početak AKTUELNO NOVI ASFALT U KARANU

NOVI ASFALT U KARANU

od nedelja
865 pregleda

Radovi - 01

НОВИ АСФЛАТ У КАРАНУ

Због будућности десеторо деце

– Мештани насеља Гајићи у Карану добили нови пут –

Месну заједницу Каран, насеље Гајићи, где се асфалтира пут, посетио је градоначелник Ужица Тихомир Петковић и његови сарадници. Урађено је 770 метара пута, ширине три метра. Грађану су учествовали удруживањем за 500 метара пута, а 270 метара је урађено по Уговору о одржавању без учешћа грађана.
– Ово је сеоска месна заједница у којој се убрзано ради. По нама, „Нискоградња“ цео период ради квалитетно и мештани су задовољни квалитетом радова. Ово је други километар асфалтираног пута у Карану за мало више од годину дана, пошто је прошле године у једном насељу у Карану асфалтирано нешто мало више од километар пута. Уз асфалтирање иду и насипања јаловином, тако да ми верујемо да ће добар део пута у овом селу ове године бити завршен и да ће бити на задовољавајућем нивоу за оно што је неопходно становницима Карана.- каже градоначелник Ужица Тихомир Петковић.
Колика је вредност ових радова?
– Вредност је око 3.000.000 динара. Удруживањем 1.800.000 и 1.100.000 одржавањем, тако да је то само део тих преко 200.000.000 динара који ће бити уложен у реконструкцију.
Пролази прва половина године. Знате ли колико је до сада ове године за те намене издвојено?
– За ову годину је планирано да се издвоји око 240.000.000 динара. Ту је и редовно одржавање и капиталне инвестиције. Како се то води у буџету, до сада је потрошена четвртина, зато што су, практично, пре месец дана и кренули радови. У граду се ради више улица, у село идемо из једног места у друго, из једне месне заједнице у другу. Данас у Карану, пре неколико дана били смо у Качеру и на Белој Земљи. Ускоро ћемо у Кремна, Дрежник и Љубање. Биће грађани на време обавештени где се шта ради. – закључује градоначелник.
Председник Месне заједнице Каран Милан Конатар каже да је на седници Савета Месне заједнице Каран направљен дугорочни план радова и да је сада на реду пут у насељу Гајићи.
– При избору приоритета дајемо броју становника, онда угрожености, односно стању локалних путева. То су битни приоритети. Пре свега угроженост стања локалног пута и број становника. Овде има доста деце и становника. Не могу напамет казати који је то број, али ради се о значајном броју корисника, јер у овом правцу, према Метаљци постоји још једна значајна дужина која није асфалтирана, али то смо претходне буџетске године покрили јаловином и ризлом, тако да је ту насипан материјал. Машине су радиле, пеглале. Градоначелник је навео путни правац Толковице. Међутим, није ту питање само асфалтирања. Ту је и одржавање где је неколико хиљада км3 јаловине уграђено претходне календарске године на овом подручју.

Tihomir Petkovic i Milan Konatar

Tihomir Petkovic i Milan Konatar

Шта је следеће на листи приоритета у Вашој месној заједници?
– Имали смо изузетно важан посао регулисања тока Лужнице у претходној години. То је огроман посао урађен, и буквално је спасао многе земљишне површине поред реке где је водоток био закрчен одређеним стаблима и итд. Ту су направљени прилази до мнохих кућа уз велику подршку локалне власти, тако да… Идуће године настављамо, зависно од пара и спремности грађана да учествују у финансирању. За следећу годину планирамо да радимо пут Алексића, нешто као и ово данас.
Градоначелник је потом додао да је „овај засеок био приоритет ове године зато што у две породице Гајића има десеторо деце, тако да се надам да је ово улагање у њихову будућност.“ Десетогодишњи Вељко Гајић завршио је четврти разред.
– Ово је велики дан за мене и моју породицу. Више нећемо морати да газимо по блату када будемо ишли у школу. До сада смо, стално када падне киша, морали да идемо у чизмама.

U drustvu sa gradonacelnikom

– Ових дана настављају се радови у Дрежнику и Љубањама. То не ради „Нискоградња“ већ „Нови Пазар Путеви“. Они су на тендеру добили те радове. Одмах крећемо и са једним тендером у Кремнима. Оно што сам више пута говорио, ако све буде текло по плану, биће велики новац уложен и значајни радови за реконструкцију асфалтирање сеоских и градских путева и градских улица. – каже градоначелник Тихомир Петковић.

Више нећемо морати да их носимо, јер је урађен пут. Имам пуно другара који ће овуда ићи, тако да је и њима драго због овога.
– Ја сам Бојана Гајић. Завршила сам први разред. Драго ми је што је урађен пут јер више не морам да газим блато. – каже једна од девојчица.
Мештанин Милош Гајић има троје деце.
– Ово је велики дан за нас, јер ми се бавимо пољопривредом. Има нас доста и идемо овим путем. Велики је ово дан за нас и пуно нам значи.
Што су пуне очи суза и код Вас и Вашег суседа? Зар је то толико…?
– Велики је ово дан за нас. Ми године проводимо овде и идемо по блату. Кола нису кући долазила.

Bilo je i suza

Ви се бавите производњом млека. Колико Вам је то било до сада напорно?
– Било је. Нису нам долазили откупљивачи кући. Морали смо да сагонимо доле и по снегу, киши… Сада ће све бити много лакше и другачије. Захвалио бих се свим добрим људима, градоначелнику, „Дирекцији за изградњу“, свима вама који су нам изашли у сусрет. – закључује Милош Гајић.

Милан Ђокић

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.