početak GRADSKA Невреме направило хаос у Ужицу

Невреме направило хаос у Ужицу

od nedelja
927 pregleda

БИЛАНС ОЛУЈЕ У УЖИЦУ
Невреме праћено градом и кишом, које је у среду, 14. јуна 2018, захватило ужички крај, највећу штету нанело је пољопривредницима, а највише је страдала малина. У самом граду Ужицу највеће штета је на путној инфраструктури.
Катарина Остојић, већница за ванредне ситуације, рекла је да је највише штете било у Лужничкој долини, у селима Луново село, Каран и Пониковица.
– Ту су највише страдали малињаци, који су у јеку рода. Наша радна група је на терену и утврђује штету, па ће се коначни износ штете знати за два до три дана. У граду је у улицама Видовданска, Романијска и Пора вода подигла асфалт. Такође, дошло је до пуцања кишне и фекалне канализације због огромне количине падавина, али су после невремена екипе јавних предузећа већ све санирали. Очишћене су и решетке и шахтови, тако да уколико дође до нових падавина, ова инфраструктура је спремна. До запушења је дошло због одједном велике количине падавине. Пало је 29,3 л по м2 – рекла је Катарина Остојић и додала да се очекују нове падавине, али мањег интезитета.
Дејствовала је и противградна одбрана са 13 противградних станица, које су у просеку имале по три ракете. Према речима из Радарског центра невреме је захватило подручје села Мачката и Поникава, град Ужице, Црнокосу према Косјерићу и северни део Пожеге.


Град и киша, који су непрекидно падали од 13. 30 до 14 часова, у граду су направили прави колапс. Улицама су текле реке, а кровови су обелели као у сред зиме. Део штете су претрпели углавном објекти у нижим деловима града, где је вода продирала у подруме и приземља. У тржном центру Мегдан нема локала где вода није продрла.
– До сада је вода улазила само када су велике кише, али никада није било овако. Чак је и град продирао унутра и у једном моменту достигло је и преко пола метра површине. Подигле се плочице и сада остаје да ово поново сређујемо. Одводни системи на улици потпуно су запушени – рекао је власник једног салона лепоте.
Поред њега у ексклузивном бутику власница избацује воду.
– Ми смо мало изнад. Чим је вода кренула да надире, одмах сам је купила пешкирима. Борила сам се око пола сата и и није ми велика штета – рекла је власница бутика.
Мало даље Милан Челиковић, власник хотела, такође вади воду из приземног дела и показује ватрогасцима где да уђу у подрум, а поплављен је део просторија Уметничке школе.
Вода је продрла и у подрум и приземље Дома здравља.


– Вода је са надирала кроз врата са горње стране дома здравља, улазила је у подрум, а и у ходнике. Кроз ходнике дошла је у конферецијску салу, главни ходник, где је картотека и главни улаз у зграду. Држале смо врата да мање уђе воде са горњег улаза, а један део особља је гурао воду кроз главни улаз са доње стране. Вода је у једном моменту у ходнику достигла и 10 цм – рекла је главна сестра Мирјана Јешић.
И зграда Скупштине града није прошла без последица.
– Вода је продрла кроз кров и сливала се низ зидове. Горе се налазе просторије Привредне коморе. Морали смо да искључимо струју на том спрату – рекао је радник ове зграде.
И многи власници приватних објеката се жале да је вода продирала на кроз кровове, кроз затворене прозоре. Било је и јачих невремена у Ужицу, али овакав град никада.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.