početak GRADSKA Морамо да мењамо себе

Морамо да мењамо себе

od nedelja
754 pregleda

ПРОСЛАВА ДАНА ГРАДА 2017.
У оквиру прославе Дана града Ужице, након освештања темеља цркве „Покров пресвете богородице“ у Крчагову, изнад некадашње касарне, и отварање „Склавковог платоа“, градско руководство је са гостима из Кине, коју предводи госпођа Линда Вонг, председница Ихао групације, поново отворило вртић на Пори, који носи име по овој донаторци „Ихао мама Вонг“. Након тога су у зеленом делу испред Скупштине града, Линда Вонг и градоначелник Тихомир Петковић засадили дрво пријатељства. У парку испред Народне библиотеке, кога Ужичани зову „Кец бар“, градоначелник је са представницима братских градова Курск, Вериа, Велес и Љутомер, такође засадио по дрво пријатељства. У међувремену је Народни музеј у Ужицу испред својих зграда организовао продају књига по знатно нижим ценама, а којима је музеј издавач. Многбројни наслови могли су се купити од 50 до 600 динара.

Дан града, 9. октобар, је на крају прослављен Свечаном академијом у Народном позоришту у Ужицу. Седници су присуствовали владика жички Јустин, представници министарстава локалне самоуправе, трговине и телекомуникација, просвете и технолошког развоја, привреде, и спорта и информисања, војске, полиције, гости из Кине и братских градова, представници општина из Златиборског региона, политичких странака, одборници, директори јавних државних и градских предузећа и установа, приватних предузећа и многи други. Добродошлицу свим гостима пожелео је председник Скупштине града Бранислав Митровић.

– Добро дошли у град, који са више или мање успеха, у периодима успона и падова, у периодима тешких разарања или интезивног развоја, опстаје на раскрсници важних саобраћајница, путева на којима се мешају, укрштају и мимоилазе културе, религије и идеологије. При том је Ужице увек у центру војних, привредних, културних и осталих дешавања и утицаја. За наше пријатеље Ужице је увек на пола пута, а за оне који у Ужицу живе, Ужице је циљ и крај сваког пута – рекао је Митровић и захвалио се председници Владе Србије Ани Брнабић и министрима на упућеним честиткама поводом Дана града.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић рекао је да „на темељима најбоље традиције и поштовања вредности, које су генерације пре нас стварале, Ужице данас тражи свој пут и шансу за даљи развој и напредак“.
– Без обзира на суочавања са озбиљним изазовима и искушењима, стремимо реализацији пројеката, који ће учинити да наше Ужице добије обрисе модерног европског града, и у највећој мери одредити смернице будућег развоја читавог нашег краја. Имамо добре основе, имамо идеје, успешне привредне субјекте, туристичке потенцијале, имамо природне ресурсе и што је веома важно имамо људе, који су остварили врхунске резултате у својим професијама, који треба да нам буду инспирација за будућа велика дела и промене, које неизбежно носи свако време. Време значајних промена ретко долази, а на свакоме од нас је да најбоље искористи ово управо наше време, са циљем да град специфичне географске конфигурације истакне сва своја лепа лица, она лица која сведоче о историјским менама и богатој прошлости ушушкана међу високим зградама и објектима савремених архитектонских решења. Желимо да Стари град, тврђава која вековима стоји на литици, постане права туристичка атракција, до које ће људи лако и безбедно долазити и уживати у величанственом погледу који се пружа са остатака бедема и кула овог средњевековног здања. Намера нам је да у годинама које долазе оплеменимо градско језгро и покажемо, да без обзира, условно речено, на неку врсту тескобе, које нам намеће котлина у којој се Ужице сместило, покажемо да се са добрим идејним решењима град може улепшати и учинити функционалнијим. Желимо да градимо порушено, да оживљавамо умрло, да пронализимо изгубљено, да памтимо заборављено, да позлаћујемо избледело, да све то спремамо и сачувамо за нашу заједничку будућност. Циљ нам је да Ужице постане град који сваком човеку пружа шансу за лепши и бољи живот. Пут до циља неће бити ни једноставан, ни лак и сгурно ће потрајати. Важно је да знамо шта хоћемо и да ако заиста хоћемо, а хоћемо, све можемо. Није довољно да желимо промене, динамичнији привредни развој, веће запошљавање и бољи живот. Ништа од тога се неће десити, ако не учинимо одважне кораке и будемо отворени и спремни да мењамо себе – рекао је Петковић и додао да свако ко живи у овом граду треба да помогне и позвао грађане да својим знањем и стрпљењем граде будућност.

У име државе Србије Дан града је Ужичанам честитао Бојан Стевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе. Он је подсетио да је затечено стање до 2012. године било 26 посто незапослености у Србији, а после 5 године око 10 процената. Рекао је да смо због „стезања каиша“ дошли у ситуацију да имамо светлију будућност, јер се у наредним данима очекује потписивање уговора наставка изградње деонице аутопута од Пријељине до Пожеге. Такође је подсетио да је Влада Србије у овој годину у овај крај уложила 10 милиона евра, од којих је већи део реализован за почетка разних пројеката и да ће Влада Србије у наредном периоду определити још већа средстава.

И ове године су уручена јавна признања и награде Ужице, којима се показује поштовање правих вредности и уложеног труда наших суграђана који су професионалним и људским ангажовањем дали допринос развоју и афирмацији града на Ђетињи.
Верица Туцовић, задужена са односе са јавношћу у градској управи, позвала је све којима је Комисија за јавна признања за 2017. годину доделила награде, плакете и повеље града Ужица.
НАГРАДА Града Ужица за изузетне резултате у раду у 2017. години додељена је Милошу Ђерићу, успешном пољопривредном произвођачу, који се са својом шесточланом породицом бави пољопривредом, посебно производњом поврћа. Увек је спреман да несебично пружи савет и помоћ, због чега је изузетно цењен међу грађанима. Донирао је средства за изградњу путева и других инфраструктурних објеката, за помоћ Српској православној цркви, а учесник је и у многим хуманитарним акцијама.
Добитник награде је и Предраг Бакић, дугогодишњи секретар Удружења инвалида церебралне и дечије парализе Ужице, председник Савеза дистрофичара Србије и члан Управног одбора Националне организације особа са инвалидитетом. Реализовао је и учествовао у многобројним пројектима, који за циљ имају унапређење положаја особа са инвалидитетом и развоја услуга социјалне заштите. Познат је као човек који се залаже за права и једнакост свих људи.
Награда је ове године припала и Андреју Ковачевићу, ученику Ужичке гимназије, освајачу другог места на републичком такмичењу из хемије и трећег места на Српској хемијској олимпијади. Као члан четворочланог Српског олимпијског тима, на 49. Међународној олимпијади на Тајланду, која окупља више од 70 земаља и скоро 300 такмичара, освојио је бронзану медаљу.
Добитник награде града Ужица је Драган Р. Филиповић, писац научне фантастике, стрипски и телевизијски сценариста, аутор три романа: Ореска, Златна књига и Казабланка, педесетак прича и великог броја новинских текстова. За телевизију је радио вишеструко награђивани документарно/играни филм ”Златно руно Звижда”, написао позоришни комад ”Које ми уво звони”, а недавно је написао и путопис ”Пецајући старом пругом од Ужица до Вишеграда”. Вишеструки је добитник престижне награде ”Лазар Комарчић” за најбољу домаћу причу, најбољу домаћу новелу и најбољи домаћи роман.
Награда Града Ужица је добило и саветовалиште за борбу против рака дојке „Јефимија“. Већ 18. годину кроз бесплатан програм подршке, помаже женама оболелим од рака дојке, у сарадњи са институцијама здравственог система града Ужица, Министарством здравља, Саветом за равноправност полова Републике Србије и другим релевантним институцијама, да лакше, брже и успешније прођу кроз фазе лечења. Услуге саветовалишта, међу којима су искуствена подршка и групе самопомоћи, отворени телефон, радионице, психотерапије, здравствене прегледе и друго, користио је велики број жена из Србије и околних земаља, а њихов рад је допринео смањењу морталитета од рака дојке у Златиборском округу.
Јелена Божовић, дописник и некада уредник дописништва РТС-а, такође је добитница награде Града Ужица. Она више од две деценије на јавном сервису извештава о дешавањима у нашем крају и шире, трудећи се да у свом раду афирмише праве вредности. Добитница је бројних награда и признања на домаћим и међународним фестивалима међу којима су и Златна плакета на ‘Медитеранским данима’ у Требињу, прва награда ”Златни јавор” за филм ”Време орлова” у категорији регионалних еколошких филмова на фестивалу ”Јахорина филм’, награда на Фестефу за најбољи сценарио за емисију „Лакше ми је лежат, ако питаш за ме“ и специјално признање на Професту за документарни филм „Диплому за Животу“.
Награђена је и Весна Димитријевић, наставница физике у Првој основној школи Краља Петра II, која је заједно са својим ученицима остварила значајне резултате. Њена посвећеност и континуирани рад допринели су великим успесима ученика на окружним и републичким такмичењима. Из године у годину повећава се број ученика Прве основне школе који учествују и освајају награде на такмичењима из физике.

ПЛАКЕТЕ Града Ужица се додељују за резултате остварене у дужем временском периоду.
Добитник плакете ове године је Радован Поповић, доајен српског новинарства и књижевне биографистике, добитник више угледних признања као што су Октобарска награда града Београда за књижевност, Вукова награда, награда Лаза Костић за публицистику и многе друге. Новинарством се бавио у ужичким ”Вестима”, био је дописник „Политике“ из Сарајева и Новог Сада и дугогодишњи уредник Политикиног додатка ”Култура – уметност”.
Плакету је примио и Петрашин Друловић, дугогодишњи друштвено-политички радник и синдикални активиста, који је дао велики допринос у решавању проблема радника и ужичких предузећа током протеклих деценија. Иницијатор је и покретач доношења законских решења у области радног права и организатор бројних стручних трибина у овој области.
Плакета је уручена и Драгану Лазићу, власнику пекаре „Шуљага“, који је настављајући традицију претходних власника, поред успешног пословања успео да очува занат и традицију ужичког пекарског заната. Ужичка комплет лепиња односно „лепиња са све“ постала је један од брендова по коме је град Ужице препознатљив.
Ове године плакета града Ужица додељена је Милошу Зарићу, познатом српском параолимпијцу, члану Атлетског клуба особа са инвалидитетом ”Пора” из Ужица. Освајач је бројних медаља на европским и светским такмичењима. Шампион Европе у бацању копља постао је у Гросету 2016. године, а ове године је освојио и прво место на светском првенству у атлетици за особе са инвалидитетом.
Плакета је уручена Велимир Тошанићу, оснивачу уметничке радионице „Tiffany“, која се од 1993. године бави израдом витража и фузионисаног стакла, чији радови украшавају многобројна здања не само у Србији, већ и у Црној Гори, Русији, Немачкој и САД-а. 2005. године је граду Ужицу поклонио велелепни витраж, који краси Свечану салу Градске куће, у којој заседа Скупштина града Ужица. Његово ангажовање, посвећеност и ентузијазам допринели су афирмацији Ужица и ужичког фолклора, али и развоју културе за шта је награђен златном значком Културно просветне заједнице Републике Србије.
Културно уметничко друштво „Севојно“ је добитник плакете. „Севојно“ је основано давне 1954.године, данас броји око 350 чланова распоређених у 10 секција фолклора и народни оркестар. КУД ”Севојно” је деценијама један од најбољих ансамбала у Србији, што потврђују бројне награде и признања на фестивалима у земљи и иностранству. У 2017. години, на републичком такмичењу фолклорних ансамбала Србије, ансамбл друштва освојио је прво место и златну плакету, а дечији ансамбл – прва места на такмичењима „Златни сунцокрети“ у Краљеву и „Златни опанак“ у Ваљеву.

ПОВЕЉА града Ужица за заслуге и дела која доприносе укупном развоју Града у 2017. години додељене су:
Радомиру Антићу, једном од највећих фудбалских имена Ужица, али и најцењенијих тренера наше земље. Био је играч ужичке „Слободе“, београдског „Партизана“, турског „Фенербахчеа“, шпанске „Сарагосе“ и енглеског „Лутона“. Успешну тренерску каријеру крунисао је као једини тренер који је водио три највећа шпанска клуба („Реал“, „Барселона“ и „Атлетико“). Као селектор Србије, нашу репрезентацију је 2010. године одвео на светско првенство у фудбалу. Увек је помагао Ужице и имао времена за свој град.
Повеља града Ужица припала је др Милораду Мирковићу, специјалисти интерне медицине за вишегодишњи успешан рад на превенцији, дијагностици и лечењу кардиоваскуларних и других болести, за залагање и пропагирање здравог начина живота, као и за допринос уређењу Клисуре реке Ђетиње. Међу многобројним признањима које је добио је и високо признање Српске православне цркве – Грамата за свеукупни допринос унапређењу народног здравља и учешће у издавању уџбеника „Кардиологија“.
Радомиру Верговићу, академском сликару, такође је уручена Повеља града Ужица. Он је од 1960. године излагао на преко 150 групних и чак 36 самосталних изложби. За свој рад добио је више награда и признања, а поред сликарства успешно се бави мозаиком, графичким дизајном, цртежом, илустрацијом и карикатуром. Учествовао је у оснивању Удружења ликовних уметника „Пиво Караматијевић“ у Ужицу. Ужичка ликовна ретроспектива је незамислива без његовх радова, а својим ликовним језиком обогатио је визуелну уметност Србије.
Повеља је уручена Милији Божовићу, као генералном директору Ваљаонице бакра. Својим радом и залагањем допринео је успешном пословању Ваљаонице бакра. Својим ангажовањем развио је и одличну сарадњу са широм друштвеном заједницом и са партнерима из иностранства и на тај начин допринео целокупном развоју ужичког краја.
Слађани Мирковић, златној девојци из женске одбојкашке репрезентације Србије, која је освојила златну медаљу на недавно одржаном европском првенству у Азербејџану и Грузији, добила је поклон од градоначелника.

У име награђених захвалио се Радомир Антић.

– Сви ми који смо добили награде осећамо задовољство, понос и привилегију, јер бити признат у свом граду је нешто што може најлепше да се деси – рекао је Антић и посебно је пожелео нашим фудбалерима да из Ужица осете ветар у леђа и одведу нашу репрезентацију на светско првенство у Русију.

На крају је Тихомир Петковић уручио посебну медаљу Линди Вонг, која помаже развој Ужица. Ових дана борави у Ужицу са 23 кинеска привредника у циљу упознавања, разговора и склапања послова са ужичким привредницима. На огромној медаљи пише Ужице. Она је подсетила да трећи пут учествује на прослави Дана града Ужица и захвалила се на признању и пожелела да пријатељство Кине и Србије буде вечно.

Звездана Глигоријевић

 


Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Uzice 25. октобра 2017. - 22:42

Желимо да градимо порушено, да оживљавамо умрло, да пронализимо изгубљено, да памтимо заборављено, да позлаћујемо избледело……..
Postovani Gradonacelnice, godinama gledamo :
urusavanje Palasa, Sivonje, Kuglana u krugu Doma JNA treba tek da se urusi (verovatno da se izgradi moderno), Cvete Dabic itd. itd…a VI nam obecavate, izgradicete PORUSENO, bilo bi bolje da se pobrinete za URUSENO !

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.