početak DRUŠTVO Велики број људи заражено трихинелом из меса дивљег вепра!

Велики број људи заражено трихинелом из меса дивљег вепра!

od nedelja
912 pregleda

divlja svinja trihineloza

Епидемиолошкиња др Александра Андрић, из ужичког Завода за јавно здравље, каже да се и даље прегледају пацијенти и да је од суботе до недеље прегледано око 90 пацијената.
– Код пацијената који су хоспитализовани примећени су јаки симптоми и код њих се сумња да постоји трихинела, док је 15 пацијената са лакшим симптомима пуштено кући уз терапију. У петак смо од пацијената узели узорке крви и послали смо у Београд на анализу и те резултате очекујемо у понедељак. Хоспитализовани пацијенти су у општем добром стању – рекла је др Андрић.
Све је почело када је неколико ловаца из Чајетине почетком децембра на подручју месне заједнице Љубиш уловило два дивља вепра. Према речима председника Ловачког удружења из Чајетине, Милована Кнежевића, који је и сам у болници, заражено месо је сигурно јело преко 500 особа.
– Уловили смо два вепра. Лично сам однео на преглед месо у ветеринарску станицу у Чајетини и добио сам потврду да је месо исправно. Онда смо направили кобасице и сушили пршуту. Око 21. децембра то смо поделили ловцима који су уловили дивље свиње, а онда су они делили својим пријатељима. Тек када је један младић почео да се жали на високу температуру и болове у мишићима, и који је пре три дана хоспитализован у болници, због сумње да је заражен трихинелом, поново сам однео месо на преглед у другу ветеринарску станицу у Мачкату, где сам добио потврду да је месо заражено. Брзо сам обавестио све који су делили месо, а они остале, тако да је сигурно да је око 500 особа јело ово месо. И ја сам у болници, а са мном је још пет њих који су јели то месо – рекао је Кнежевић.
Он је додао да је месо стигло и до њихових пријатеља у Сенти, па је троје хоспитализовано у болници у Новом Саду и да је код њих потврђена трихинела.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.