početak GRADSKAINFO Мушкарци који улепшавају жене

Мушкарци који улепшавају жене

od nedelja
2,7K pregleda

HAIR PLEY – ИВАН ЉУБОЈЕВИЋ И АЛЕКСАНДАР ЈОВАНОВИЋ
Већ 12 година на Мегдану у Ужицу постоји фризерски салон Hair Play. Иван Љубојевић и Александар Јовановић толико година преносе актуелности из света косе, улепшавају даме и мушкарце. Ту се такође могу добити и козметички третмане, које ради Сања, некада Марковић, а сада Љубојевић.
– Ми смо раније радили код Миме у „Престижу“, док је Сања имала козметички салон много раније. Али, пре Миме радио сам баш у овом простору, када је био салон „Аризона“, који је водила једна моја другарица. Она ме је позвала да радим код ње, мада мене то није интересовало као професија. Бавио сам се спортом, тренирао сам кошарку и чак сам ишао у вишу тренерску школу. Док сам био у Ужицу често сам долазио код те моје другарице, чисто онако да видим како то изгледа, да ли је то као што се види преко телевизије. Ацо и ја смо радили као манекени и једну смо ревију фризура радили у „Аризони“. Када сам одслужио војску, Мима је отворила салон и звала ме да дођем. То је било 2005. године, а у то време када видите неког мушкарца као фризера, било је занимљиво. Питао сам Миму да зовнем и Аца. Ту смо се баш добро забављали, упознали метод рада и кренули да радимо. Отишли смо и завршили једну академију, а ја сам после завршио American Crew за мушкарце. Почели смо да радимо овде и ево, остали и опстали, јер ако нема љубави према послу, онда не може да се ради овај посао – сећа се Иван почетака и појаснио да је American Crew експерт академија у Београду. Он је једини носилац тог звања и едукатор у Западној Србији.
Данас је „Hair Pley“ мушки и женски фризерски салон, а Иван и Ацо највише раде са „Ревлоном“.


– Женске фризуре радимо са „Ревлоном“. Поред тих основних услуга шишања, радимо и надоградњу косе, кератинско бразилско исправљање косе, колоризације и све друго што захтева женска коса. Имамо и шишање свећом. То је техника којом се уништавају длачице које су целом дужином оштећене. Узме се прамен косе, уврти се и када се прођем свећом оне испадају. Ту методу сам учио у Београду. Многи су почели да раде ову методу, али су и многи грешили, јер длачице које нису оштећене не треба да се раде – рекао је Иван.
На питање који је сада облик фризуре у моди, Иван каже да је у моди то што тој особи стоји, а то може да буде дужа и кратка фризура.
– Генерално опет су у моди таласаста коса, заступљене су локне, док је у претходном периоду била равна коса. Поред тога, прошле године, а чини ми се и ове године, кренуле су неке мало ексцентричне боје, нијансе црвене и зелене боје. Прошле године је била актуелна сива боја, где се обично фарбао доњи део – додао је Иван.


Он је приметио да је, нарочито код тинејџерки, више заступљен систем да другарица другарицу исфенира или покушају да се фарбају.
– То фарбање прави проблема и њима и нама. Дођу тако са неуспелим фарбањем и траже савете или да им ми вратимо у претходно стање. У већини случаја не може да се врати боја и коса, мада понекад и успева. Обично користе екстремне колоре, који су тотална хемија, нарочито када хоће да се офарбају у зифт црну или црвену варијанту. Ако неко не може да приушти бојење у салону, најбоље је да сврате да питају, јер последице је тешко решити. Или долазе девојке са катастрофално изблајханом косом и траже да се префарбају. Ми вратимо колико може, али оштећење косе остаје –објаснио је Иван.


Према његовим речима доста девојака и жена се распитује за натура лук или природни изглед, који се раде рукама.
– Међутим, у Србији генерално више се гледа да свака длака буде на свом месту. Када одем на страну и када видим неке њихове моделе, то много лепо изгледа, а и опуштено су обучени. Али, наше жене су исувише далеко од тога, фризура мора да буде потпуно сређена, а и много више воде рачуна око облачења. Без обзира у каквој су финансијској ситуацији углавном су сви под тим неким калупом. Исто тако, када једна девојка направи нешто, многе хоће тако, али неком не стоји. Исто тако не могу неког фарбати у наранџасто, ако тој особи та боја не стоји или није у складу са местом где ради. Једноставно фризура мора да се усклади са стајлингом, са начином живљења. У Италији има један салон у коме постоје три цене. Једна цена је радника, друга је мајстора власника локала и трећа цена је визионара. Код визионара све кажете о себи и он после три до четири дана, даје предлог за колор и облик фризуре.
Када су мушке фризуре у питању до скоро је био заступљен Елвис фазон, односно фризуре из педесетих година прошлог века, а ове године ће бити заступљена Мик Џегер фризура, односно фризуре 60-тих година.


– Тражило се избријано са стране и подигнуте увис, што је претеча неког Елвис стила, али мислим да то сада јењава, да долази време дуже косе. Код мушкараца је доста заступљено сенчење седих. Исто је заступљено и сенчење браде, које радимо, а поред тога радимо и облике браде. Ретко има колоризације. Занимљиво је да је пре месец дана долазио један човек да фарба браду из ватрено црвену у нијансе наранџасте. Али то не радим, јер немам те боје. Имамо боје за сенчење седе браде или евентуално, ако је нека жућкаста брада да је доведемо до мало тамнијег тона. Такође, радимо и обрве – рекао је Иван.
У козметичком салону ради се козметичким препаратима фирме „Ериксон“. Раде се сви третмани лица, депилације, шминкање, а у плану је увођење и нове технике масаже за цело тело.
И у овом послу ако се не прати тренд, нема напретка.
– Трудимо се да идемо на многе семинаре, било да су овде или негде даље. Било који семинар да је у питању, па и на оном најгорем, може да види нешто ново, што може да се уврсти у рад. Често одлазимо на те семинаре, мада сада мање на страни, пре свега што су скупи, а и одсуствујемо из салона, па то трпе и клијенти, а и наши новчаници. У нашем послу учимо цео живот, јер увек изађе нешто ново и мора да се прати све да би било како треба. Никада се не зна ко може да сврати у салон – закључили су Иван и Ацо.

Звездана Глигоријевић (Ужичка недеља 1007)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.