Могућа сарадња на заштити животне средине

ПОСЕТА КАНАДСКОГ АМБАСАДОРА
Канадски амбасадор Филип Пинингтон је по други пут дошао у Ужице у последње две године, а повод је што се Ужичка гимназија придружила обележавању 150 година од оснивање државе Канаде. Амбасадор Пинингтон је пре доласка у зграду Скупштине града, заједно са ученицима гимназије, засадио црвени канадски јавор у Великом парку и чистио шеталиште крај реке Ђетиње.


У сусрету градоначелника Ужица Тихомира Петковића и амбасадора, Петковић је истакао да је Србија у последњих десет година увећала привредну сарадњу са Канадом, државом која највише улаже у заштиту животне средине. Петковић је присутне подсетио да је Канада са 10 милиона квадратних километара друга по величини држава у свету, после Русије, да има 30 милиона становника и да је једна од економски најразвијених држава у свету. Такође је подсетио да у Канади живи велики број Срба и велики број Ужичана.


– Ми смо град који има проблема са заштитом животне средине и радо ћемо примити велика значајна искуства у решавању питања заштита животне средине. Уколико има програма који финансирају ту област, веома смо заинтересовани да будемо апликанти – рекао је између осталог Петковић.


Амбасадор Пинингтoн се захвалио на пријему и лепим речима о Канади, и потврдио да Ужице има јаку дијаспору у Канади.
– Први досељеници на тло Канаде, од 1850. до 1870. година, највероватније су дошли из овог подручја, из Ужица – рекао је амбасадор и додао да ће ова држава бити домаћин у обележавању Светског дана животне средине, 5. јуна.


Овим доласком, како је рекао амбасадор, отворена је могућност за сарадњу управо на заштити животне средине са канадским инвестиционим сектором.
Овом приликом су размењени поклони, а градоначелник је госту поклонио књигу „Пецајући старом пругом“, дело Ужичанина Драган Р. Филиповића, упознавши га укратко о ужичкој зеленој стази, којом је некада ишла пруга уског колосека. Затим су посетили Ужичку гимназију.

З. Г.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.