početak NAJNOVIJE Потпуно другачији од свих

Потпуно другачији од свих

od nedelja
608 pregleda

levica srbije užice

БОРИСЛАВ СТЕФАНОВИЋ У УЖИЦУ
О програму покрета Левица Србије, вечерас, 5. фебруара 2016. године, у сали градске скупштине у Ужицу, на конференцији за штампу, говорили су Борислав Стефановић, председник покрета и народни посланик у Скупштине Србије, Иван Ивановић, народни посланик и председник ИО тог покрета и Милош Вујић, одборник у ужичкој скупштини, који је недавно напустио ДС и придружио се Левици Србије.
Милош Вујић је рекао да покрету Левица Србије у Ужицу приступају многи и најавио формирање одборничког клуба до наредне седнице градске скупштине.
Борислав Стефановић je рекао да је ово прво медијско представљање у овом саставу у Ужицу.
– Левица Србије је најмлађа и најбрже растућа партија у Србији. Тренутно имамо 70 одбора у Србији и велики је број људи који нам приступа сваки дан. То су углавном млади људи, који никада до сада нису били у политици. Наша врата су отворена свима, који прихватају наш програм и идеологију. Једино нам је важно да су то људи чисте прошлости и неукаљаних биографија – рекао је Стефановић, а потом говорио о „новом, прецизном и другачијем програму у економији, социјалној сфери и пољопривреди“.
Између осталог, навео је да Левица Србије жели да стави нагласак на учешће државе у привреди, на регулацију банака, порезе, који ће бити виши за оне који су најбогатији, да младима омогуће перспективу, тако што ће увести да је страначко запошљавање кривично дело, да средња школа буде обавезна, да обезбеде потпуно бесплатно школовање и здравствену заштиту и да повећају социјална издвајања. Такође је рекао да су они једина партија у Србији која тражи опорезивање верских заједница и за имовину и за промет. Ово би обезбедили ефикаснијом пореском управом, јер у овом тренутку, како је навео, у Србији има преко две милијарде евра ненаплаћених пореских потраживања, махом од најбогатијих људи у земљи.

levica srbije užice 3

– Такође, желимо да уведемо један дуг, али ефикасан, процес преговарања са страним кредиторима о замрзавању отплате спољног дуга, што би омогућило Србији преко милијарду евра – навео је, између осталог, Стефановић.
Такође је рекао да ће страни и домаћи инвеститори у Србији бити изједначени, и ако желе субвенције од државе, мораће да обезбеде минималне просечне плате запосленима, синдикалну заштиту и паритетну заступљеност запослених у управи предузећа.
– Ми смо нова снага, која нуди потпуно нову политику, нови програм, ми смо потпуно окренути човеку, као центру нашег политичког деловања, а не тржишту. По нама је економски развој у функцији човека, а не обрнуто. Ми желимо да вратимо плаве мантиле у Ужице и све градове у Србији – рекао је Стефановић и додао да ће своја предизборна обећања гарантовати својом личном имовином.
– Ми ћемо у Ужицу и у другим градовима имати одборнике, који суштински не желе да буду одборници. Ми смо странка која се залаже за укидање локалне скупштине. Ми смо странка која жели да грађани сами бирају градоначелника и чланове градског већа именом и презименом, да бирају начелника полиције, да бирају општинског јавног тужиоца и буџетског контролора. Ова последња три не смеју да припадају политичким партијама. Такође, желимо фискалну децентрализацију Србије. На пример, ако је у питању задуживање града преко два или три милиона евра, то би морало да иде на референдум – рекао је Стефановић.

levica srbije užice 2

Он је још рекао да ће зауставити запошљавање у јавним службама, док се не утврди ко има лажне дипломе, да ће проверити све докторате у Србији и објавити све тајне уговоре.
– Ми у овом тренутку имамо најгору власт у историји Србије и најгорег премијера и сматрамо да се ова власт може победити само бољом политичком и економском понудом, коју ми нудимо – казао је Стефановић и додао су они потпуно отворени за договор са опозиционим партијама, које прихватају нека основна начела, презентована у документу „Србија после Вучића“, а да ће идуће седмице разговарати са свим тим мањим партијама, међу првима, са Радуловићевим покретом „Доста је било“.
Рекао је још да ће пореска управа бити потпуно независан орган од Министарства финансија, као у Америци, која ће моћи да утврди диспаритет код оних који имају виле, базене и скупе аутомобиле, а плате порез 50.000 динара.
– Сви остали се боре вођеним неким полузаслугама из прошлости, а ми тек градимо наше заслуге за будућност. У томе се разликујемо од других – рекао је Стефановић и додао да су они једина права проевропска левица у Србији, али која није за улазак у НАТО.
Иван Ивановић је рекао да су већ предложили неке законске предлоге, конкретно Закон о ограничењу каматних стопа и Закон о пореклу имовине, где предвиђају контролу имовине вредности преко 100.000 евра, а која није стечена легалним путем. Рекао је да су они једина партија који ће бити другачије организована, без градских одбора и слично.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Dusica K. 5. фебруар 2016. - 08:25

Ponovo predizborne bajke o Uzicu kao univerzitetskom centru (status koji nemaju ni daleko veci i ekonomski znacajniji gradovi od naseg), besplatnom skolstvu, zdravstvu, socijalnim i drugim davanjima, odsustvu stranackog zaposljavanja, izgradnji Grada, ali satro bez zaduzenja…Gradjani samo treba da zaokruze “pravu“ listu a Grad i Srbija ce se preporoditi, biraci mogu da se zavale u fotelje i da uzivaju… Ja licno se gnusam ruzicastih obecanja o “medu i mleku“. Hocu istinu! Makar bila i bolna… Svi znamo se poslednjih puno godina unazad dele plate koje nisu zaradjene (isplacivane su od stranih kredita, a isti su uzimani da bi se kupio socijalni mir i ostalo na vlasti) dakle, one se moraju smanjivati- ili u najboljem slucaju ne mogu brzo rasti, To vazi i za socijalna davanja i sve sto je lepo a besplatno; znamo da su decenijama u javna preduzeca ubacivani nepotrebni kadrovi- dakle mora biti i otpustanja ( u najbolju ruku bez mnogo novog zaposljavanja u javnom sektoru)… sta god ko pricao jasno je da zivimo tesko i da cemo jos dugo ziveti tako. Sta reci osim- dobro dosli u (predizborni) svet bajki.

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.