početak EKONOMIJA Нови Закон о ПДВ-у у Привредној комори

Нови Закон о ПДВ-у у Привредној комори

od nedelja
863 pregleda

vera sindžirević

Регионална привредна комора Ужице
Будући да је Закон о изменама и допунама Закона о порезу на додату вредност, усвојен 28. септембра, Регионална привредна комора Ужице и Пореска управа организовали су презентацију измена овог закона.
Такође, у склопу ових законских измена донето је 5 нових и 6 иновираних правилника, који су објављени у Службеном гласнику Републике Србије.
Измене Закона о порезу на додату вредност су у примени од 15. октобра 2015. године, осим одредаба члана 29. Закона, који се примењује од 1. јануара 2016. године, и одредаба које ће се примењивати од 1. јануара 2017. године.
Поводом насталих значајних и обимних измена овог закона, Министарства финансија је донело пет правилника и изменило и допунило шест постојећих правилника, којима се уређује област ПДВ-а.

privredna komora o pdv

Измене и допуне Закона о ПДВ-у се односе на евидентирање у систем ПДВ-а страних лица, пореског дужника, уређивање пореског пуномоћника, одређивање места и времена промета добара, проширивање промета услуга које се опорезују према месту примаоца услуга, прописивање пореског ослобођења при увозу електричне енергије, природног гаса и енергије за грејање, односно хлађење, проширивање промета услуга које се опорезују по стопи од 10%, увођење обавезе састављања и подношења прегледа обрачуна ПДВ-а и прецизирање норми везаних за издатке за исхрану и превоз запослених.

privredna komkora o pdv

Поред значајних новина и промена у сету ових законских прописа, значајан је нови Правилник о утврђивању добара и услуга из области грађевинарства, за сврху одређивања пореског дужника за порез на додату вредност. Овим правилником се ближе уређује шта се у смислу Закона о ПДВ-у сматра добрим услугама из области грађевинарства. Такође, овим правилником утврђен је начин попуњавња пореске пријаве ПДВ-а за све учеснике у промету.

Љ.К.

zakon o pdv

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.