početak GRADSKA Обележавање битке на Кадињачи је од 2009. године прешло у надлежност државе

Обележавање битке на Кадињачи је од 2009. године прешло у надлежност државе

od nedelja
582 pregleda
Direktor Narodnog muzeja u Užicu, Nikola Gogić

Direktor Narodnog muzeja u Užicu, Nikola Gogić

СУКОБ У ВЛАДАЈУЋОЈ КОАЛИЦИЈИ ОКО ОРГАНИЗАЦИЈЕ ПРОСЛАВЕ БИТКЕ НА КАДИЊАЧИ!
Министарство за рад, борачка и социјална питања је као и сваке године расписало конкурс за доделу средстава појединим институцијама за обележавање важних јубилеја. Обележавање битке на Кадињачи је од 2009. године прешло у надлежност државе. За ову годину за Кадињачу, која обележава 75 година битке, министарство је определило 660.000 динара. На овај конкурс се наравно јавио и Народни музеј, али није добио организацију, иако је, према речима директора Николе Гогића, имало најнижу понуду.
– Народни музеј Ужице је и за ову годину припремио документацију са понудом од 634.000 динара, што је била и најнижа понуда. За обележавање 24 јубилеја достављено је укупно 81 понуда. Четвртог фебруара министарство је отворило све понуде, прегледало све сценарије и увече избацила на портал добитнике. Са тим су све послове завршили. Ових дана је у граду био велики притисак да се каже права истина и зашто Народни музеј у Ужицу по први пут није добио да организује манифестацију на Кадињачи. Ми тим простором газдујемо 365 дана у годину, али само тај један дан неће газдовати, јер ће доћи та нека агенција из Београда. Ја заиста немам ништа против те агенције, али та агенција се бави банкарским и рачуноводственим услугама, а што се тиче уметности и стваралачког рада ова агенција нема никаквог искуства – рекао је Гогић.
Гогић додаје да не зна из ког разлога је организовање обележавања битке на Кадињачи додељена агенцији „Гелсик“.
– Тражили смо конкретне одговоре, али их нисмо добили. Државни секретар Драган Поповић ми је признао да је он одлучивао, али ми критеријуме, по којима је наша понуда била лошија за један индексни поен, није објаснио. Нисмо добили на увид какав је „Гелсик“ понудио програм да би добио новац. Зато захтевамо објашњење и јавним путем – рекао је Гогић.
Директор Народног музеја је питао министарство ко ће да организује штампање позивница, ко ће да организује превоз људи да дођу на Кадињачу, ко ће да очисти снег, ако га буде било.
– Речено нам је да ћемо то ми урадити и платити, а да ће Агенција доћи са уметницима. Као да ми свих ових година нисмо имали своје уметнике. Чак смо ове године уметнички програм појачали са драмским првацима из Београда. Уговорили смо долазак глумице Иване Жигон и глумца Небојше Кундачине, прваке нашег Народног позоришта Дивне Марић и Слободана Љубичића, наступ солисте Стефана Зекића, хора „Браћа Барух“ и једног дувачког оркестра који би свирао партизанске песме – објаснио је Никола Гогић и додао да ће тражити од министарства да поново преиспита одлуку.
Он је још рекао да је очекивао да ће га позвати из агенције „Гелсик“, да га бар питају где је Кадињача.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.