početak GRADSKAINFO Напредњаци шире панику – вода за пиће исправна!

Напредњаци шире панику – вода за пиће исправна!

od nedelja
594 pregleda


Шеф одсека за санитарни надзор у ужичком сектору за инспекцијске послове при Министарству здравља Републике Србије обавестио је хотеле и одмаралишта са највећим смештајним капацитетима на Златибору да вода у њиховим чесмама није исправна за пиће, због чега је наша дужност и обавеза да, као озбиљна и одговорна локална самоуправа, о томе обавестимо све грађане општине Чајетина, као и све оне који тренутно као гости бораве на територије наше општине – изјавио је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Стаматовић истиче да је шеф одсека за санитарни надзор из Ужица послао oбавештење у коме подсећа на своје Решење о забрани употребе воде за пиће на Златибору, на основу анализа обављених у појединим објектима. Градски завод за јавно здравље из Београда је даo своје мишљење да се вода из предметног водовода може користити без ограничења уз реализацију мера које предузеће ЈКП “Водовод Златибор” тренутно и предузима.

– Данас су изазвали панику међу грађанима уплашеним за здравље, пошто су, пре тога, свакодневно, на Златибор слали разноразне инспекције које су, претходних дана, затвориле 15 објеката због неких наводних штета, кажњавали их новчано или казнама затварања објеката на 15 и 30 дана, и све то, наводно, само зато што председник општине Чајетина неће да попусти, и неће да пређе на страну Српске напредне странке (СНС), што је и један напредњачки одборник на седници Скупштине општине Чајетина потврдио, рекавши да нам инспекције долазе зато што критикујем потезе СНС-а – каже Стаматовић.

– Очигледно је да СНС не може легално да дође на власт у општини Чајетина, па је прибегао оваквим нехуманим мерама, при чему користе основну животну потребу као што је вода за обрачун са локалном самоуправом, желећи да изазову панику, да нам растерују туристе, а власницима некретнина на Златибору обарају цену. Али, све што нама чине, обиће се самим напредњацима о главу и, ако буде требало, тужићемо се с њима чак до Стразбура, јер то што раде ови Вучићеви подрепаши није ни у интересу Србије, ни грађана Чајетине ни бројних туриста на Златибору – закључио је Стаматовић.

Да подсетимо, због загађења језера “Врутци”, одакле се Ужице снабдевало водом, овај град већ пола деценије воду за пиће добија са Сушичких врела, на територији општине Чајетина. Иако је ужичка напредњачка власт, и тада и данас, на најбезобзирнији начин дисквалификовала локалну самоуправу Чајетине, општина Чајетина је, због својих комшија Ужичана, несебично “гасила жеђ” града Ужица. Управо због тога су, предострожности ради, пре четири године, Завод за јавно здравље из Ужица и Институт “Батут” из Београда урадили и проширену анализу квалитета воде златиборског Постројења за прераду воде “Рибница”, и утврдили да је у том тренутку био повећан ниво никла у концентрацији од 0,026 јединица, а било је дозвољено 0,020 јединица. ЈКП “Водовод” из Чајетине је у протеклом периоду вршио тестирање воде уз помоћ пилот постројења за микро и ултрафилтрацију, уз помоћ активног угља, феросулфата, ПАК-а и др. Вода је дата на анализу у еминентне домаће заводе за јавно здравље и институције, као и у неколико иностраних (у Америци,Чешкој и Словенији).
Закључак стручњака је био да се започне са реконструкцијом и доградњом постројења за прераду воде, додавањем нове технолошке линије Гау-филтера, јоноизмењивачких смола или реверзне осмозе. Израда Генералног пројекта је у плану ЈКП “Водовод Златибор” за ову годину и јавна набавка ће бити покренута до краја месеца фебруара. О проблемима и предузетим мерама и радњама су обавештени Србијаводе, Дирекција за воде и Министарство здравља.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.