početak GRADSKA У рад пуштен вртић на Пори

У рад пуштен вртић на Пори

od Užička Nedelja
466 pregleda

JIHAI MAMA VONG
Вртић на Пори „Јихаи мама Вонг“, који су градиле три генерације градске власти у последњих десет година, свечано су отворили дечица Миа и Богдан уз присуство васпитача, директорке установе Дечије вртић Веселинке Јовановић, руководства града и многобројних званица. Ово је десети вртић на територији града, капацитета од 130 места. Име је по добротворци Кинескињи Линди Вонг, која је у име своје компаније донирала 340.000 евра за завршетак вртића.
– Тренутно смо попунили више од 50 посто. И када будемо попунили ове капацитете, на листи чекања ће бити још 70 малишана. Објекат је у две етаже од 620 квадрата и око 700 квадрата. У овом новом објекту имамо пет радних соба за децу од 18 месеци до поласка у школу. Тренутно је агажовано 15 запослених, од којих је један део старог кадра прешло у нови вртић, а други су новозапослени који су попуњавали њихова места – рекла jе директорка и додала да ове године немају предшколску групу, јер многи родитељи нису били обавештени о почетку рада вртића, па нису уписала децу.
У изјави за Ужичку недељу директорка је рекла да ова установа, по процени коју је добила, има вишка осам запослених, од чега највише техничког особља, које ће касније моћи да нађу посао преко неке агенције, а један део запослених ће у пензију.
Градоначелник Тихомир Петковић рекао је да је овај вртић доказ како заједнички рад и Ужичана и градских управа могу да одраде посао на најбољи начин.
– Идеја о изргадњи овог вртића била је пре десет година, а први радови почели су 2010. године, да би данас био отворен модеран објекат, вредан око милион евра. Те 2010. године у изградњу вртића је уложено 43,5 милиона динара, од чега из Националног инвестиоционог плана (НИП-а) 22,5 милиона динара, а остало град Ужице, 2013. године Град Ужице је уложио 12 милиона динара, град ужћиц, 2015. године Град је уложио 17,6 милиона динара и прoшле године укупно око 29 милиона за партерно уређење и саобраћајницу, где је највећи део 24 милиона динара Министарство привреде – рекао је Петковић.


Име вртића, рекао је Петковић, носи име по добротворци Линди Вонг, која је завршетак радова у име своје компаније донирала са 380.000 евра.
– Остатак од тог новца биће употребљен за изградњу још једног вртића у насељу Бела земља. Линда Вонг ће вртић на Пори посетити 9. октобра, на Дан града Ужица – додао је Петковић.
Међу званицама је био и Спасоје Чурбак, бивши МЗ Росуље и зачетник идеје да насеље Пора добије вртић.
– Осећам се узвишено што сам дао свој допринос око изградње вртића – рекао је Чубрак и пожелео да се на овом не стане, да се иде до крајњег циља.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.