početak EKONOMIJA Олакшање за извознике у набавци сировина

Олакшање за извознике у набавци сировина

od nedelja
561 pregleda

čadež u valjaonici3 ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
Председник привредне коморе Србије Марко Чадеж са сарадницима обишао је Ваљаоницу бакра и са руководством ове фирме разговарао о изменама и допунама системских закона који се односи на секундарне сировине.
– Данас смо водили врло конкретне разговоре о изменама и допунама системских закона, који ће омогућити да лакаше послујемо и под бољим условима обезбедимо сировину – рекао је Милија Божовић, директор Ваљаонице бакра Севојно и додао да до сада та област није баш била регулисана на најбољи начин, јер се секундарна сировина из наше земље извозила, а потом увозила.
Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије рекао је да је Ваљаоница бакра међу седам компанија које највише извозе у Србији. Он је нагласио да ће идуће седмице измене и допуне Закона о управљању отпада бити упућен у скупштинску процедуру.
– Те измене и допуне влада би требало да усвоји следеће недеље. Тиме ће се обезбедити стабилно пословање Ваљаонице бакра и других компанија. Изменом закона, створиће се услови за дугорочно пословање компанија, које ће јефтиније долазити до сировина, подићи конкурентност и производњу и отворити нова радна места. Тиме ће се уважити захтев домаће индустрије да се секундарне сировине, које се сада извозе, а потом увозе, ради прераде у нашим фабрикама, на организованом домаћем тржишту отпада, пре издавања прекограничних дозвола, прво понудити компанијама у Србији, а тек се вишак пласирати страном тржишту – рекао је Марко Чадеж и додао да је до сада набавка секундарних сировина била више у сивој фази и да ће изменама овог закона омогућити опстанак тој индустрији.
– Наше фабрике су до сада биле неконкурентне у односу на оне у околним земљама, управо због тога што морају да увозе сировину, која се извози у иностранство, а могу да се прерађују у Србији – рекао је Чадеж и додао да постоји проблем и управљања отпадом у Србији, што ће бити уређено новим законом.
Нагласио је да ће РТБ „Бор“ убудуће стабилно снабдевати Ваљаоницу бакра, чиме ће се обезбедити и нормално функционисање наменске индустрије Србије и извоз Ваљаонице.

З. Г.

čadež u valjaonici2 čadež u valjaonici4 čadež u valjaonici6 čadež u valjaonici čadež u valjaonici7 čadež u valjaonici8 čadež u valjaonici13 čadež u valjaonici11 čadež u valjaonici19 čadež u valjaonici12 čadež u valjaonici21 čadež u valjaonici15 čadež u valjaonici22 čadež u valjaonici20

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.