početak GRADSKA Ниже плате него у Африци

Ниже плате него у Африци

od nedelja
606 pregleda

ШТРАЈК У ШКОЛАМА
На територији града Ужица већина основних и средњих школа је у штрајку. Зависно од синдиката, тако се и у школама одржава настава. Милева Рогић из синдиката „Независност“, рекла је је да ће у сарадњи са синдикатом образовања Србије, једночасовна обустава рада бити реализована у понедељак, 4. септембра, од 13 до 14 часова у школама „Стари град“ и „Слободан Секулић“. Остале школе, чланице синдиката „Независност“, из Бајине Баште, Чајетине, Пријепоља и Пожеге ће реализовати једночасовну обуставу данас, 1. септембра.
Емилија Станковић из Уније просветних радника рекла је да данас, 1. септембра, у Економској, Медицинској Уметничкој школи, у Ужичкој гимназији и у ОШ „Краља Петра другог“ чланови овог синдиката држе часове по пола сата.
– Звоно у овим школама звони на 45 минута, а чланови синдиката излазе после пола сата – рекла је Емилија Станковић.
У основним школама „Нада Матић“ и „Душан Јерковић“ нема штрајка.
Синдикати траже да запослени у просвети буду изузети из Закона о запосленима у јавној служби којим се, између осталог, уређује платни разред. Милева Рогић је објаснила да је кумулативно десетогодишње повећање плате у образовања било само 20 посто, што је за 37 посто ниже од инфлације, 66 посто ниже од повећања минималне цене рада и 27 посто ниже од повећања просечне плате у Србији.
– Такође, просечна плата у образовању је била за 16 посто нижа од просечне плате у Србији 2015. године. Ови подаци су у сагласности са просечном платом у образовању у Африци. Плате запослених у Србији су ниже од просечних плата две трећине афричких земаља – закључила је Милева Рогић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.