић, Бранко Брновић, Миодраг и Милорад Бајовић, Блаж Слишковић, Аљошa Асановић, Ивица Шурјак, Златко и Зоран Вујовић, Иван Гудељ, Драган Џајић, Владимир Петровић, Здравко Боровница, Милован Рајевац, Александар Трифуновић, Саво Милошевић, Дарко Белојевић, Никица Клинчарски, Драги Каличанин и други. Сви су потврдили дас ће 99% доћи, али не значи да ће моћи сви да дођу. Никада нико није скупио оволико бивших репрезентативаца Југославије у Србији, након распада Југославије. Ту су три од четири члана велике четворке. Фали само „Динамо“. Да додам да Драган Џајић неће играти, већ ће доћи да уручи дипломе, признања и пехар. Улаз ће бити 100 динара, осим за децу, која неће плаћати улаз. Цене су минималне, само да би се покрили трошкови. У суботу 12. девембра, са почетком у 11 сати почиње представљање екипа.

uroš

Направили смо две групе. У једној ће бити „Слобода“, „Будућност“ и „Партизан“, а у другој „Црвена звезда“, „Хајдук“ и „Србови пријатељи“, пошто смо гледали да одвојимо две ужичке екипе и „вечите ривале“. Утакмице ће трајати два пута по 15 минута, а потом следи треће полувреме. Сутрадан ће делегације клубова у 12 сати ићи да посети Србов гроб, а делегације ФК „Слобода“ обићи ће гробове некадашњих играча „црвено-црних“ који су умрли у последњих 30 година. Њих шест. Након тога играју се утакмице за пласман. Прва почиње у 14 сати.

memorijalni turnir srbo stamenković

Србољуб Србо Стаменковић рођен је 31. јануара 1956. године у Ужицу. Детињство је провео у Карану и у Биосци, где је мајка била учитељица. У Ужице се сели 1970. године на почетку средње школе и тада се уписује у подмладак „Слободе“. По завршетку средње школе прелази у „Црвену звезду“. Прве две-три године напредује муњевитом брзином. Одмах по доласку у Београд, заиграо је и за младу националну селекцију, за коју је наступио око 10 пута, где је играо са Зајецом, Преказијем и осталима.

tokmaković

Након две-три године, каријера му креће силазном путањом због повреде. У САД одлазио 1981. године да игра мали фудбал. Играо је две године за „Мемфис“ и „Балтимор“, где прави највећи уговор на свету у дотадашњем периоду. Ту је доживео звездане тренутке славе. У Ужицу 28. јануара 1996. године Србољуб Стаменковић пао је низ степенице, на главу. Након осмодневне борбе изгубио је живот. У том моменту био је спортски директор Фудбалског клуба „Слобода“. Сахрањен је на његов 40. рођендан.

Милан Ђокић

погледајте какав је то мајстор био


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.