početak GRADSKAINFO NA POLA PUTA

NA POLA PUTA

od nedelja
750 pregleda

na pola puta nenad

Фестивал „Ужице на пола пута“

Ужичка књижевна република!

– На пола пута од Београда до Сарајева, већ десету годину опстаје књижевни фестивал јединственог назива –

Десети, јубиларни, књижевни фестивал „Ужице на пола пута“ ове године ће бити одржан од 26. до 29. априла. На девет претходних било је 67 писаца, који су одржали укупно 98 часова, као и преводилачке и драмске радионице. Било је писаца из Србије, Хрватске, Македоније, Словеније, а ове године у Ужице долази и један писац из Црне Горе, додуше, преко Америке. Овогодишњи Фестивал одржава се уз подршку Тера солидаре, Министарства културе и Града Ужица. Значајно је поменути да ће у време Фестивала на један дан бити присутна и редакција ТВ Б92, која ће снимити документарну емисију у оквиру програма „Само кажем“. Ове године се Фестивал, за разлику од прошле, сели у просторије Градског културног центра, где ће бити вечерња читања од 19. и 30 часова, а отварање Фестивала је у недељу 26. априла у 18 и 30 часова у Градском културном центру, где ће бити представљена књига „Часови читања“, док ће у 20 часова у Народном позоришту на великој сцени бити изведена представа Бетон махала.

Књига „Часови читања“, изашла је поводом десете годишњице Фестивала, као заједнички пројекат фестивала „Ужице на пола пута“ и Фабрике књига, која садржи петнаест предавања са претходних девет фестивала. Њен циљ је да се часови читања са Фестивала учине доступним и људима ван Ужичке гимназије. Књигу су уредили професорка Ружица Марјановић и уредник Дејан Илић. Промоција књиге ће се одржати на дан отварања фестивала у ГКЦ.

Ове године на Фестивалу ће учествовати Ненад Величковић, Дејан Илић, Предраг Илић, а по први пут Бранислав Димитријевић, Борис Павелић, Војислав Пејовић, Филип Давид, Драго Хедл, Нихад Хасановић и портал Њуз.нет.

na pola puta

Ненад Величковић је један од оснивача Фестивала и познат је међу ужичком публиком. Живи и ради у Сарајеву. Објавио је бројне романе, чији су се одломци читали на свим претходним фестивалима. Ове године ће причати о томе како данас читати Ћопића. Дејан Илић, уредник у часопису Реч и издавачкој кући Фабрика књига… његова предавања међу ученицима сваки пута отворе неку нову табу тему за разговор. Овог пута говориће о телевизијским серијама. Предраг Луцић живи и пише у Сплиту, један је од оснивача Ферал трибјуна. Његовим сатиричним текстовима читаоци се забављају годинама уназад, као што посетиоци Фестивала уживају у његовим предавањима. Ове године ће причати о Бекету. Бранислав Димитријевић је историчар уметности, објављује есеје о савременој уметности, филму и популарној култури, за коју је у више наврата награђиван. Причаће о култури и потрошачком друштву, како и када смо постали само конзументи. Борис Павелић је завршио филозофију и књижевност. Новинар је и коментатор ријечког Новог листа и аутор књиге „Смјер слободе“, чија ће промоција бити у оквиру Фестивала. Војислав Пејовић је пореклом из Црне Горе, а живи у САД. Бави се писањем научних радова, углавном из неурологије и интерне медицине, те ће ученици ове године бити у прилици да имају час из хемије и биологије. Написао је књигу „Амерички сфумато“, чија се штампа очекује у Србији и Црној Гори. Одржаће предавање о књижевности и науци. Филип Давид, овогодишњи добитник НИН- ове награде за роман „Кућа сећања и заборава“, књижевник и дугогодишњи уредник драмског програма РТС-а, и професор драматургије на ФДУ, добитник многих других награда…са њим ће ученици разговарати о писцима и писању. Драго Хедл из Осијека новинар и уредник, радио је у редакцијама многих часописа попут Гласа Славоније, Слободне Далмације, Новог листа, Ферала и Јутарњег листа. У новинарском послу се бави питањима политичких афера, корупције и организованог криминала, а нарочито питањима ратних злочина. Добитник је многих значајних међународних признања за књижевност и новинарство. Он ће говорити о истраживачком новинарству. Нихад Хасновић, босанскохерцеговачки писац, објављује приче, песме и есеје, како у књижевним часописима, тако и у штампаним и онлајн медијима. Тема његовог предавања је путовање и читање. Радну екипу портала Њуз.нет чине Марко Дражић, Виктор Марковић, Ненад Милосављевић и Мирослав Вујовић, а у госте у Ужице долазе Ненад Милосављевић и Мирослав Вујовић. Њихов портал је настао из хобија, а временом је прерастао у значајну сатиру, о чему сведочи и њихова сарадња са Зораном Кесићем на писању сценарија за емисију 24 минута. С обзиром да ће се ове године на Фестивалу говорити о Фералу, организатори су сматрали да су „њузнетовци“ занимљиви саговорници, будући да су један од најутицајнијих сатиричних портала.

У оквиру пратећег програма Фестивала „Ужице на пола пута“, биће изведена представа Бетон махала у извођењу младих глумаца из Новог Пазара, а у режији Бранислава Трифуновића и Рифата Рифатовића. Изложбу посетиоци могу видети у Градском културном центру током трајања Фестивала, а ужичким гимназијалцима ће се ове године придружити и деца са Косова, из Зрењанина и Београда.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.