početak AKTUELNO Образовање за права детета

Образовање за права детета

od nedelja
780 pregleda

prva osnovna 4 (2)

РОДИТЕЉИ У АКЦИЈИ

Прва основна школа краља Петра II из Ужица је једна од десет школа у Србији која је укључена у реализацију пројекта Образовање за права детета, финансираном од стране швајцарске Песталоци дечије фондације, а под координацијом Ужичког центра за права детета. У оквиру пројекта, ученици, наставници и родитељи пролазе обуке које за тему имају сузбијање насиља, развијање толеранције, недискриминације, ненасилне комуникације, мирног решавања конфликата, разбијање предрасуда и стереотипа, као и промоцију дечије партиципације.

prva osnovna 4

Након дводневног тренинга који је био организован почетком месеца, у суботу, 25. октобра 2014. године, родитељи ученика Прве основне школе краља Петра II су, према акционом плану који су израдили, извели акцију уређења школског дворишта. Тмурно суботње преподне се, захваљујући присуству великог броја родитеља, ученика и наставника школе, претворило у весело дружење које је све присутне испунило задовољством јер су успели да споје лепо и корисно. Постављене су нове канте за смеће, осликане жардињере, засађене биљке, офарбани зидови и постављене клупе на игралишту. Захваљујући одличној организацији, добро осмишњеном плану и припремљености учесника, посао је брзо завршен, а двориште школе добило нови, лепши изглед. Ентузијазам и ангажовање родитеља су били на високом нивоу, чиме су још једном показали да им ништа није тешко када је у питању побољшање услова у којима бораве њихова деца….

prva osnovna akcija

Према речима в.д. директора школе, професора Николе Бацетића ентузијазам чланова у Савету родитеља је на високом нивоу. – Овом акцијом родитељи наших ученика су се на најлепши начин укључили у серију активности које се организују поводом прославе великог јубилеја- 130 година од оснивања Прве основне школе. На састанцима Савета родитеља износе се бројни предлози. Родитељи су спремни да помогну, како финансијски тако и личним ангажманом. Таква врста подршке нас у овим тешким временима снажно мотивише у настојању да нашим ђацима пружимо што више, на задовољство свих.

Александар Пенезић, председник Савета родитеља Прве основне школе краља Петра II није крио задовољство након завршеног уређења дворишта школе. – Потребно је уложити мало енергије, добре воље и времена, а највећа награда је задовољство које осећамо када заједно са нашом децом и њиховим наставницима учинимо нешто од чега сви имамо користи.

Програмска координаторка Ужичког центра за права детета, Јелена Жунић Цицварић каже да је фасцинирана ангажовањем и мотивисаношћу родитеља и одушевљена начином на који тријада родитељи-деца-наставници може да заживи у пракси. Акција која је реализована у Првој основној школи треба да послужи као светао пример другим школама за неговање овакве сарадње.

prva osnovna 2

У име колектива Прве основне школе краља Петра II из Ужица захваљујемо свим учесницима акције и позивамо их на даљу сарадњу. Желимо да овакве и сличне акције постану уобичајена пракса и саставни део живота наше школе, што ће свакако допринети остварењу основног циља нашег пројекта – побољшању положаја деце и већој остварености права детета у образовном систему.

prva osnovna 3

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.