početak GRADSKAINFO Министарство културе помогло Склавков плато

Министарство културе помогло Склавков плато

od nedelja
647 pregleda

НА ДАН ГРАДА УЖИЧАНИ ДОБИЛИ СКЛАВКОВ ПЛАТО
На Дан града, 9. октобра, испред зграде Скупштине града откривено је спомен обележје и уједно прослављен завршетак реконструкције платоа испред те зграде, који ће од овог датума носити име „Склавков плато“.
Пре официјелног дела отаврања глумци Народног позоришта Дивна Марић и Слободан Љубичић, у улози Миле и Склавка, уз много маште, представили су ко су били ова два лика, на основу само једног папирића из 1329. године из дубровачких списа, у којима се они помињу. Склавко је у овом, рекло би се перформансу, представљен као занатлија, израђивач накита од сребра, док је његова супруга Мила из Дубровника и треба да путује у свој родни крај, па уједно помиње свом мужу како ће имати кућу у Дубровнику, јер је на зајам дала Бисерки 4 перпера и 8 гроша… Приказана је велика Склавкова забринутост за њено путовање, као и љубав, па јој и на крају поклања сребрну огрлицу, али под напоменом да је не продаје … (Машта може свашта, с обзиром да од тога нема ништа записано на папиру из дубровачких списа, осим да је Мила дала новац на зајам, а у потпису Склавко из Ужица)
Након тога, градоначелник Ужица Тихомир Петковић поздравио је госте из министарства, братских градова Ужица и све остале присутне.
– Ми, Ужичани, смо себе увек сматрали јединственим, другачијим и непоновљивим. Овај град је за 688 година његове познате историје дао десетине великана, који су оставили печат у овом граду и у овој земљи. Сви они су заслужни што данашња генерација Ужичана има прилику да живи и воли своје Ужице. Као што рекох, много је великана овде рођено и овде живело, али је само један био први. Ни за кога пре њега не знамо да је из Ужица, а то када кажемо из Ужица, има за нас посебну тежину и значај. Па, зато ми данас прихватисмо предлог нашег уваженог академика Љубомира Симовића, да овај плато понесе име оног првог Ужичана. Из ове зграде се управља градом, па сматрамо да је природно да и плато понесе име овог првог познатог Ужичанина. У вечитом двобоју разума и духа, рација и маште, историчара и песника, Ужичани су се са својим Склавком, из поштовања према историји определили за поезију. На правој смо страни. Па, иако је необично, па иако је то име Склавко тешко изговорити, то је ипак ужичко, само ужичко и ничије више. Склавко добродошао кући после 688 година – рекао је градоначелник Петковић.


Александра Фулгоси, помоћник за заштиту културног наслеђа у Министарству културе и информисања, рекла је да је Министарство културе и информисања подржало реконструкцију овог платоа, како каже, малог али значајног јавног простора, у оквиру конкурса „Градови у фокусу“.
– Веома смо срећни што се тај пројекат успешно реализовао и да ће спомен обележје, које данас откривамо, постати једно од нових тачака културног индетитета грађана Ужица. На основу само једног документа машта и умеће глумаца Народног позоришта Ужица, пред нас је отворило ново видике и поглед на прошлост вашег града. Министарство културе и информисања веома цени и поштује рад свих установа културе у Ужицу, а што се тиче културног наслеђа, за шта сам ја задужена, могу да кажем да смо и претходних неколико година подржали више пројеката и да ћемо то и убудуће чинити – рекла је Фулгоси.
Потом су градоначелник и Александра Фулгоси открили спомен обележје на „Склавковом платоу“.
Да подсетимо: ова инвестиција је коштала 23,8 милиона динара, од којих је 10,3 милиона обезбедило Министарство културе, а остатак из буџета града. Извођач радова је била ужичка фирма „Стабил про“, архитекта Владимир Лојаница. Укупна површина која је реконструисана је 1.500 метара квадратних.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.