početak GRADSKA Обавезно озакоњење нелегалних објеката

Обавезно озакоњење нелегалних објеката

od nedelja
801 pregleda

privredna komora 3

Регионална привредна комора Ужице: Поново закон о легализацији
Данас, 12. октобра, у препуној сали Регионалне привредне коморе Ужице, одржано је предавање представника Министарства грађевине у вези усвајања закона о озакоњењу нелегалних објеката, који ће бити усвојен ове јесени.
Државни секретар Александра Дамњановић је истакла да се више не користи термин легализација, већ „озакоњење нелегалних објеката“ и да је реч о потпуно новом закону.
– Много је нових ствари, са крајњим циљем да се много нелегалних објеката који су бесправно, нелегално, изграђени, врати у легалне, законске токове. Оно што је различито у односу на, сада важећи закон о легализацији, јесте да се уместо шест докумената, сада достављају два. Не постоји више накнада за уређивање грађевинског земљишта, већ такса за озакоњење, а лична документација је сведена на извештај, који се управо у закону тако и зове, „извештај о затеченом стању објекта“. Држава се трудила да прописивањем минималних техничких и геодетских услова дође до циља, наравно уз претходно решено питање имовине на објекту и земљишту, са крајњим циљем да се та непокретност упише у јавну књигу о непокретностима и правима на њима- рекла је Дамњановић

privredna komora 4

Према њеним речима, држава у овом тренутку има расположив број запослених, а мораће и општине и пратеће службе, које имају значајну улогу по овом закону, да направе унутрашњу реорганизацију, јер држава планира да ефикасније реши ово питање.
– Процедура је прописана самим законом и поступак није административно компликован, за разлику од ранијих закона који су уређивали ово питање. Више нема могућности да странка сама покреће захтев, већ се покреће поступак по службеној дужности. Први пут када се надлежни орган за озакоњење обрати странци, то значи да је тај поступак започео и тражи се постепено достављање документације. До сада је био случај да се од странке тражи и пројекат и доказ о својини, и да се плати, а испостави се на крају да нема услова за легализацију. Овог пута решавају се претходна питања, ако уопште неки објекат може бити предмет озакоњења, а потом се тражи доказ о пореклу својине и техничким условима. На крају се добија обавештење да се плаћа такса за озакоњење.

privredna komora 5

Тиме се поступак по овом закону не завршава, већ надлежни орган за озакоњење има обавезу да по правоснажности решења о озакоњењу службено достави надлежној служби за катастар непокретности, захтев за упис. Надлежна служба одређује кућни број, ако није одређен, и врши упис у катастар непокретности, односно, ако је то неки подземни вод, у катастар водова. Све се то дешава без плаћања било које административне таксе. До сада су те таксе биле значајан трошак за подносиоце захтева, а сада се у поступку озакоњења не плаћају административне таксе. Грађани плаћају технички извештај, а не може се рећи још колика је цена тог извештаја, јер то зависи од сложености објекта, али ће бити примерена. Апроксимативно, за стан од 50 квадрата у стамбеној згради, трошкови не би требало да пређу 12.000 динара- рекла је Дамњановић, данас у Регионалној привредној комори Ужице.

Љ.К.

privredna komora užice zakon o oazkonjenju nelegalnih objekata

privredna komora užice 2

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.