početak GRADSKA Дани руске културе у Ужицу

Дани руске културе у Ужицу

od nedelja
532 pregleda

dani ruske kulture užice
Градски већник, Бранко Гавриловић, најавио је данас, 29. септембра, Дане руске културе у Ужицу, који ће бити одржани од 1. до 5. октобра у Градском културном центру. Дани руске културе у Ужицу ушли су у програм свечаног обележавања Дана града, 9. октобра.
– Свим Ужичанима ћемо пружити прилику да у том периоду, кроз различите манифестације, ближе упознају културу и традицији Руске федерације. Оно што је важно је да ове године, као и претходних, Руска федерација и Министарство културе Русије припремају велики поклон нашим суграђанима, а то је концерт федералне државне установе Музичка академија Русије. У нашем граду ће бити одржана два концерта, 1. октобра, и други, онај најзначајнији, 4. октобра, који ће осим у Ужицу, грађани Србије моћи да виде још у Руском дому у Београду.
– Дугујемо велику захвалност Руској федерацији, која је и ове године знала да на прави начин захвали свим Ужичанима и да нам поклони нешто што нам је заиста било неопходно у оквиру манифестације Дан града. Руска музичка академија, осим што ће бити гост Ужица, биће гост и у Андрић граду у Вишеграду и код Емира Кустурице, а одржаће и један мини концерт у Чајетини, у њиховом дому културе- рекао је Гавриловић и додао да је ова организација плод заједничке сарадње Града Ужица и Градског културног центра са једне стране и са друге стране Руског дома у Београду.
– Ово је почетак једне ближе сарадње у свим аспектима, не само Руског дома и Градског културног центра, него и Руске федерације и Града Ужица- закључио је Гавриловић.
Директор Градског културног центра Никола Златић је рекао да је сам програм тако осмишљен, како би Ужичанима били представљени руска култура и руска традиција, чији садржаји и ниво превазилази локалне оквире и имају много шири значај за цео регион.
– Ово је први корак сарадње са Руским домом, а очекујемо још чвршћу сарадњу на пољу приближавања наше две институције и руске и српске културе у нашем граду. Суграђанима ће за дане руске културе бити у понуди велики број активности и биће доступне бесплатно током свих пет дана трајања манифестације.
– Програм почиње у четвртак 1. октобра у двадесет часова, отварањем изложбе посвећене руским генералима, а поводом 70 година од победе у Другом светском рату. Изложба се састоји од фотографија са ратне мапе широм Европе и Русије. Изложбу смо добили захваљујући Руском дому, а аутор изложбе је Централни војни музеј из Русије, под покровитељством Руског војног историјског архива.
– У питању је јако обимна и садржајна изложба, коју ће наши суграђани имати прилику да посете свих пет дана трајања манифестације. Након тога, у двадесет и један час, наступа оркестар Федералне државне институције, једна јако значајна музичка установа, чији ће полазници одржати два концерта на којима ће бити представљена руска класична дела и то је нешто што наш град још није имао прилику да чује.
– О самој вези Русије и Србије кроз историју и о културним спонама кроз векове, имаћемо прилику да чујемо на два предавања, која приређује професор историје Оливер Мићић Бућић, која су у плану у петак и суботу од 18 и 17 часова. Биће то два веома занимљива предавања, на којима ћемо суграђане подсетити шта нас то везује за Русију, какви су корени тих односа и како смо се сретали кроз историју- рекао је Златић.
Током свих пет дана манифестације, предвиђене су и пројекције руских филмова везаних за 70 година од победе у Другом светском рату, а биће приказано укупно седам филмова. Пројекције су планиране у клубу Градског културног центра.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.