početak NAJNOVIJE Nacrt za testiranje – put ka otvaranju

Nacrt za testiranje – put ka otvaranju

od Mila Filipović
967 pregleda

– Koliko je istine u tome da te zidovi koji te štite u isto vreme čine i zatvorenikom? Neki medicinski stručnjaci insistiraju na potrebi jačanja imuniteta nacije, koji se može postići samo ako se vratimo u život, postepeno, najpre sa mlađom populacijom, uz značajnu zaštitu starih i bolesnih –

Covid-19 u SAD – Dan četrdeset prvi

Uprkos obećanjima, juče su predsednik Tramp i Krizni štab Bele Kuće ipak održali dnevni brifing, na kome su naciji i novinarima predstavili novi nacrt testiranja na coronarvirus, sa detaljnim uputstvima u tri važna segmenta – kompleksna dijagnostika, praćenje zaraženih i brzo reagovanje na eventualni povećan broj obolelih. Nudeći guvernerima američkih država kompleksan i usavršen sistem testiranja, uz saradnju privatnih i državnih laboratorija, predsednik obećava i mogućnost za testiranje 2 odsto stanovništva u svakoj državi mesečno. Masovnije testiranje biće i put ka otvaranju država i povratka u kakvu takvu normalnost. Savezna vlada obećava i adekvatnu dijagnostiku za pacijente sa simptomima virusa, testove za sve koji su u prvoj liniji fronta i preventivu za starije i bolesne.

To je rezultat važnog sastanka sa čelnim ljudima velikih trgovinskih lanaca, farmaceutskih kuća i laboratorija, koji su predsednikov tim uverili u pomake u oblasti testiranja, kapacitete koje će ponuditi naciji i analize koje će realno pratiti tok pandemije, ali omogućiti i usporavanje njenog širenja.

U danu u kome je broj zaraženih u Americi 990.000, uz 56.164 preminula i više od 100.000 izlečenih, ozbiljno se postavljalo i pitanje da li smo izolacijom usporili pandemiju, da li je opšta izolacija i zaustavljanje Amerike, izazvano očigledno pogrešnim modelima o širenju pandemije, samo produžavanje agonije u koju padamo već mesec i po dana, i koliko je istine u tome da te zidovi koji te štite u isto vreme čine i zatvorenikom? Neki medicinski stručnjaci insistiraju na potrebi jačanja imuniteta nacije, koji se može postići samo ako se vratimo u život, postepeno, najpre sa mlađom populacijom, uz značajnu zaštitu starih i bolesnih. Drugi im osporavaju analize, tvrdeći da je “ostani kod kuće” jedino efikasno rešenje za pandemiju.

No, ne umire se samo od virusa, već i zbog osećaja nesigurnosti, gubljenja tla pod nogama, stresa izazvanog finansijskim problemima, umire se i od hroničnih bolesti, koje više ne tretiramo adekvatno, umire se i od straha. Čak i ako, srećom nismo zaraženi, ili ne poznajemo nikoga ko jeste ili je oboleo, pandemijom ćemo, biti pogođeni na mnogo drugih načina. Neki će izgubiti svoje firme, drugi ostati bez posla, treći neće moći da plaćaju dugove i kredite, mnogi će izgubiti novac na berzi ili u penzijskim fondovima, oni slabiji će izgubiti svaku nadu da sutra ipak ponovo može biti kao što je bilo juče.

Farmaceuti rade na istraživanjiam za vakcinu i efikasne lekove protiv zaraze. Feinstein Insitute for Medical Research ozbiljno ispituje dejstvo leka Famotidine (protiv gorušice), koji je na 187 pacijenata u kliničkom ispitivanju pokazao dobre rezultate, ima ga na tržištu i jeftin je. Institut očekuje uspešno ispitivanje na 2.000 pacijenata. To naravno ne znači da sada pohrlimo u apoteke i nakupujemo sve što se nudi protiv gorušice. Strpljen-spasen!

Jedna grupa naučnika i milijardera okupljena oko projekta “Naučnici za stop Covid-19”, radi na kompleksnom planu za nekonvencionalno zaustavljanje širenja pandemije, koje pokušava da na mala vrata predstavi Beloj kući. Kopije izveštaja na 17 strana, koji predstavlja nove métode u borbi protiv virusa, već su stilgle u ruke potpredsednika Amerike, Majka Pensa, a okupljeni biolozi, hemičari, imunolozi, neurolozi, onkolozi i nuklearni fizičari tvrde da njihova ideja možda neće dobiti bitku, ali ako je dobije – to može promeniti svet.

Atmosfera u Ilinoisu se zagreva do usijanja, a sudija okruga Clay na jugu Ilinoisa doneo je odluku prema kojoj guverner Pricker nije imao pravo da naredbu “ostani kod kuće” produži do kraja meseca maja. Kako se sada tumači, svaki grad u Ilinoisu će moći da odluku o normalizaciji donese na osnovu procena stanja na terenu, bez obaveze da se pridržava guvernerove naredbe. U isto vreme, guverner zahteva obavezno nošenje maski (policija vas može upozoriti, ali i uhapsiti ako je nemate), a prosvetnim radnicima, studentima i đacima preporučuje da se pripreme za e-learning i na jesen.

U međuvremenu je grad Čicago svojim žiteljima ponudio novu aplikaciju ChiCovidCoach, prvu ovakve vrste, koja će imati adekvatne informacije o toku pandemije, kao i sve potrebne informacije o testiranju i vakcini, a korisnici će čak moći i da se prigregistruju za vakcinaciju.

Juče je i predsednica američkog Kongresa, Nensi Pelosi, podržala Džoa Bajdena za predsednika Amerike, kao glas razuma u pandemijskoj krizi, ne pominjući, kao ni većina njenih kolega, informacije o seksualnom zlostavljanju zaposlene u njegovom kabinetu davnih devedesetih godina. Aferu ne pominju ni levičarski mediji, čak ni CNN, koji je u emisiji Lari Kinga 1993. godine prvi govorio o ovom slučaju, a sada se, skaldno modernim duplim standardima, skriva od samog sebe. Predsednik Tramp je demantovao glasine da se zalaže za pomeranje datuma izbora, tvrdeći da je 3. novembar mnogo dobar datum, uveren u svoju pobedu. Doduše, finansijski je već pobedio – njegova kampanja ima 565, a Bajdenova 286 miliona dolara. Hoće li moći da ih utroše na mitinge i susrete sa biračima na jesen, to sada niko ne sme ozbiljno da pretpostavi.

I optužbe protiv Kine se ozbiljno umnožavaju (analitičari tvrde da je broj obolelih i umrlih u Kini bar 50 puta veći od broja koji kineski zvaničnici prikazuju), a senator Lindzi Gram predstavio je tri zhateva, koji bi, ako se Demokrate i Republikanci usaglase, mogli postati zakonska uredba, kojom bi se od Kine tražila kompletna kooperacija u istrazi porekla virusa i pandemije, zatvaranje svih otvorenih pijaca i oslobađanje uhapšenih političkih protivnika. Iz potpuno drugog ugla Bil Gejts peva svoju pesmu, tvrdeći da je u ovom trenutku istraga protiv Kine potpuno bespotrebna i čisto gubljenje vrfemena, te da se i Amerika i svet moraju fokusirati na pravljenje vakcine.

Međunarodnu scenu i Ameriku muče i pitanja o zdravlju vrhovnog lidera Severne Koreje, Kim Jong-un-a, kome se od 13. aprila gubi svaki trag. Da li je bolestan, da li je živ ili mrtav, da li je ozibljno povređen prilikom vojnih manevara i lansiranja raketa, da li mu je ugradjen stent, je li u komi ili se samo odmara u nekom letnjikovcu, možda je zakačio virus? Zna li neko pravu istinu? Ili znaju svi, samo neće da kažu? Šta li rade obaveštajne službe, ili su sve angažovane na merenju temperature zaraženih?

Doduše, i da nam kažu, kako da im verujemo? Pa ovde danas meteorolozi ne mogu da predvide kakvo će vreme biti sutra, epidemiolozi ne znaju po kom će se modelu zaraza širiti, špijuni nemaju pojma da li je gore ako je Koreanac živ, mrtav, u komi ili samo zaražen.

A sutra ce nam ionako biti kako nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.