početak GRADSKAINFO Сви преступи преступне године

Сви преступи преступне године

od nedelja
829 pregleda

ПИШЕ МИЛА ФИЛИПОВИЋ, ЧИКАГО
Била је ово година за коју не бисмо желели да се понови! Али, искрено, зар нису многе или све године такве? Зар и ми, као и сви песимисти, не остајемо будни до поноћи, како бисмо утврдили да стара сигурно одлази, или, као сви оптимисти, дочекамо поноћ, како бисмо били сигурни да ће нова година стварно и доћи.
Ипак, има нешто у преступним. што их генерално разликује од других, нормалнијих година. Моја би мама рекла да су преступне године родне, али и поморне! Дају много, али и однесу многе. Таква је била и 2016. За неке гладна, за неке зла, за неке чудесна, за неке зачуђујућа. Ипак, нико према 2016. није могао бити равнодушан.
У Америци је обележена “историјским” председничким изборима (ваљда су сваки историјски), и нарочито резултатом. Ја лично мислим да је Хилари Клинтон незванично изгубила изборе 9. јуна, онда када ју је званично подржао Барак Обама. Њен пораз потврђен је 8. новембра, а сада сви нестрпљиво ишчекујемо јануарску инаугурацију и први дан Доналда Трампа у Белој кући.
Година је почела берићетно за Рат звезда, чија је премијера била 6. јануара, и који је са 760 милиона побио рекорд “Аватара”. Рекорд је потукло и троје Американаца, који су само 7 дана касније поделили премију на Powerball, од 1,6 милијарди долара. Некако у исто време хакери су покушали да украду једну милијарду долара из Банке америчких Савезних резерви, користећи код из Бангладеша. Хакери су касније прешли и на политичко минско поље, а да ли су умешали прсте и у председничке изборе, историја ће, надам, се једног дана касти.
Терористи, на жалост, нису мировали ни ове године. 13. марта бомбаш у Анкари убио је 37 људи, а убијали су недужне људе у име Бога и у Бриселу, Кашмиру, Истанбулу, Ници, Белгији, Џакарти, Берлину…ИСИС је 2016. уништио најстарији хришћански манастир у Ираку, баш на наш Јовањдан, 20. јануара. Уништавали су и земљотреси у Италији и Индонезији, а мајка природа се дурила својим сопственим преступима. Ебола је харала у Африци, нас су плашили Зика вирусом, а 29. фебруар је Дан, а каквих других, до ретких болести.
2016. годину памтићемо и по Брегзиту, пошто су грађани велике Британије 23. јуна на референдуму одлучили да изађу из Европске уније. Будућност ће показати какве ће то последице или користи донети Британцима, и на каквим ће климавим ногама Унија остати.
У мртвом месецу јулу једина забава била је изгледа глупа игра Pokemon Go, коју нити разумем, нити желим да схватим (можда сам неталентована за иреално реалне видео игре, а нарочито за разумевање људи који, играјући их, допусте да их прегази воз, аутобус или тролејбус). Више волим спортске игре, па сам се радовала 31. летњој Олимпијади у Рију, и победама наших спортиста.

Први пут после 20 година поново под истим небом, моја Сестра Весна и рођака Биља. Овог пута код мене у Чикагу, следећег код Биље у Лондону, а ускоро и у насем Ужицу. Свима велики поздрав уз најлепше жеље за срећне празнике и добру годину.

Ове године Боб Дилан је добио Нобелову награду за књижевност, мада Комитет није успео да га на’вата и награду му уручи. Са животне сцене су отишли они који никада неће умрети, Боуви, Принц, Коен и Џорџ Мајкл, а Лед Цепелин је коначно ослобођен оптужбе за крађу бесмртног рифа за “Степенице у рај”.
CEO Фејсбука, Марк Зукемберг, са својом супругом Присилом, почео је поплочавање сопственог пута у рај донацијом од 3 милијарде долара за медицинска истраживања превенције и излечење свих болести до краја 21. века.
Била је ово година у којој је легална марихуана многима креирала историјску финансијску шансу. Финансијски аналитичари тврде да ће улагање у ово поље бити права инвестиција, и подсећају све који имају чак и мале новчане резерве да уложе у траву! Богатство им се сигурно смеши.
Умро је Фидел Кастро, а са њиме у историју сигурно одлази и изолована Куба. Чикашки Cubs-и су постали светски прваци у бејзболу први пут од 1908. године и тако стресли са себе деценијску клетву и овом ветровитом граду донели још мало спортске радости.
Мене је лично ова година највише изненадила чињеницом да је кинески милијардер, чувени произвођач стакла, Ванг Зоу, своју производњу из Кине преселио у Охајо, у стару, напуштену зграду некадашњег Генерал Моторс-а и запослио 3000 људи. Каже човек да су сада у Америци трошкови производње, али и порез и превоз, много мањи, и да ће се тренд пресељавања индустрије озбиљно наставити и у години која долази. Шта ти је глобална економија! Час тамо, час вамо! Повуци, потегни! Потрчи седи, потрчи лези!
Дан вишка у 2016. многима је, можда, помрсио конце, нарочито онима који су тог дана рођени, венчани или умрли. Ипак, народна мудрост каже да се 29. фебруара рађају изузетно талентовани и срећни људи, и дешавају важни догађаји, а историја то потврђује чињеницом да је Хју Хафнер баш 29. фебруара 1960. године отворио свој први Playboy Club.
Сигурна сам да се сви појединачно на крају ове године заричете себи на нове резолуције, не схватајући да је нова година у ствари увек само одличан почетак за старе навике. Знам, у реду, нису је измислиле компаније које производе календаре, само да не бисмо могли да користимо стари. Почеће углавном пијано, са добрим изгледима за онесвешћивање. Дочек је, ионако најчешће, само за аматере, за оне који иначе у поноћ нису будни.
Ја лично немам резолуције нити неке велике планове за годину која долази. И не мислим да је то неодговорно. Живот ме научио да се планови углавном изјалове, а ове многе године које сам дочекала да им се само треба препустити, јер, биће што бити мора.
Зато и вама, драги моји Ужичани, саветујем оно чему нас је учио драги Душко Радовић: “Желим нам да ова година има више среће са нама, него претходна”!

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.