početak NAJNOVIJE Новцем кроз историју Кнежевине и Краљевине Србије

Новцем кроз историју Кнежевине и Краљевине Србије

od nedelja
728 pregleda

ИЗЛОЖБА СТАРОГ НОВЦА
У Народном музеју у Ужицу, у четвртак, 11. маја, отворена је изложба Слике времена и догађаја на српском новцу: новац Кнежевине и Краљевине Србије, ауторке археолога Снежане Миљанић. Изложба је организована у сарадњи Народног музеја и Народне банке Србије.
У уводном делу директор музеја Никола Гогић изразио је наду да ће Марија Бугарчић, једна од директора у Народној банци Србије, пренети захтеве ужичког музеја, да се Народном музеју комплетно уступи пословни простор испод прве зграде, у коме, како је рекао, више није смештен новац, него архивски материјал. Тај простор би користили за депое и конзерваторске радионице. Гогић је најавио да отварањем ове изложбе почиње манифестација Десет ноћи музеја од 10 до 10.
Марија Бугарчић, једна од директора у Народној банци Србије, рекла је да је изложба Народне банке Србије „Слике времена и догађаја на српском новцу: новац Кнежевине и Краљевине Србије“ посвећена стогодишњици почетка Првог светског рата и да је први пут представљена јавности поводом обележавања 132 године од почетка рада Привилеговане народне банке Краљевине Србије, 1. јула 2016. године. Ту изложбу је отворила гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.
– Полазећи од тога да новац, поред своје основне улоге као средство плаћања, представља истакнуто обележје државе или заједнице која га емитује. Као такав, изражава индетитет сваке земље, карактер, историјске, културне и друге особености заједнице. Аутори ове изложбе настојали су да српски новац представе у светлу историјских, политичких и друштвених околности свога времена. Уједно, излагање архивске грађе и клишеа за израду новчаница, указано је и на тадашњу сарадњу наше институције са централним банкама Белгије и Француске у делу који се односио на израду српских новчаница. Србија је у 19. веку била земља устанака, ратова и буна, којима је након готово четворовековне турске власти отворено дуго жељено национално ослобађање и успостављање модерне државе. Међународно признање потпуне независности Кнежевине Србије остварено је на Берлинском конгресу 1888. године – рекла је Бугарчић.


Она је додала да је таква, нова држава почела да хвата нови систем вредности са европским државама тога времена.
– Са становишта да је изглед новчаница и кованог новца тесно повезан са збивањима у одређеном друштву, при чему је њихов дизајн значајан медијум визуелизације порука њихових емитената, новац Кнежевине и Краљевине Србије на овој изложби представљен је у светлу преломних историјских момената, као што су време последњих напора за стицање државне самосталности, потом у светлу догађаја проглашења Србије за краљевину 1882. године и динамичке смене на престолу 1904. године, а такође и као одраз Балканских ратова и Првог светског рата. Током читавог овог развоја текао је процес буђења и учвршћавања националног индетитета, окарактерисан трагањима за националном аутотентичношћу и посебношћу и истовремено, жељом за проналажењу и дефинисању сопственог места у породици европских народа, што се огледа и на њеном новцу. Улога тог новца, као једног од важних симболичних носилаца идеја и порука којима је уобличавана комуникација између државе и народа, нарочито је дошла до изражаја у Краљевини и Кнежевини Србији – рекла је Бугарчић.


На изложби су приказани клишеи и новчанице и кованице од 5, 10, 20, 50 и 100 динара, писане на авансу на српском језику, а на реверсу на француском језику. На њима су представљени мотиви занатства, науке, пољопривреде, трговине, правде, рада и друго, без персонизације одређене личности.
Манифестација Музеји Србије „Десет дана од 10 до 10“ биће одржана од 11. до 20. маја у музејима и сродним институцијама широм Србије, а улаз ће бити слободан за све посетиоце. У Ужицу Јокановића кућа, хидроцентрала Под градом, Спомен-комплекс Кадињача, као и сталне поставке у зградама музеја „Ужичка република“ и легат Михаила Миловановића, биће отворен од 10 до 22 часа. Ту ће бити и изложба слика и скулптура академског сликара Зорана Игњатовића. У Новој Вароши поводом ове манифестације у Дому културе “Јован Томић”, од 18. маја до 28. маја биће отворена изложба “Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части”.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.