početak NAJNOVIJE Свечаност поводом 60 година ОШ “Душан Јерковић”

Свечаност поводом 60 година ОШ “Душан Јерковић”

od nedelja
2,5K pregleda

60 GODINA DUŠAN JERKOVIĆ UŽICE7

Основна школа „Душан Јерковић“ , данас, 28. новембра 2015. године прославила је јубилеј, 60 година постојања, пригодном приредбом у амфитеатру на Учитељском факултету. Директор школе Ратко Трмчић подсетио је на историјат школе.
– Зграда у којој се данас налази школа довршана је 1920. године, убрзо пошто су утихнули сукоби Великог рата. На почетку је коришћена за наставу Друге основне школе под именом „Школа на Липи“. Пет година касније један спрат се користио за потребе Учитељске школе. Као датум оснивања Основне школе „Душан Јерковић“ води се 25. јул 1955. године. Њен први директор је био Ђорђе Керковић, а заменик Витомир Ћурчић. У првој години школовања школа је имала 690 ученика, распоређених у 19 одељења, а предавало им је 12 учитеља и 8 наставника. У међувремену, зграда је дограђивана. У школској години 1964/65 је радило 55 одељења са 1.971 учеником у три смене. Крајем осамдесетих година значајан број ученика прешао је у новоосновану школу у Крчагову. У последњој деценији обновљена је школска зграда – рекао је директор Трмчић и додао да је много постигнуто, а да је школи неопходна фискултурна сала и одређен број учионица са савременим училима.

60 GODINA DUŠAN JERKOVIĆ UŽICE2

Директор Трмчић је подсетио да школа носи име по Душану Јерковићу, који је рођен 1914. године у селу Огар код Сремске Митровице, који је завршио Учитељску школу и који је био комадант Ужичког одреда, који је 1941. године ослободио Ужице. Погинуо је 29. новембра 1941. године у судару са моћним непријатељем на Кадињачи. Народним херојима проглашен је 25. септембра 1944. године.

60 GODINA DUŠAN JERKOVIĆ UŽICE16

Директор Ратко Трмчић рекао је да ученици и наставници ове школе сваке школске године освајају многобројне награде на разним такмичењима.
– И у овој јубиларној години остварили смо значајне резулате. На свим такмичењима учествовало је преко 300 ђака који су освојило преко 150 диплома. За понос су нам многи ђаци, а међу најуспешнијим је наш ђак генерације у прошлој школској години Игор Топаловић, који је био првак Србије из хемије и освојио прво место на хемијској олимпијади, као и Анастасија Бојовић, која је освојила треће место на републичком такмичењу из српског језика. За то су заслужне наставница хемија Брана Арсовић и наставница српског језика Милкица Николић Илић – похвалио се Трмчић.
Данас школа има 1.171 у 47 одељења.

З. Г.

погледајте галерију фотографија

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.