početak KULTURA Слике говоре више него милион речи

Слике говоре више него милион речи

od nedelja
568 pregleda
Aleksandar Dimitrijevic - 02

Како је рекао Александар Димитријевић, аутор изложбе Пикасових слика, отворене 11. децембра у Народном музеју, због огромног интересовања, у договору са Лазаром Вујићем, боравак слика у Музеју биће пшродужен за 10 дана, односно до 4. Фебруара.

У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА ПАБЛА РУИЗА ПИКАСА
У Народном музеју у Ужицу у петак 11. децембра отворена је изложба слика Пабла Руиза Пикаса, која ће трајати до 25. јануара. Присутне је поздравио директор јавне установе „Народни музеј Ужице“ Никола Гогић. Након њега, обратио се аутор Александар Димитријевић:
– Може се рећи да сам ја аутор изложбе, али иза ње стоји велики број људи, пре свега подршка градоначелника и велики број пријатеља ове изложбе, који су, пре свега, препознали њен значај и помогли, како је ко могао и стигао. Када је у питању изложба, можете све да видите и да уживате. Слика говори више од милион речи.

izložđba pabla pikasa u užicu 2015

Изложбу је отворио градоначелник Тихомир Петковић:
– Осећам да сваки љубитељ уметности осећа радост што у нашем граду имамо част да видимо графичке радове генијалног уметника, који је оставио неизбрисив траг у историји светског сликарства. Реч је о приватној колекцвији Живе и Лазара Вујића, који се не могу тако лако видети и због тога сам уверен да би нам, на овој јединственој поставци, позавидели и много већи градови. Како је сам п Пикасо рекао „Сликарство је само други начин да водите дневник, односно то је занат слепца, који не слика оно што види, него оно што осећа“, тако да ће сваки љубитељ посетилац Народног музеја у Ужицу бити привилегован да прати уметников стваралачки опус и развој у периоду дугом близу 40 година. Ова поставка ће сигурно привући уметнике и остале грађане из нашег окружења.

privatna kolekcija pabla pikasa

Изложба је поклон Града Ужица и Народног музеја Ужице свим љубитеља уметности, поводом новогодишњих и божићних празника, што значи да је улаз бесплатан. Позивам посебно младе да посете изложбу Пикасових слика, који је дубоко веровао да „све што замислиш, можеш и да оставриш“. Захвалио бих се Лазару Вујићу и његовој супрузи, који су нам обезбедили „Пикаса“ у Ужицу, као и Александру Димитријевићу, Дулу Старчевићу и Николи Гогићу, који су нам обезбедили да уживамо у овој изложби. Проглашавам изложбу отвореном. Хвала вам свима.

NIKOLA GOGIĆ

Пабло Руиз Пикасо рођен је 25. октобра 1881. године у Малаги. Његово неуобичајено интересовање за цртеж почиње у 11 години, када постаје ученик свог оца у Коруњи, где се породица доселила 1891. године. Од тада таленат и интересовање за експериментисање и развијање сопственог ликовног израза, помаже му да врло брзо превазиђе ликовне способности свог оца. Паблов отац одлучује да своје уметничке амбиције подреди свом сину, доводећи му моеделе и подржавајући га у остварењу његове прве изложбе, када је има само 13 година.

PIKASO U UŽICU

Породица одлази у Барселону 1895. године и Пабло уписује локалну ликовну академију „Љочу“, где његов отац добија посао професора цртања.
Мадрид је његова следећа станица, где уписује Краљевску академију „Сан Фернандо“. Разочаран, јер је настава испод његових очекивања, сели се у Праг. Паралелно са сликарством бави се и скулптуртом, пре свега око 1907. године. Направио је преко 6.000 слика, скулптура и цртежа. Његове слике данас вреде милионе. Женио се два пута и имао је четворо деце. Умро је у Мужину 8. априла 1973. године, када му отказује срце за време напада грипа.

Милан Ђокић

PIKASO U UŽICU 2

dule strarčević

izložđba pabla pikasa u užicu 2015

izložđba pabla pikasa u užicu 2015

izložđba pabla pikasa u užicu 2015

izložđba pabla pikasa u užicu 2015

izložđba pabla pikasa u užicu 2015

izložđba pabla pikasa u užicu 2015

izložđba pabla pikasa u užicu 2015

izložđba pabla pikasa u užicu 2015

izložđba pabla pikasa u užicu 2015

izložđba pabla pikasa u užicu 2015izložđba pabla pikasa u užicu 2015

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.