početak DRUŠTVO Марко је татин јунак!

Марко је татин јунак!

od nedelja
1,4K pregleda

mali-marko

ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ
Малом четворогодишњем Марку Вујовићу у среду, 14. септембра 2016. године, Гордана Пауновић, председница Организационог одбора фестивала „Лицидерско срце“ и удружења „Ера“ и Ивана Цветић из „Ере“ заједно са децом, члановима удружења, уручили су хуманитарну помоћ у новцу, који је прикупљен током недавног одржаног фестивала у Ужицу. Деца су малом Марком, у стану у ком живи као подстанар са породицом, прво уручили мајицу за њега и његове две сестре, као и друге поклоне за њих троје, а потом је Гордана Пауновић уручила коверту са 100.000 динара и честитком за боље здравље и живот.
– Желимо да што пре оздравиш, да дођеш код нас и играш у фолклору – пожелела су деца.
Гордана Пауновић је уручила новац, који је сакупљен продајом лицидерских срца и других сувенира током фестивала.
Отац Перица Вујовић захвалио се организаторима „Лицидерског срца“ и на урученим 100.000 динара.
– То је за нас велика сума, с обзиром да живимо као подстанари, да ја једини издржавам породицу од сезонских послова. Сав новац који се сакупи у тим хуманитарним акцијама уплаћујем на Марков рачун, да би му купио лекове и све друго што је за њега потребно, као што је храна за предстојећу зиму, јер за њега све мора буде посебно одвојено од нас – рекао је Перица и додао да су дете, баш због те добре бриге и неге сачували и да видно напредује.
Отац Перица каже да Марко још увек користи памперс пелене и да је то један од већих трошкова, јер дете свакодневно пије лек за избацивање течности, а не говори. Ипак, како каже отац, трошкови за Марка се смањују, па су се некада са 25.000 до 40.000 динара месечно свели на око 20.000 динара.

mali-marko-2

Марко је рођен сасвим нормално, а први симптоми болести су се појавили са пет месеци. После два месеца дијагностиковано је увећање леве срчане коморе.
– Тада му прогнозе за даљи живот нису биле сјајне, јер је био мали, сићушан, слаб, са ослабљеним имунитетом. Али, опет, добром бригом и лечењем, сада му дају добре прогнозе. Марко је проходао тек са три године, јер није имао снаге. И сада се брзо замара док хода, али, иако је мали, он добро зна, када се замори, да легне. Он нема никакав ментални проблем, али још увек не прича и можда ће то теже ићи, због дугог коришћења флашице и те посебне исхране, па су пропали зубићи. Сада је све лакше, јер смо му прилагодили исхрану, која мора бити од здравог и непрсканог поврћа и воћа. Раније је било много теже, јер из наднице нисам могао да обезбедим новац за његово лечење. Када нисмо имали пара, ми смо већи део времена проводили у болници, јер је дозирање лекова коштало много, нисам могао платити – рекао је Перица.
Пуне три године у дом Вујовића није нико дошао од гостију, јер се породица плашила вируса, који би могли Марку да нашкоде. Знао се и посебан режим за његове две старије сестре. Док су ишле у вртић, па и сада када иду школу, знало се, чим уђу на врата, прво иду у купатило на прање руку и пресвлачење.

mali-marko-3

– То је важило за све у кући. Држали смо га под стакленим звоном. Нити нам је ко долазио, нити смо га где водили. У октобру сада имамо контролу у Београду и када се будемо вратили, планирамо да га дамо у вртић, како би се прилагодио деци, очврснуо и очеличио. Директорка нам је рекла да би било најбоље да пође у вртић на Пори, који би требало ускоро да се отвори, јер ће ту бити мање групе. Али, у случају да се тај вртић не отвори, Марко ће ићи у било који вртић, јер ближи му се и полазак у школу.
Перица се нада још бољим резултатима, након прегледа у Београду.
– Лекари су до сада задовољни како се Марко опоравља и сада се надам још бољим налазима. Ово је татин јунак! Ићи ће он на турнеје са фолклором – додао је Перица.
Иначе, коначне прогнозе дететове болести лекари још нису дали.
– Ако му се погорша стање, једини начин његовог лечења је трансплатација срца. Чак је и било приче око трансплатације, његову документацију су гледали лекари са АТХ клинике, али пошто се његово стање поправља, надам се да неће бити потребе за то, бар док је још овако мали. Та трансплатација би коштала око 120.000 евра и требало те трошкове да сноси држава – објаснио је Перица.
На крају се Марков отац захвалио Канцеларији за младе, који су организовали хуманитарни концерт са волонтерима „Ера“ и рок групама, које су се одазвале концерту, као и свима који су дошли на тај концерт. Концерт је одржан у суботу, 10. септембра, у Градском културном центру и сакупљено је 109.500 динара, као и још 30.000 динара од ужичких предузећа.
– Са свим овим новцем миран сам до пролећа и они ће покрити све Маркове потребе – рекао је задовољно отац.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.