početak DRUŠTVO Oд јутрос и деца у болници

Oд јутрос и деца у болници

od nedelja
1,K pregleda

trihineloza u čajetini

Након што су грађани Чајетине, Златибора, Ужица, а и шире, јели пршуту и кобасице заражене трихинелом, у ужичкој болници јуче пре подне хоспитализовано је 9 пацијената, од којих је троје деце. Према речима директора Здравственог центра Ужице, др Милоша Божовића, до сада је прегледано више од 150 пацијената, који су клинички и лабораторијски обрађани.
Епидемиолошкиња Завода за јавно здравље у Ужицу, др Александра Андрић, потврдила је да су Институту “Батут” пријавили епидемију.
– Завод за јавно здравље Ужице пријавио је Институту „Батут“ епидемију трихинелозе, јер нам је из ужичке болнице и Дома здравља Чајетина до сада пријављено 17 оболелих – рекла је др Александра Андрић и додала да још нису стигли резултати анализе и да их очекују у уторак преподне.
– Од тих 150 пацијената, девет је задржано на лечењу на инфективном одељењу Опште болнице у Ужицу, од којих су троје деца. За сада су сви они задоваљавајућег општег стања.

trihineloza u čajetini2

Очекујемо да ће у току дана бити још пацијената за преглед. По подацима које имамо из Завода за јавно здравље, када је почела да се конзумира пршута и кобасица са подручја Чајетине и Златибора, очекујемо да ће до краја фебруара бити још пацијената са сличним тегобама – рекао је др Милош Божовић, директор ЗЦ Ужице.

trihineloza u čajetini3

Заражену пршуту и кобасицу од две дивље свиње, према речима председника Ловачког удружења из Чајетине, подељено је прјатељима и родбини, тако да је могуће да је преко 500 људи јело то месо. Он каже да је месо прегледано и да је ветеринар из Чајетине издао потврду да је исправно. Након што се посумњало у трихинелозу, месо је однето код другог ветеринара у Мачкат, где је потврђено присуство овог паразита.
Иначе, сви пацијенти су прво осетили високу температуру, мучнину и болове у мишићима.

veterinar čajetina trineloza

РЕЧ ВЕТЕРИНАРА

Месо је било исправно!

– Месо је било исправно и даље стојим иза тога! –

Ветеринар Душан Кнежевић, власник приватне ветеринарске станице, за кога је председник Ловачког удружења Милован Кнежевић рекао да је издао потврду да је месо дивљих свиња, чије су узорке однели на преглед, исправни, изјавио је за наш лист да и даље стоји иза тог налаза.
– Тачно је да су донели узорке две дивље свиње на трихинелу и да сам издао потврду да је месо исправно, односно да месо није заражено трихинелом. Иза тога стојим и сада, јер сам лично прегледао месо. Не знам шта су они после радили, да ли су га мешали са другим, али је чињеница да је месо које су они јели заражено – рекао је ветеринар.
Он каже да су још у суботу код њега дошли ветеринарски инспектори и да нису нашли ниједну замерку. Такође, како каже, није му јасно то да су се симптоми јавили тек сада, а не после неколико сати након конзумирања.
– Кажу да су јели месо око Српске нове године. Па, прве симптоме би требало да имају после два сата. Трихинела има опну и када дође у желудац ту опну разара киселина и паразит се ослобађа. Тада буши црева и путем крви долази у дијафрагму, а онда даље у мишиће. Зато се доноси одсечак дијафрагме на преглед и то онај део који је при кичми, а не према ребрима. Иначе, они који су јели заражено месо после два сата од јела имали би пролив и мучнину. Приватно радим овај посао 8 година и никада до сада нисам погрешио, јер ту не сме да се догоди грешка – закључио је Кнежевић.
На ове тврдње ветеринара, Милован Кнежевић, председник ловачког друштва из Чајетине, каже “да ветеринар може сада да каже шта хоће, али да ће надлежни органи и истрага утврдити о чему се овде ради”.
Иначе, пацијенти који се налазе на инфективном одељењу ужичке болнице кажу да су прве симптоме почели да осећају после двадесетак дана од јела пршуте и кобасице. Тако Милисав Смиљанић, који је први примљен у болницу, каже да је имао симптоме сличне грипу.
– Девет дана сам имао високу температуру од 38 до 39 степени. Три пута сам се обраћао лекару и сви су сумњали на грип, док једна докторка није посумњала на трихинелу. Одмах сам упућен у болницу, где су урадили све прегледе крви и урина. Рекли су ми да је 90 посто у питању трихинела. Е, онда су почели да долазе остали пацијенти – казао је млади Милисав.
Милан Јоксимовић је од недеље у болници, а данас пре подне је на инфективно одељење примљена његова ћерка од 15 година.
– Највише ми је жао што су се деца заразила. Ћерка је примљена у болницу, а син од 10 година пуштен је кући на лечење – рекао је Јоксимовић.

 З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.